Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Lentīte un demokrātija

Bundžu Jānis*

Tūlīt jau 9. maijs ar iepriekš paredzamiem jaukumiem - mūžam jauniem kara veterāniem no rīta un sinusoīdas trajektoriju ar Ra-si-ja, bļe… vakarā. Protams, galvenā ir Georga lentīte. Nebūtu lentītes, nebūtu svētku. Štrunts, ka tās izcelšanās un vēsture valkātājiem nav zināma, galvenais - pēc iespējas platāku un garāku.

Nemoderni oponenti, protams, vēlētos, lai lentītes sējēji tītos labi tālu, tomēr demokrātijā tas nav iespējams. Katram jābūt iespējai izteikties, un vienīgā iespēja ietekmēt situāciju ir - izskaidrot. Izskaidrot, kamēr biedrs (apmēram piecās minūtēs) sapratīs savu uzskatu maldīgumu, televīzijas kameru priekšā nokaunēsies un aicinās citus nekavējoties sekot viņa piemēram. Kā balvu šamajam piešķirs braucienu uz Briseli, kur minētais par brīvu piedzersies, uzrīkos skandālu un vēlreiz nokļūs masu mediju pirmajās lapās. Divi zaķi ar vienu šāvienu. Tā tas notiek demokrātijā, nevis kaut kādā Baltkrievijā vai Kazahstānā, kur lentīti dikti nerekomendē, vai Gruzijā, kur tās gaitas pie automobiļa antenas beigtos pirmajā krustojumā, izbraucot no garāžas.

Šogad demokrātijas un liberālisma sludinātājus sagaida vēl viens šķērslis - izskatās, būs lentīšu deficīts. Devītā maija biedrības priekšnieks Baraņņiks teic - tur, kur bija, vairāk neesot, un īstenībā nemaz neatceroties, kur bija. Antifašists Korens, sabārts par vārgo 16. marta izrādi, apvainojies un pārpalikumus iegrūdis Ždanokas kompānijai, kura tirgošot kā krutku - vakaros pa biroja logu, iepriekš apskatoties, vai tuvumā neesot Saskaņas bandītu. Jā, jā, tieši viņi traucējot galvenā uzvaras atribūta izsniegšanu.

Pat dažs liberāli domājošs runasvīrs nav varējis noturēties un iebļāvies par lentes nesēju administratīvo sodīšanu. Ai, ai, ai! Nav vēl tēvzemē demokrātija nobriedusi.

PAREIZAIS VIEDOKLIS - īstenam demokrātam jāpalīdz savam oponentam vairāk nekā sev pašam, šajā gadījumā - ar lentītes deficīta nosegšanu. Tomēr nerekomendēsim tā primitīvi ņemt, griezt un izsniegt kā desu. Nepieciešama pievienotā izglītojošā vērtība.

Savulaik eiro ieviešanas sākums tika jautri atzīmēts, tirgū parādoties dažādu nominālu eiro naudas vienībām… tualetes papīra ruļļos. Ļaudis labprāt pirka un, jādomā, ar baudu izmantoja. Oficiāla oranži melnu mīksto rullīšu tirdzniecība Uzvaras parka apkaimē izsistu no rokām trumpjus nelegāļiem, ekonomika sildītos, un izskaidrotāji varētu izskaidrot ne tikai vēsturi, bet arī paredzēto izlietojumu un drošības noteikumus.

Citu versiju konsultants ievēroja jau pirms pāris gadiem, kad akurāt 9. maijā Purvciema rajonā Rīgā savu braucamo - uztjūnētus bērnu ratiņus ar vannu - kāds lielvalstisks bomzītis bija nosējis ar lentītēm krustu šķērsu. Pietrūka uzraksta «Na Berļin!» (latv. - Uz Briseli). Unikāls risinājums liberālai iesaistīšanai un izskaidrošanai būtu attiecīgās tehnikas 9. maija parāde Rīgā. Mediji apraksta visādus brīnumus, bet tādu vēl nav nācies redzēt. Mēs būtu pirmie, piesaistot milzīgu ārvalstu preses uzmanību. Pat mūžīgi norūpējusies Krievijas Ārlietu ministrija nepaspētu «definēt attieksmi». Tas būtu lielisks gājiens, piemēram, no Pārdaugavas uz autoostu, kur uzvarētāji saņemtu balvā vienvirziena biļeti sev un savam transportam. Uz Briseli, protams. Uz kurieni tad jūs domājāt?

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?