Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Līdzi dziedamas un dejojamas dziesmas

Linda Liepiņa

«Es sevi uzskatu par dzejnieku. Bet, ja dzejnieks raksta tekstus populārām dziesmām, cilvēki viņu sāk uztvert kā dziesmu tekstu autoru. Es gan pret šādu formulējumu stingri iestājos,» Jānis Peters pavasarī pirms Teātra dienas koncerta Satikšanās teica Dienas žurnālistei Inesei Lūsiņai. Jāņa Petera jubilejas svinības turpinās. 28. jūnijā Arēnā Rīga koncertuzvedumā Jānim Peteram - 75/No Jāņiem līdz Pēteriem… skanēs skaistākās Raimonda Paula, Ivara Vīgnera, Mārtiņa Brauna, Zigmara Liepiņa, Ulda Stabulnieka, Valda Zilvera un Jāņa Strazda dziesmas ar Jāņa Petera dzeju. Dziedās Igo, Ance Krauze, Ingus Pētersons, Marija Naumova, Viktors Lapčenoks, Aija Andrejeva, Andris Ērglis, Dainis Skutelis, Dita Lūriņa, Intars Busulis, Atis Auzāns, Jānis Paukštello, Dzeguzīte, Rīgas Doma zēnu koris, koris 800 cilvēku sastāvā virsdiriģenta Inta Teterovska vadībā un citi izpildītāji.

Pats Jānis Peters uz skatuves gan nekāps, bet dzejoļus viņa lasījumā koncertā varēs dzirdēt. «Jā, iecere koncertuzvedumam ir neparasta. Lielo krievu dzejnieku dzeja ir skanējusi tik lielas auditorijas priekšā, bet mums līdz šim tā vēl nav bijis,» mazliet samulsis ir dzejnieks. Dziesmas, kurām viņš ir vārdu autors, J. Peters gan pats nedungo. «Šādu dziesmu ir vismaz deviņi simti,» viņš saka un piedāvā sarēķināt. Viņš rakstījis dziesmu tekstus apmēram 25 izrādēm, katrā no tām skan no 12 līdz 20 dziesmām.

Nesen Latvijas Radio bija balsojums par visu laiku populārāko dziesmu ar Jāņa Petera vārdiem. No 50 dziesmu topa par vispopulārāko kļuva Mēmā dziesma, otrajā vietā - Manai Dzimtenei, trešajā - Sanāciet, sadziediet. Visas šīs dziesmas ir Jāņa Petera un Raimonda Paula kopdarbs, un tās arī skanēs lieluzvedumā Arēnā Rīga.

Nesen iznākusi Daigas Mazvērsītes sarakstītā foto un atmiņu brošūra par Jāni Peteru - dzīvē un dziesmā, dzejā un mūzikā. Atzīstot, ka Jānis Peters ir liela mēroga personība, kas Latvijā vēl nav līdz galam novērtēta, Daiga Mazvērsīte saka: «Peters viens ir paveicis tik, cik to iespētu trīs līdz pieci dzejnieki kopā. Pārsteidz arī viņa darbu plašā amplitūda dažādos mūzikas žanros no dziesmām līdz operas libretam. Lielkoncertā Petera daiļradi ieraudzīsim jaunā gaismā, un daudziem klausītājiem tas būs atklājums.» Drīz klajā nāks arī Jāņa Petera teātra dziesmu grāmata divos sējumos ar ieskatu izrāžu tapšanas vēsturē.

Taujāts, kas viņu šodien iepriecina, Jānis Peters, ilgi nedomājot, moži atbild: «Dzīve! Tā ir gaiša,» un piebilst, ka «iepriecina arī tas, ka esmu tik jauns». Bet kas sarūgtina? «Tas, ka no Latvijas tik daudzi aizklīst prom,» saka dzejnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?