Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lauvas tiesa trim iestādēm

Drīz pie augstskolām un zinātniskajiem institūtiem nonāks Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļi, tomēr par vienu no zinātnei pieejamajām finansējuma daļām radušās domstarpības. Rīgas Stradiņa universitātei liekas neizprotami kritēriji, pēc kuriem nauda tiks sadalīta, bet Izglītības un zinātnei ministrijai (IZM) tā pārmet komunikācijas trūkumu.

Lielākā daļa citiem

IZM ierēdņu piedāvātā formula teju 115 miljonu eiro sadalījumā balstās kritērijā, ka nauda jādod, balstoties uz iepriekšējā ES fondu periodā piešķirtā finansējuma apjomu, nevis izcilības izvērtējumā, tāpēc ir vairākas izcilas pētnieciskās institūcijas, kurām šis finansējums nebūs atbilstošs to novērtējumam, uzskata RSU. Kā Dienai paskaidroja universitātes pārstāvis Edijs Šauers, plānotajā fondu sadalījumā zinātnei nav izvērtētas Latvijas salīdzinošās priekšrocības, zinātņu ietilpība atbilstošajā nozarē un attīstības potenciāls. «Farmācijas nozare ir Latvijas veiksmes stāsts ar vērtīgu pienesumu tautsaimniecībai, taču IZM tai atvēlējusi neadekvāti zemus procentus no kopējā finansējuma. Arī pētniecībai un zinātnei veselības nozarē fondu līdzekļi būtu jānovirza daudz vairāk,» uzsver E. Šauers. Rezultātā sanāk, ka lauvas tiesu jeb divas trešdaļas finansējuma saņem trīs institūcijas - Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU). Lielākos pārmetumus RSU gan velta tam, ka ministrijas ierēdņi neskaidrojot, kāpēc šādi kritēriji pieņemti, no sarunām izvairoties.

Problēmu saskata arī farmācijas jomā strādājošais Latvijas Organiskās sintēzes institūts. Tā direktors Osvalds Pugovičs Dienai gan atzīmē, ka lielākā problēma ar Eiropas fondu līdzekļiem ir to lēnā apguve un sadalīšana, jo ministrija kavējas, bet var arī piekrist RSU paustajam viedoklim: «Valstij šobrīd ir vēlēšanās vairāk stutēt ar lauksaimniecību saistītas pētniecības iestādes. Farmācija kaut kādā brīdī laikam ir no valsts prioritātēm, skaļi nesakot, bet tomēr pagājusi nost.» Par to liecinot finansējuma sadalījums.

Ja nauda ir, kritikas nav

Dienai aptaujājot arī citus potenciālos finansējuma saņēmējus, gan var noprast, ka pozitīvs vai negatīvs viedoklis ir cieši saistīts ar iegūstamās naudas apmēru. Piemēram, LLU rektore Irina Pilvere izsaka atzinīgus vārdus: «Esam apmierināti ar iezīmēto finansējumu zinātnes infrastruktūrai, jo tādējādi saprotam, ka tiek novērtēta bioekonomika un tās potenciāls eksportā. Tas būs būtisks ieguldījums mūsu universitātē īstenotajos pētījumos, kas nodrošinās bioekonomikas nozaru attīstību. Turklāt, ņemot vērā iepriekšējā gadā veikto ar lauksaimniecību saistīto zinātnisko institūtu konsolidāciju, kuras rezultātā LLU pārraudzībā tika izveidoti divi spēcīgi zinātniskie institūti līdzšinējo 10 vietā, plānotais finansējums tiks sadalīts arī šo institūtu infrastruktūras attīstībai.»

Arī Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna kritiku nevelta, Dienai sakot, ka konceptuāli kritēriji nav nepareizi. Finansējums tiek balstīts uz zinātniskiem rezultātiem. «Protams, tām augstskolām un zinātniskajiem institūtiem, kam ir vairāk zinātnisko rezultātu, projektu, publikāciju, loģiski sanāk lielāks finansējums. Arī RTU sanāk lielāks, jo mums ir viens no lielākajiem publikāciju skaitiem un vislielākais pētniecisko projektu skaits sadarbībā ar industriju.»

Kritika nepamatota

115 miljonu eiro ir tikai viena daļa no zinātnei pieejamā kopējā finansējuma, Dienai skaidro IZM pārstāve Edīte Olupe. Viens no priekšnoteikumiem, lai šo naudu saņemtu, ir zinātnisko institūciju konsolidācija un konkurētspējīgo zinātnisko institūciju rīcībspējas uzlabošana, fragmentācijas mazināšana. Starptautiskie eksperti ir norādījuši, ka Latvijā ļoti fragmentētas ir zinātniskās institūcijas humanitārajās, lauksaimniecības un inženierzinātnēs un to tik maza valsts kā Latvija nevar atļauties. Līdz ar to ES Padomes ieteikums ir turpināt zinātnisko institūciju modernizāciju, pamatojoties uz starptautiskā zinātnisko institūciju novērtējuma rezultātiem un rekomendācijām. Šim mērķim tad arī nauda paredzēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Maksimālais finansējums

Daugavpils Universitātei - 2 992 685 eiro, ja notiks pētniecības resursu konsolidācija ar Latvijas Hidroekoloģijas institūtu;
Elektronikas un datorzinātņu institūtam - 1 448 486 eiro;
Latvijas Lauksaimniecības universitātei - 16 372 106 eiro, ja notiks pētniecības resursu konsolidācija ar Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centru;
Latvijas Universitātei - 28 000 000 eiro, ja notiks pētniecības resursu konsolidācija ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru;
Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtam - 8 320 196 eiro;
Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtam - 4 883 699 eiro;
Latvijas Valsts mežzinātnes institūtam Silava - 6 244 533 eiro;
Latvijas Organiskās sintēzes institūtam - 8 583 540 eiro;
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam BIOR - 6 306 277 eiro;
Rīgas Stradiņa universitātei - 3 946 286 eiro, ja notiks pētniecības resursu konsolidācija, īstenojot mērķsadarbības pasākumus ar Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu;
Rīgas Tehniskajai universitātei - 26 013 283 eiro;
Ventspils Augstskolai - 1 601 491 eiro;
Vidzemes Augstskolai - 540 034 eiro, ja notiks pētniecības resursu konsolidācija ar Sociotehnisko sistēmu inženierijas institūtu.
Avots: Ministru kabineta noteikumu projekts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?