Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lidostās pārbaudīs gadžetus

Lielbritānija, kas, sekojot amerikāņu lūgumam, jau pastiprinājusi drošības pārbaudes lidostās, no kurām izlido tiešie avioreisi uz ASV, paziņojusi, ka turpmāk pasažieriem, kuri ielidos vai izlidos no valsts, būs jāpierāda, ka viņu elektroierīces ir darba kārtībā. Pretējā gadījumā var nākties palikt aiz borta.

Jaunās prasības ir saistītas ar rietumvalstu izlūkdienestu bažām, ka islāma teroristi cenšas radīt spridzekļus, kas spētu apiet lidostu drošības sistēmas, lai sarīkotu uzbrukumus pasažieru lidmašīnām.

Jāuzlādē telefoni

Lielbritānijas Transporta ministrija izplatījusi aicinājumu aviopasažieriem pirms ceļojuma pārliecināties, ka viņu mobilo ierīču - viedtālruņu, klēpjdatoru, planšetdatoru vai portatīvo mūzikas atskaņotāju - un elektropiederumu, piemēram, bārdas dzenamo aparātu, baterijas nav izlādējušās.

«Saskaņā ar ASV ieteikumu atsevišķu avioreisu, kas ielido un izlido no Lielbritānijas, pasažieriem var pieprasīt parādīt, ka viņu rokas bagāžā esošās elektriskās ierīces var ieslēgt,» teikts Transporta ministrijas paziņojumā. Ja ierīces nevarēs iedarbināt, tad tās nedrīkstēs ienest lidmašīnā, raksta BBC.

Aviokompānija British Airways brīdinājusi, ka pasažieriem, kuru ierīces nebūs uzlādētas, vajadzēs pārreģistrēties uz citu reisu vai arī atstāt tās lidostā. Uzņēmums sola, ka atstātās ierīces varēs atgūt pēc atgriešanās vai saņemot pa pastu.

Arī pazīstamajam britu miljardierim Ričardam Brensonam piederošā lidsabiedrība Virgin Atlantic paziņojusi, ka pasažieru atstātās izlādētās ierīces glabās lidostās. Sākotnēji uzņēmums informēja, ka ierīču glabāšanas izmaksas nāksies segt pasažieriem, bet vēlāk mainīja savu lēmumu.

Transporta ministrija piesardzības dēļ nav atklājusi, kurus aviomaršrutus jaunā prasība skars. Teorētiski tas nozīmē, ka elektroierīču pārbaudi var nākties iziet arī pasažieriem, kas lido no Rīgas uz Lielbritāniju. Aviācijas eksperti šaubās, ka tas attieksies uz pilnīgi visiem izejošajiem un ienākošajiem lidojumiem.

«Ir maz ticams, ka prasība ietekmēs līgumreisu no Mančestras uz Malagu vai lidojumu no Glāzgovas uz Krētu,» uzskata laikraksta The Independent ceļojumu nodaļas redaktors Saimons Kelders. «Tajā pašā laikā lidojumus uz un no vietām, kas nesenā pagātnē ir saskārušās ar terorismu, piemēram, Ēģipte un Kenija, varētu pakļaut rūpīgākām pārbaudēm.»

Paredz uzbrukumus

Vašingtona pagājušajā trešdienā vairākām ārvalstu lidostām, kas apkalpo tiešos lidojumus uz Savienotajām Valstīm, pieprasīja ieviest «papildu drošības pasākumus», bet svētdien lūdza pastiprināt elektroierīču pārbaudes, aicinot īpašu uzmanību pievērst viedtālruņiem un citiem «gadžetiem».

Ziņu aģentūra Reuters vēsta, ka drošības iestādes piekodinājušas sevišķi rūpīgi pārbaudīt korejiešu uzņēmuma Samsung un amerikāņu kompānijas Apple ražotos viedtālruņus, kas pieder pasažieriem, kuri izlido no Āfrikas, Eiropas un Tuvo Austrumu valstīm.

Amerikāņi neatklāj, kurās ārvalstu lidostās ieviestas papildu pasažieru un elektroierīču pārbaudes. Visā pasaulē esot vairāk par 250 lidostām, no kurām veic tiešos avioreisus uz ASV.

Eksperti apgalvo, ka mobilās ierīces var kļūt par teroristu ieroci. «Pastāv draudi, ka elektroniskās ierīces var izmantot kā čaulu, kurā ievietot sprāgstvielas,» uzskata bijušais ASV Alkohola, tabakas, šaujamieroču un sprāgstvielu biroja īpašais aģents Džims Kavano.

Telekanāla ABC News analītiķis Maikls Leitners, kurš savulaik vadīja ASV Nacionālo pretterorisma centru, ir pārliecināts, ka starptautiskā teroristiskā organizācija Al Qaeda un ar to saistītie grupējumi tuvākajā laikā mēģinās sarīkot uzbrukumus pasažieru lidmašīnām, izmantojot pašdarinātas bumbas.

Amerikāņu izlūkdienesti apgalvo, ka teroristiskais grupējums Irākas un Levantes (Sīrijas) islāma valsts (ISIS) sadarbojas ar Jemenā bāzētās organizācijas Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP) spridzekļu izgatavotāju Ibrahimu Hasanu el Asiri, lai izgatavotu bumbu, ko nevarētu pamanīt pašreizējās lidostu drošības sistēmas.

Tiek uzskatīts, ka Jemenā dzīvojošais 32 gadus vecais Saūda Arābijas pilsonis izgatavoja tā saucamo apakšveļas bumbu, ko 2009. gada Ziemassvētkos nesekmīgi mēģināja detonēt AQAP savervēts islāmists, kurš lidoja no Nīderlandes uz Savienotajām Valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?