Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lidostā nomainās sejas, bet problēmas paliek

Lidostas Rīga valde pagaidām strādās nepilnā sastāvā. Ir apstiprināts tās jaunais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, kurš norādījis, ka lidostas prioritātes būs budžets un nozares stratēģijas izstrāde. Tāpat par valdes locekli iecelts Ilmārs Upenieks, kurš līdz šim strādājis būvkompānijas Velve valdē.

I. Upeniekam ir zināšanas finanšu vadībā un pieredze starptautiskajā tirgū. Savukārt A. Liepiņa trumpis bijusi izpratne par aviācijas nozari un nacionālās lidsabiedrības AirBaltic padomes vadīšanas pieredze.

«Ārējie apstākļi nav mainījušies. Neesmu pārliecināts, ka Ryanair vadītājs Maikls O'Līrijs, uzzinot, ka Andris Liepiņš kļuvis par lidostas vadītāju, priecīgi palēcās gaisā un izsaucās, ka ar šo vīru gan viņš gribētu taisīt kopīgu biznesu. Tā kā ārējie apstākļi nav mainījušies, arī problēmas nekur nav pazudušas,» secina aviācijas nozares eksperts Tālis Linkaits. Kaut gan viņš nenoniecina A. Liepiņa profesionalitāti, tomēr norāda, ka lidostas valdes vadītāja amatam varētu atrast piemērotāku kandidatūru. «Visu līdzšinējo karjeru viņš veidojis ierēdniecībā. Pārslēgties no valsts iestādes rutīnas uz lielu kompāniju īstu menedžēšanu ir izaicinājums. Tur ir vajadzīgs spēcīga rakstura cilvēks, lai visu to šļuru savāktu kopā,» skaidro T. Linkaits.

Neatbildēts ir jautājums, vai un kāds līgums tiks slēgts ar aviokompāniju Ryanair nākamā gada martā. Viens no galvenajiem iemesliem, ko Dienai iepriekš nosauca Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa saistībā ar iepriekšējās valdes atlaišanu, bija tieši nesekmīgās sarunas ar Ryanair pārstāvjiem. Nākamā gada sākumā beidzas 10 gadu ilgais līgums ar zemo cenu aviokompāniju. Līgums paredzēja īpaši labvēlīgus nosacījumus Ryanair, un to noslēdza toreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers. Jau labu laiku situācija ir mainījusies, tirgū ienākušas arī citas zemo cenu aviokompānijas, piemēram, Wizzair. Kaut gan pakalpojumu kvalitāte abām kompānijām ir līdzvērtīga, īpaši labvēlīgus cenu nosacījumus bauda tikai Ryanair, jo to paredz noslēgtais līgums. Iepriekšējā valde līdz šim nav spējusi panākt, ka Ryanair piekrīt līdzvērtīgiem cenu nosacījumiem arī jaunā līguma ietvaros, ko būtu jānoslēdz nākamgad. Bijušais lidostas valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks piektdien Latvijas Radio norādīja, ka pārmetumiem pamata neesot. «Mantojumā ir atstāta bieza mape ar saraksti, un neviens man nevarētu pārmest, ka mēs neko nedarījām. Tā ir apliecinājums tam, ka mēs runājām un gribējām risināt,» komunikāciju ar Ryanair raksturoja bijušais lidostas vadītājs.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss Dienai vakar atzina, ka līgums ar Ryanair ir jāslēdz un tas ir jādara «atbilstoši tādiem nosacījumiem, ko paredz Ministru kabineta noteikumi un godīgas konkurences principi». Uz jautājumu, vai to necentās panākt arī iepriekšējā valde, viņš atbild: «Es jau nesaku, ka tā necentās, bet līgums nav noslēgts. Ir atlicis ļoti maz laika. Marta beigās sāksies jaunā vasaras lidojumu sezona, un tad ir jābūt savlaicīgi saplānotiem maršrutiem. Līgumu nedrīkst noslēgt pēdējā brīdī. Es nepārmetu par to, ka līgums nav noslēgts tagad, bet bija nepieciešams strādāt aktīvāk. Turklāt svarīgi, lai šie nosacījumi būtu atbilstoši lidostas interesēm.»

A. Matīss norāda, ka ir jāvienojas par tiem pakalpojumiem, kas vajadzīgi Ryanair. «Varbūt viņiem nemaz nevajag tuneļus, pa kuriem pasažieri nokļūst lidmašīnā. Tas automātiski samazina arī izmaksas. Ir jāizvērtē arī citas izmaksu pozīcijas. Tas ir darba process, es būtu darījis daudz precīzāk - iedotu viņiem sarakstu ar izcenojumiem - un runājis par konkrētām pozīcijām. Tomēr es esmu ministrs, tas nav mans darbs. Tās ir sarunas starp pakalpojumu sniedzēju un pakalpojumu saņēmēju,» norāda A. Matīss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?