Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lieldienās Milda meklēs iespējas

Sīpolmizās krāsoto olu čaumalas sacenšas košumā ar saimnieču austajām segām, pavasarīgi smaržo uzplaucētie bērzu un pūpolu zariņi un pīrāgi, kas jau iepriekš sacepti un paņemti no mājām. Satraukums un bailes, ka tik pēkšņi nesajauc lugas tekstu, uzmet gluži šūpolēs, taču tad nāk Gipteru Jānis, paņem īstās Tulas ermoņikas, pasmaida labsirdīgi un sāk spēlēt, tad satraukuma šūpoles noplok, un izrāde var sākties un turpināties līdz pat aplausu vētrai.

Tādas būs Lieldienas Daugavpils novada Vabolē, kur vietējam amatierteātrim ir stingra tradīcija - ik gadu Lieldienās saviem skatītājiem dāvināt kāda latgaliešu autora lugas pirmizrādi. Kā stāsta teātra vadītāja Aina Pabērze, vabolieši vairs nemaz nevar iedomāties Lieldienas bez teātra.

Olas nokrāsot paspēj

«Mēs rēķinājām, ka šogad būs jau 21. gads, kopš mums uz Lieldienām ir izrāde. Rakstisku liecību nav, bet ir atmiņas, ka pirmā izrāde bija 1989. gadā. Tā Lieldienu izrādes būšana sākās pavisam prozaiski - kādreiz padomju laikos savas pirmizrādes teātris parasti rīkoja uz kolhoza atskaites sapulcēm. Kolhozs beidzās, atskaites sapulces beidzās, bet teātris palika, tāpēc pirmizrādes pārcēla uz Lieldienām,» stāsta Aina Pabērze.

Gan Aina, gan teātra dalībnieki Renāte Litiņa un Jānis Gipters apgalvo, ka mēģinājumi gatavošanos Lieldienām daudz neietekmējot, paspējot gan olas nokrāsot, gan pīrāgus uzcept. Tikai citi varbūt to darot nesteidzīgāk un savlaicīgāk, jo aktieriem jau nekad nav laika. Arī nedēļa pirms Lieldienām, kas Latgalē tiek svinēta kā Klusā nedēļa, vaboliešiem nemaz tik klusa nesanāk. «Tad, kad vajadzētu būt tam visklusākajam laikam, mums sanāk visskaļākais un intensīvākais mēģinājumu laiks. Tajā pašā laikā tā nav bezmērķīga trokšņošana un priecāšanās, bet darbs, lai Lieldienās visiem kopā būtu priecīgi. Lielajā piektdienā parasti sarīkojam ģenerālmēģinājumu. Bet vienmēr tā ir sanācis, ka bez kādas sarunāšanas Lieldienās jau agri no rīta visi aktieri satiekamies Līksnas baznīcā. Tas ir kā likums. Pēc mises visi braucam mājās, ēdam Lieldienu svētīto mielastu, bet 15.00 parasti sākas izrāde, sākums nekad netiek mainīts,» stāsta Aina. Viņa ir visrunīgākā, savukārt galveno lomu tēlotāja Renāte Litiņa, Vaboles pasta priekšniece, ārpus skatuves ir mazrunīga, taču acis zib.

Lieldienās nāk kritiķi

Vabolieši parasti spēlē divas izrādes, pirmā esot Lieldienās, otra Baltajā svētdienā, kas ir nedēļu pēc Lieldienām. Abās izrādēs tautas nama zāle esot pārpildīta, taču aktieri smej, ka viņi jau esot ievērojuši - skatītāju kontingents esot atšķirīgs. Uz pirmo izrādi lielākoties nākot tā saucamie kritiķi, paši piekasīgākie vērotāji, kuri vairāk skatās, kā kurš spēlē, kā zina vārdus, kā izskatās. Pēc tam viņi tiem, kuri vēl nav paspējuši noskatīties, pastāstot, vai ir vērts iet, tad jau Baltajā svētdienā nākot tie, kuri grib vienkārši baudīt izrādi un atpūsties.

Otra skatītāju grupa Lieldienās esot svešinieki, jo parasti pa svētkiem vaboliešiem sabrauc daudz ciemiņu, kurus saimnieki noteikti vedot arī noskatīties izrādi. «Teātra izrāde Vabolē ir viens no Lieldienu pasākumiem, kurus noteikti nedrīkst laist garām.» Līdz šim biļetes neesot tirgotas, tikai pašu darinātas programmiņas, kurām pievienots kāds Lieldienu atribūts, pērn tā bijusi izplaucētu bērzu zariņu slotiņa.

Vaboliešu spēlētajām izrādēm parasti esot divi cēlieni, trešais Lieldienu pirmizrādē esot īpašs - ar olu kaujām, pīrāgiem un šūpošanos. «Izšūpoties noteikti vajag, lai odi nekož vasarā. Kad pēc izrādes ejam caur ciematu, visās šūpolēs izšūpojamies. Ar visu spiegšanu un ovācijām.»

Rekvizītus ķer ezerā

Gan Renāte, gan Jānis teātri spēlē jau vairāk nekā 20 gadu. Kāpēc? «Jāiet, un viss. Laikam pieradums,» lakoniski atbild Renāte. Jānis šķelmīgi stāsta, ka jau vairākas reizes nolēmis pārtraukt šo lietu, taču tas nav izdevies. «Liekas, nu jau gana, vairāk uz to teātri neiešu, apnicis. Atnāc vakarā nostrādājies, vēl iemiedz uz brīdi, bet kā par spīti septiņos esi augšā, un uz mēģinājumu prom! Kā aizbrauc, tā viss aiziet!»

Kopš 2000. gada vaboliešu Lieldienu repertuārā ir tikai latgaliešu autoru lugas, šoreiz tiks spēlēta Emīlijas Kalvānes luga Ar vīglu rūku vīglu goru, kurā Renāte tēlos Mildu, lauku sievieti, kurai krīzes laikā ejot smagi un nākoties domāt, kā izdzīvot, tāpēc Milda meklē iespējas. Kādas? To vabolieši nestāsta, lai būtu interesanti skatīties. Viens no Mildas biznesiem būšot zivju apstrāde, Jānis jau tepat ezerā rekvizītus esot saķēris un salicis saldētavā, lai stāv līdz izrādei. Jānis izrādē būs muzikants. Vai aktieriem pašiem arī dzīvē nākas domāt, kā pārvarēt krīzi? «Protams, taču krīzes dēļ neviens aktieris nav no kolektīva atkritis. Galvenais, ka mums kopā ir interesanti. Gan mēģinājumos, gan izrādēs, gan viesizrādēs. Tagad kultūras pasākumu ir vēl vairāk nekā treknajos gados, skatītāju pietiek,» saka Aina.

Vienīgais, kas vaboliešus skumdina, - viņi vēl joprojām neesot atraduši novadnieka Antona Skrindas lugu Pādejī divi rubli, kas pagājušā gadsimta sākumā esot bijis amatierteātru hits. Varbūt kāds literatūrpētnieks zina, kur to var atrast, lai dod ziņu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?