Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Liberālā partija pārņem varu Kanādā

Pēc gandrīz desmit gadu valdīšanas par atkāpšanos paziņojis Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers, kura vadītā Konservatīvā partija pirmdien notikušajās parlamenta vēlēšanās pārliecinoši zaudēja harismātiskā Džastina Trudo stūrētajai Liberālajai partijai. Analītiķi uzskata, ka balsojuma rezultāti apliecina Kanādas sabiedrības pieprasījumu pēc pārmaiņām.

Tieši to sola Kanādas nākamais valdības vadītājs Dž. Trudo, kurš faktiski ir uzaudzis visas valsts acu priekšā, jo viņa tēvs bija ilggadējais premjers un par mūsdienu Kanādas tēvu uzskatītais Pjērs Trudo. 1972. gadā, noslēdzot vizīti kaimiņzemē, ASV prezidents Ričards Niksons pie vakariņu galda pareģoja, ka tobrīd tikai četrus mēnešus vecais Džastins kādudien būs Kanādas premjers.

Sola tērēt miljardus

Liberālā partija saņēma 39,5% vēlēšanās nobalsojušo atbalstu, bet par līdz šim valdošajiem konservatīvajiem nobalsoja 31,9%. Tas liberāļiem devis 184 mandātus 338 deputātu lielajā Kanādas parlamenta apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā un iespēju veidot vairākuma valdību.

Vēl dažas dienas pirms vēlēšanām reti kurš prognozēja, ka Liberālā partija varētu tik ievērojami apsteigt S. Hārpera vadītos konservatīvos, kas pirms balsojuma 43 gadus vecā Dž. Trudo politiskās pieredzes trūkumu uzsvēra kā galveno iemeslu, kāpēc liberāļiem nevarētu uzticēt nākamās valdības grožus.

Augusta sākumā, kad oficiāli sākās priekšvēlēšanu kampaņa, Liberālā partija vēlētāju aptaujās ieņēma tikai trešo vietu, atpaliekot no centriski kreisās Jauno demokrātu partijas un konservatīvajiem. Politikas eksperti prognozēja, ka liberāļi varētu atkārtot 2011. gada vēlēšanu rezultātu, kas bija visu laiku sliktākais partijas 154 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē.

Vēlēšanu diena nesa pārsteigumu, kas ļāvis Dž. Trudo sekot tēva pēdās. «Ir laiks pārmaiņām, mani draugi, īstām pārmaiņām,» Dž. Trudo teikto pēc sākotnējo vēlēšanu rezultātu uzzināšanas citē laikraksts Toronto Star. «Pozitīva, optimistiski cerīga vīzija par sabiedrības dzīvi nav naivs sapnis. Tā var būt spēcīgs dzinulis pārmaiņām.»

Dž. Trudo, pretēji S. Hārperam, kurš iestājās par sabalansētiem budžeta izdevumiem, solījis, ka viņa valdīšanas laikā vismaz trīs gadus pēc kārtas valsts ikgadējais budžets būs ar 10 miljardu Kanādas dolāru (6,8 miljardi eiro) deficītu, lai valdība varētu ieguldīt infrastruktūras projektos un stimulēt Kanādas stagnējošo ekonomiku.

Viņš arī sola palielināt nodokļus turīgākajiem kanādiešiem, tajā skaitā savai ģimenei, kuru gada ienākumi pārsniedz 250 tūkstošus Kanādas dolāru (170 tūkstoši eiro), lai varētu samazināt nodokļu slogu vidusšķiras ģimenēm.

Gatavs uzņemt bēgļus

Nākot pie varas Dž. Trudo, var ievērojami mainīties Kanādas ārpolitika. Liberālā partija ir paziņojusi, ka Dž. Trudo piekops «ļoti aktīvu diplomātiju», lielāku uzsvaru liekot uz labu attiecību uzturēšanu ar Kanādas sabiedrotajiem, raksta The Globe & Mail. Tas viņu atšķirtu no S. Hārpera, kurš uz starptautiskās politikas skatuves izcēlās ar asiem izteikumiem. Dž. Trudo neatbalsta Kanādas pievienošanos ASV vadītajiem gaisa uzlidojumiem džihādistu grupējuma Islāma valsts (IS) pozīcijām Sīrijā un Irākā. Viņš šo misiju ir salīdzinājis ar Irākas karu, ko amerikāņi sāka 2003. gadā. Toreiz Kanādā pie varas esošās liberāļu valdības lēmums neiesaistīties karadarbībā Irākā joprojām ir ļoti populārs kanādiešu vidū.

Viņš uzskata, ka Kanādas nacionālajās interesēs ir palīdzēt sakaut IS, taču, viņaprāt, tas nav jādara, bombardējot teroristus, bet palīdzot apmācīt vietējos spēkus, kas karo pret IS. Nākamais premjers vēlas, lai Kanāda aktīvāk iesaistītos bēgļu krīzes risināšanā. Liberāļi piedāvājuši nekavējoties apstiprināt vismaz 25 tūkstošu Sīrijas bēgļu uzņemšanu Kanādā līdz šī gada beigām. Viņi šim mērķim ir gatavi iztērēt 130 miljonus Kanādas dolāru (88,6 miljoni eiro), bet vēl tikpat atvēlēt ANO bēgļu palīdzības programmām.

Vienā no pēdējiem priekšvēlēšanu kampaņas pasākumiem pagājušajā nedēļā Dž. Trudo kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš «apdraudot» Austrumeiropu un rīkojoties «bezatbildīgi un kaitīgi» Tuvajos Austrumos un «pārmērīgi provokatīvi» Arktikā. «Ja man tuvākajos mēnešos būs iespēja tikties ar Putinu, es viņam to visu pateikšu acīs, jo mums ir jāgarantē, ka Kanāda arī turpmāk stingri iestājas par mieru un taisnīgumu pasaulē,» viņu citē National Post.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Džastins Trudo

Liberālās partijas vadītājs kopš 2013. gada

43 gadus vecs

Bijušā Kanādas premjerministra Pjēra Trudo (1968-1979; 1980-1984) dēls

Solījumi

Palielināt nodokļus bagātajiem

Zemākus nodokļus cilvēkiem ar vidējiem ienākumiem

Ieguldīt miljardus infrastruktūras projektos

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?