Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Līdz restorāna startam 15 diennakšu

Remontdarbi Ginta Zīverta* topošā taizemiešu restorāna telpās norit pilnā sparā. Vairāki vīri celtnieku kombinezonos montē kanalizācijas caurules, skrūvē ģipškartona sienām paredzētos profilus. Ar mērlenti rosās Latvijas gāzes pārstāvis. Viņš plāno, kā labāk līdz vietai, kur paredzēta vok plīts, aizvilkt gāzes cauruli. Restorānam jābūt atvērtam jau maija sākumā, un, tā kā darbi var aizkavēties, strādniekiem būs jāstrādā arī brīvdienās.

80 km2 pie Rātslaukuma

Lai atrastu restorānam piemērotas telpas, Ginta uzņēmumam SIA Rojāls bija nepieciešami mazliet vairāk nekā divi mēneši. Vairākas reizes telpas jau bija gandrīz atrastas, kad iznira neparedzēti zemūdens akmeņi. Pēkšņi izrādījās, ka ventilācijas sistēmas ievilkšana būs neadekvāti dārga, vai arī atklājās iepriekš neplānoti fiksētie maksājumi. Vienā no vietām telpu īpašnieks nolēma, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums samazinās viņa nekustamā īpašuma vērtību, jo īrniekiem nepatiks dzīvot virs ēstuves.

Gints sarunā ar Dienu atklāj, ka vairs neatceras, cik daudz iznomājamo telpu ir aplūkojis: «Aprīlī vien Balsts man piedāvāja septiņus variantus, bet Vestabalt atsūtīja pat kaut kaut kādus padsmit piedāvājumus. Šīs telpas, kuras tagad remontēju, es atradu ar Rent in Riga starpniecību, un jāreaģē bija ātri - mākleris neslēpa, ka gribētāji jau sastājušies rindā.»

Telpas ir 80 kvadrātmetru plašas, un to vērtību vairo gāzesvada pieslēgums. Gints stāsta, cik tas ir svarīgi: «Darbināt vok plīti ar propāna gāzi sanāktu dārgāk. Protams, izvads līdz plīts vietai arī maksā naudu, tomēr esmu izrēķinājis, ka ilgtermiņā dabasgāze ir krietni izdevīgāka nekā propāns, turklāt atkrīt regulārā balonu maiņa.»

Atrastās telpas Ginta firmai izmaksās 1400 latu mēnesī, un jaunais uzņēmējs uzskata, ka tā ir pieņemama cena, jo turpat netālu ir telpas, par kurām saimnieks prasa 50 latu par kvadrātmetru, kas ir gandrīz trīsreiz dārgāk.

Ar ierobežotu budžetu

Lai gan telpu formālā adrese ir Kaļķu iela 2, restorāns atradīsies Kungu ielā pretī Rātslaukumam. Palielajā ēkā, kurā reiz atradās Mercedes salons, šobrīd ir izveidojusies vesela restorānu aleja. Par konkurenci Gints neuztraucas. «Mums ir pilnīgi atšķirīgi koncepti - mēs nekonkurējam, jo mans piedāvājums būs savādāks,» viņš saka.

Kaut arī telpu iepriekšējais iemītnieks bija kebabu kafejnīca, Gintam to plānojums nešķita piemērots, tādēļ telpas tiek pārbūvētas. «Te bija kaut kādas nejēdzīgas arkas, kafejnīca izmantoja tikai pusi no kopējās platības. Daudzas vietas vienkārši bija aizbūvētas ciet, radot nepieejamus tukšumus. Manā restorānā apmeklētāji varēs vērot ēdiena gatavošanas procesu,» viņš klāsta.

Līdz remontdarbu beigām ir atlikušas 15 dienas, un šajā laikā jāpaveic diezgan daudz. Ir jānoslīpē vecā dēļu grīda un daļā telpu jāieklāj jauna. No nulles jāizbūvē virtuve un divas tualetes, noliktavas telpa un vieta, kur pārģērbties darbiniekiem. Tomēr darbi rit pilnā sparā, un restorāna īpašnieks cer, ka viss tiks pabeigts laikus.

Jautāts par investīciju apjomu, ko prasa remonts un telpu aprīkošana, Gints gan ir izvairīgs: «Es zinu aptuvenu budžetu, tomēr realitāte var ieviest korekcijas. Es esmu minimālisma piekritējs un noskaņu savā restorānā radīšu citādi. Cilvēki, protams, ir dažādi. Par miljonu restorānu var uztaisīt katrs muļķis, man šķiet, īstā māksla ir paveikt to ar ierobežotiem līdzekļiem.»

Ielūgumus vēl nesūta

Topošais sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums nu jau ir ieguvis arī nosaukumu - restorāns sauksies Kotai. Gints stāsta, ka ir uzzīmēts logo, izveidota jauna interneta lapa, kā arī profili Twitter un Facebook sociālajos tīklos. «Es uzskatu, ka reklāmai internetā šāda uzņēmuma mārketingā ir liela nozīme. Esam arī safotografējuši bildes reklāmām žurnālos. Šobrīd notiek maketēšanas process. Restorāna atklāšanas datumu vēl neesmu precīzi nospraudis, jo remontdarbi ir visai neparedzams process. Celtniecības firma, kas darbus veic, pieder manam paziņam, un viņiem ir noteikts darbu beigu datums - 5. maijs. Tomēr ielūgumus uz atklāšanu vēl nesūtu,» Gints ir piesardzīgs. Viņš atklāj, ka atklāšanas ballīti apmeklēs arī kāda slavenība, tomēr pagaidām nevēlas klāt galdā visas kārtis. «Tad tas nebūs pārsteigums.»

* Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Enerģiskākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Vairāk par viņu gaitām lasiet blogos Diena.lv/dienas-starts

Mazgāšanas uzņēmums tutinelli

(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Prātīgākais starts)
Industriālās mazgāšanas uzņēmums tutinelli darbojas pilnā sparā. Mikroautobuss ir saremontēts, un ir apkalpots arī pirmais klients - nomazgāta fasāde un logi picērijai Rēzeknē. Tāpat uzņēmējs Sandis Tutins ir pieņēmis darbā palīgu, jo interesi par mazgāšanas pakalpojumiem ir izteikuši vēl vairāki uzņēmumi.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens

(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Eva Narunovska gatavo prezentāciju Starptautiskā Biznesa vadības institūta Latvijas nodaļas rīkotajam semināram, kurā uzņēmējiem stāstīs par CRM/ERP programmatūras būtību un iespējām. Seminārs norisināsies nākamtrešdien vīnotavā Garage Berga bazārā Rīgā.

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv

(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Elektrisko riteņu tirgotājs un ražotājs Romāns Ruzins piedalās izstādē Ražots Baltijā, kas šajā nedēļas nogalē norisinās Skonto hallē. Šoreiz uzsvars tiek likts uz Latvijā tapušajām elektrorikšām un to ražošanas procesu. Izstāde notiek līdz svētdienas pievakarei, un tajā pulcējas Baltijas ražotāji.

Valodu mācību firma Password X

(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Prātīgākais starts)
Jelgavas valodu centra vadītāja Inga Munda cīnās ar laika trūkumu un ir atradusi asistentu. Tāpat ir aizvadīta pirmā angļu valodas nodarbība trīsgadniekiem. Atjaunots uzņēmuma mājaslapas dizains.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?