Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Līdzekļi imunitātes spēcināšanai ziemas izskaņā

Ziema tuvojas izskaņai, un seniora gados šis gadalaika periods saistās ar lielāku nogurumu, vārgākām organisma aizsargspējām, tāpēc jāpievēršas dzīvesveidam, kas spēcina imunitāti.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis, taujāts, kādus organisma aizsargspējas paaugstinošus līdzekļus aptiekās izvēlēties, jautājumu par uztura bagātināju izvēli iesaka apspriest individuāli ar savu ģimenes ārstu. «Uztura bagātinātāji nav izslēdzami, arī tos var lietot, taču par kvalitāti, cik daudz un kā lietot, jākonsultējas ar ārstējošo ārstu. Zivju eļļa, omega-3 taukskābes, arī viens otrs ginko preparāts vai glikozamīns ir labi preparāti, tomēr arī to lietošanai vēlams ģimenes ārsta akcepts,» uzsver P. Princis.

Imunitātes stiprināšanai mediķis iesaka izvēlēties C vitamīnu, zāļu tējas, piemēram, mežrozīšu tēju. Kā vienu no efektīvākajiem imunitātes paaugstināšanai ģimenes ārsts iesaka hlorofilu saturošo zaļo skuju ekstrakta dzērienu. «Imunitāti stimulē arī ehinācejas preparāti, bet galvenais izvēlēties arī dabiskus vitamīnu avotus - ķiplokus, sīpolu, nereti piemirsto mārrutku. Labs būs pašgatavots dzērveņu morss vai brūkleņu, upeņu sula. Citronā gan nav tik daudz C vitamīna, tomēr tajā ir citas imunitāti stiprinošanas vielas, tāpēc ieteicams pie kumelīšu, asinszāļu, pelašķu, liepziedu, mētru tējas. Tiesa, ar tējām ir jāuzmanās, lielās devās ilgstoši tās nevar lietot, jo efekts zūd,» norāda P. Princis.

Kā obligātas speciālists iesaka arī fiziskas kustības, bet senioriem ar tām nevajadzētu pārspīlēt. «Jāņem vērā, ka laika apstākļi šajā periodā ir viltīgi, tāpēc jāizvēlas piemērots apģērbs un slodzei jābūt regulārai, patīkamai, dienā aptuveni pusstundas garumā. Senioriem it visā būtu jāievēro regularitāte.» P. Princis uzsver arī miega režīma nozīmi: «Miega traucējumi apdraud imunitāti. Ja cilvēks slikti guļ, organisma aizsargspējas krītas. Tāpat šajā laika periodā nevajadzētu pārāk daudz uzturēties sabiedriskās, slikti vēdinātās vietās, tai skaitā skolās. Jāuzmanās, jo gripa tuvojas! Kāda būs tās izplatība, prognozēt vēl nevar, bet pieņemu, ka tā mūs sasniegs arī šoziem, tikai saslimstības vilnis nebūs tik liels.»

Taujāts, vai arī masāža var palīdzēt imunitātes stiprināšanai, ģimenes ārsts atzīst - tā var gan palīdzēt, gan uz brīdi pazemināt imunitāti. «Tiem, kuri cieš no muguras sāpēm un masāžas kursu paraduši iziet divreiz gadā, tā ir ieteicama. Taču jāņem vērā kāda nianse - masāža var būt gan relaksējoša, gan tonizējoša. Pēc relaksējošas masāžas svarīgi, kādā vidē cilvēks pavada nākamās apmēram sešas stundas - stresā esošajam šī relaksācija palīdz nomierināties, bet atslābst arī imunitāte, kādu brīdi cilvēks kļūst uzņēmīgāks pret infekcijām. Savukārt tonizējošā masāža imunitāti sapurina. Arī te ieteicama konsultācija ar ģimenes ārstu - kādu masāžas veidu izvēlēties.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?