Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lieki kreņķi un neizmantotas iespējas

Māris Zanders

Latvija ir maza valsts - tas skan tik pašsaprotami. Tajā pašā laikā dažkārt liekas, ka mēs neņemam šo mēroga parametru vērā, citkārt toties ir sajūta, ka mēs uzvedamies kā nepārskatāma daudzmiljonu populācija.

Tātad, no vienas puses, virkne problēmu izriet no Latvijas nelielā mēroga. Klasisks piemērs - nervozitāte, ko pagājušajā nedēļā izraisīja Ventspils mēra publiskie izteikumi par NATO. Patiesībā nekā šaušalīga nebija - Lembergam ir savs viedoklis, ekstravagantas tēzes par dažādiem jautājumiem regulāri pauž politiķi arī t. s. vecajās demokrātijās. Nelaime tā, ka Latvijā politiķu, kurus labprāt citē mediji, ir maz, attiecīgi samērā nelielas pašvaldības vadītāja viedoklis izraisīja tik lielu šūmēšanos. Visticamāk, pats Lembergs komentāra sniegšanas brīdī vienkārši nepadomāja, kā tas viss, tā teikt, saliksies kopā: viena no Latvijas populārākajiem politiķiem tēls, saikne ar ZZS un attiecīgi aizsardzības ministru utt., ka viņš nostāda izcili neveiklā situācijā Vējoni. Ne tik daudz sava izteikuma satura dēļ, cik tāpēc, ka to izmetis tieši viņš, Lembergs. Ja Latvijas publiskā politika neriņķotu burtiski ap 10-15 amatpersonu izteikumiem, kas tiek bezgalīgi komentēti, tulkoti un kam meklēti zemteksti, kuru varbūt vispār nav, Lembergs varētu vingrināties asprātībās, cik vēlas. Liekas, ka ar šo situāciju (attiecīgi ar regulārām problēmām pēc dažu politiķu verbālajām neveiklībām) mums nāksies sadzīvot.

No otras puses, dažkārt rodas sajūta, ka Latvija ir tik liela valsts, ka mūsu gudrās valsts galvas nespēj pārzināt, kas kurā «kambarī» glabājas, kas notiek ārpus šaurā elites loka. Te savukārt spilgts piemērs ir kaislības ap to, ko mēs varot likt pretī Krievijas propagandai. Cik noprotams, izšķirošā kauja notiek televīzijas kanālu segmentā (starp citu, kādēļ ne retranslēto radio?). Esot jāpanāk, lai televīzijās būtu korekta informācija par Latviju, Krieviju, Ukrainu utt. Protams. Tikai ir sajūta, ka šobrīd virziens ir «pret», ierobežošanas virzienā, jautājumu par to, ko likt pretī, ko stāstīt pašiem, atliekot uz vēlāku laiku. Un te nonākam pie tā, ka nav jau tik traki - ir tikai jāaiziet līdz grāmatveikalam, jāaprunājas ar sociālo zinātņu speciālistiem. Latvijā ir pieejami pietiekami kvalitatīvi teksti, pētījumi, kurus var pielāgot (tulkot, izvietot brīvi pieejamus internetā, iespējams, vienkāršot) tik daudz piesauktās skaidrošanas vajadzībām. Diemžēl liekas, ka akadēmisko un kultūras aprindu dzīve Latvijas varas elitei ir kaut kāda tāla, paralēla realitāte, par kuru nav informācijas. Mazā Latvija izrādās nepārskatāma un nezināma. Ja paraugās uz politisko aprindu diskusijām, varētu likties, ka mums nav svarīgāka kultūras politikas jautājuma par, atvainojos, kaut kādu Jauno vilni - rīkot, nerīkot. Tajā pašā laikā aktuāls ir Baltijas Baleta festivāls (piedalās ļaudis no Krievijas), ir ukraiņu mākslas izstāde, ir atklāta Krievijas sudraba laikmeta dzejniekam Brjusovam veltīta ekspozīcija utt. Vārdu salikums «pozitīva propaganda» gan ir diezgan pretīgs, tomēr, ja mēs tādu gribētu - orientētu uz Latvijas cittautiešiem, ārpasauli -, mums ir tai saturs, tikai ir jāinteresējas par kaut ko ārpus politiskās virtuves.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?