Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Liellopam un ābolkūkai

Iedomājieties situāciju! Laisks svētdienas vakars. Ap pulksten četriem. Ārā vēl gaišs un saulīte. Jūs izdomājat palutināt sevi ar nelielu gastronomisku piedzīvojumu. Liellopa sutinājumu. Tas nav nekas pārāk sarežģīts - apmēram pusstunda, lai visu sagatavotu, un tad vēl ap stundu, lai būtu gatavs. Perfekti. Ļoti negribas svētdienā pusi dienas pavadīt pie plīts.

Tad sākas interesantākais - jāpiemeklē vīns. Prasās vīnu pilnbriedā, ar maigiem, zīdīgiem tanīniem un augļiem, kas vairs neuzbāžas no glāzes, bet zina savu vietu. Vīnu, kas būtu inteliģents sarunu biedrs, nevis vakara nagla. Vīnu, kas der gan tam liellopam, gan manam svētdienas noskaņojumam.

Izklausās vienkārši, bet Rīgas veikalu piedāvājumā šādus vīnus nav nemaz tik viegli atrast. Ir manīti daudzi lieliski, bet jauni un ekspresīvi sarkanvīni, kas svētdienas vakaram liekas par intensīviem un ekstravertiem. Manīti arī gatavi, bet augstākās klases vīni. Par attiecīgu cenu, protams.

Chᅢᄁteau Patache d'Aux 1999, Medoka, Francija. Atpakaļ pie lietas. Tam svētdienas vakaram izvēlos vīnu no Medokas, Bordo. Lai gan ar Medoku ģeogrāfiski saprot visu pussalu, kas stiepjas uz ziemeļiem no Bordo, šinī gadījumā runa ir par vīnu no Medokas apelācijas. Tās pašas, kura ir visvairāk uz ziemeļiem, vēl aiz Sentestefas. Pat tie, kuri bijuši Bordo un izbraukājuši to krustām šķērsām, bieži vien aizmirst par Medoku. To neapciemo un parasti palaiž gar ausīm. Skaidrs, kāpēc, - ne tur vairs lielo piļu, ne glamūra, ne prestiža. Tur ir tikai vienkārši labi vīndari. Tieši tāds ir minētais bordo - 10 gadu vecs (jauns) kvalitatīvs vīns, bez glamūra, inteliģents. Savus labākos gadus jau nodzīvojis, bet joprojām interesants sarunu biedrs. It sevišķi svētdienas vakaram un liellopa sutinājumam. Ar maigiem tanīniem, ne pārāk muskuļots un ar patīkamu upeņu zaptes noti. Kā nu ne, vīnā ir 60% Cabernet Sauvignon - vīnoga, kuru tā pa īstam var novērtēt tikai cienījamā vecumā (un kopā ar ēdienu).

Dr.Loosen Bernkasteler Lay Kabinett 2007, Mozele, Vācija. Saldajā ēdienā - ābolkūka. Ābolu šogad daudz . 25 minūtes cepeškrāsnī, un gatavs. Turklāt tieši Latvijas āboli vislabāk der cepeškrāsnij un kūkai. Ko piedzert klāt? Veco labo Mozeli, protams, jo tieši Mozeles saldskābums ir kā radīts ābolkūkai. Ja jums teiktu, ka glāzē Mozeles vīna var sagaršot un saostīt gan citrusaugļus un ābolus, gan medu un petroleju (!), - neticētu. Bet pamēģiniet! Iespējams, snobi jau rauc degunus, bet velti. Medus un āboli ir augstas gatavības pakāpes (ogas novāc tikai oktobra pašās beigās), bet petrolejas aromāts radies no krama un vulkāniskās augsnes, kas pārpārēm atrodama Mozeles stāvajās nogāzēs. Nebaidieties, ka tas ir salds. Lai gan šis konkrētais Bernkasteler Lay Kabinett ir tikai «bāzes modelis», varu saderēt, ka gribēsies vēl. Un vēl - ja kādreiz sadomāsiet apceļot Mozeli ražas laikā, varu ieteikt lieliskas naktsmājas tieši virs Bernkasteler Lay vīna dārza. Lielisks skats un mūža mīlestība pret Mozeli garantēta!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?