Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lielajos mačos nav lemts

Otro gadu pēc kārtas fināls bez latviešiem. Pērn pasaules vieglatlētikas čempionātā Tegu visi trīs Latvijas šķēpmetēji palika ārpus finālsacensībām. Šogad notikumu atkārtojums Eiropas čempionātā (EČ). Vadimam Vasiļevskim, Aināram Kovalam un Zigismundam Sirmajam EČ ir beidzies. Iepriecināja dāmas. Visas trīs - Sinta Ozoliņa-Kovala, Līna Mūze un Madara Palameika - piektdien startēs finālsacensībās.

Latvijas galvenā cerība bija sezonas otrā tālākā metiena īpašnieks pasaulē (86,50 metru) Vadims Vasiļevskis. Pārkāpums sekoja pārkāpumam, arī metieni nebija tālu, un galarezultātā nullīte. Pēc pēdējā metiena Vasiļevskis saķēra galvu. Uz jautājumu mix zonā, kas notika, Vadimam skaidras atbildes nebija. «Nezinu, nu jau jāsaka - kā vienmēr. Tā jau kļūst par tradīciju - kā lielie mači, tā nekā. Varu derēt, ka nākamajos mačos ar pirmo metienu uzmetīšu 84 vai 85 metrus. Tiešām nezinu, kas notiek. Kā apsēsts!» Iesildīšanās laikā viss esot bijis kārtībā. «Nebija nekādu problēmu līdz brīdim, kad sākās sacensības.» Izskatījās, kā pārkāpumi varētu būs saistīti ar ieskrējienu. Vadims to noliedza. «Ar ieskrējienu viss bija labi, vienīgi celiņš tajā vietā pirms metiena bija izdangāts. Bet visiem jau viens sektors.» Par tehnisko izpildījumu lielāka skaidrība būšot pēc konsultēšanās ar treneri Valentīnu Eiduku. Pirmos pieņēmums Vasiļevskis gan izteica. «Šķiet, atkal ar ķermeņa augšdaļu pārāk rāvu, sasteidzu metienus. Par daudz metu tikai ar roku.» Gribēšana ļoti liela neesot bijusi. «Pārāk daudz jau negribēju - tikai iekļūt finālsacensībās. Pirmajai grupai rezultāti nebija pārāk augsti. Sapratu, ka ar 80 metriem vajadzētu pietikt.» Pēdējo ceļazīmi uz finālsacensībām paņēma zviedrs Gabriels Valins ar 78,89 metriem.

Kvalifikācijas A grupā latvieši arī piedzīvoja vilšanos. Pasaules junioru rekordists Zigismunds Sirmais šovasar bija metis 84,06 metrus tālu. Helsinkos sanāca rūgta vilšanās (72,39). Mediju tikšanās zonā pērnais juniors Sirmais spēra šaubīgus soļus uz priekšu un atpakaļ līdz paziņoja: «Nē, nerunāšu.»

Pekinas 2008. gada olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs Ainārs Kovals arī palika ārpus finālsacensībām ar 76,32 metriem. Pirms pāris nedēļām Bauskā bija krietni tālāk (83,89).

Atšķirīgā noskaņojumā sektorus atstāja Latvijas A un B kvalifikācijas grupas šķēpmetējas. Valsts rekordiste Madara Palameika iekšējā konkurencē bija palikusi trešā, lai gan galvenā cīņa būs piektdien finālsacensībās. Tomēr Madarai nebija padarītas darba sajūtas. «Vajadzēja samest finālsacensību normatīvu (60,00 m - aut.).» Palameikas tālākajā metienā šķēps piezemējās 57,24 metrus tālu. Tas bija ceturtais rezultāts A grupā. Šosezon Madara metusi 61,45 metrus tālu. «Treniņu laukumā šķēps lido tālu, bet sacensībās netieku galā ar adrenalīna devu. Ieskrējiena beigās enerģija kaut kur pazūd. Nevaru uzskriet beigas. Tehniskajā izpildījumā metieniem vajadzēja būt labākiem.»

Sintas Ozoliņas-Kovalas un viņas treneres Valentīnas Eidukas noskaņojumu uzskatāmi izteica smaidi un aplausi stadiona lielajā videokubā pēc trešā mēģinājuma, kurā sportiste uzrādīja piekto labāko rezultātu kvalifikācijas sacensībās (59,41). «Izjutu lielu atvieglojumu, kad sapratu, ka esmu iekļuvusi finālsacensībās. Pēc otrā metiena biju neizpratnē, kas ar mani notiek - pat rokas trīcēja. Saņēmos, un viss sanāca. Piedomāju pie tā, lai metiena brīdī neatgāztos atpakaļ. Rezultāts arī nav slikts, bet visvairāk mani priecē iekļūšana finālsacensībās. Tas ir super! Finālā jāmet vēl tālāk. Vismaz olimpiskajam A normatīvam - 61 metram - ir jābūt. Jūtu, ka ir rezerve tehniskajā izpildījumā.»

Patīkamas emocijas uz āru lauzās arī bijušajai juniorei 19 gadu vecajai Līnai Muzei. «Man arī ir ļoti priecīgs vaigs. Pirmo reizi esmu pieaugušo konkurencē tik augsta līmeņa mačos un vēl esmu tikusi finālā... Turklāt trīs latvietes ir finālā - nemāku pat izklāstīt, cik priecīga es esmu! Startēt šādā līmenī ir daudz grūtāk, bet turpināšu cīnīties. Mani «paremontēs» nedaudz, un tad atkal būšu gatava startēt. Man ir muguras problēma, bet nekas ļoti nopietns nav.» Līna piebilda, ka pēc finālsacensībām tikpat priecīga būšot tādā gadījumā, ja izdosies sasniegt personisko rekordu un olimpisko spēļu A normatīvu. Mūzes pērn sasniegtais personiskais rekords ir 60,64 metri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vieglatlētika

EČ Helsinki
Dāmas. Šķēpa mešana, kvalifikācija. 1. V. Rebrika (Ukraina) 61,84, 5. S. Ozoliņa-Kovala 59,41, 9. L. Mūze 57,51, 11. M. Palameika 57,24. Startēja 23. Kungi. Šķēpa mešana, kvalifikācija. 1. A. Manio (Somija) 84,31, 15. A. Kovals 76,32, 23. Z. Sirmais 72,39, V. Vasiļevskis bez rezultāta. Startēja 29.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?