Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lietuvā iestrēgusi valdības izveide

Aizdomas par Lietuvas parlamenta jeb Seima vēlēšanu rezultātu viltošanu apturējušas valdības izveidi, draudot valsti ieslidināt politiskajā haosā. Prezidente Daļa Grībauskaite un Seims vērsušies Konstitucionālajā tiesā, kurai jāizvērtē, vai rezultāti, ņemot vērā pārkāpumus, apstiprināti likumīgi. Dienas aptaujātie eksperti norāda, ka politiskā situācija Lietuvā ir saspringta, un skaidro to ar prezidentes vēlmi panākt sev vēlamas koalīcijas izveidi, kam negrib piekāpties vēlēšanās triumfējusī līdzšinējā opozīcija.

Tiesa neko nemainīs

«Valsts iedzīvotājiem nedrīkst palikt ne mazāko šaubu par to, vai vēlēšanas bija demokrātiskas un brīvas,» prezidenti citēja Ru.Delfi.lt. Par spīti sūdzībām par balsu pirkšanu un citiem nopietniem pārkāpumiem, Centrālā vēlēšanu komisija apstiprināja vēlēšanu rezultātus, anulējot tos tikai vienā apgabalā. Konstitucionālajai tiesai vēlākais sestdien jāsniedz atzinums, vai rezultāti apstiprināti likumīgi. Ja tiesa lems, ka rezultāti nav likumīgi, līdzšinējam Seimam jābalso par to anulēšanu. Atceļot rezultātus, Lietuvai nāktos atkārtot vēlēšanas.

Kā sarunā ar Dienu uzsvēra politologs Vladimirs Laučis, «ļoti grūti pat iedomāties, ka rezultātus varētu anulēt». Viņa viedokli atbalsoja arī citi aptaujātie. Fiksētie pārkāpumi neesot masveidīgi, turklāt lielā mērā atbilst tam, ko pirms vēlēšanām solīja sabiedriskās domas aptaujas.

«Prezidente spērusi traku soli,» vērtēja laikraksta 15 min galvenais redaktors Rimvīds Valatka un piebilda, ka tas iezīmē mēģinājumus iebiedēt opozicionārus un sakaut iecerēto koalīciju.

D. Grībauskaite paziņojusi, ka runas par koalīciju atliek līdz tiesas spriedumam, taču vēlēšanās uzvarējušie sociāldemokrāti ar Aļģirdu Butkeviču priekšgalā, finanšu mahinācijās apsūdzētā miljardiera Viktora Uspaskiha Darba partija un impīčmentā gāztā prezidenta Rolanda Paksa Kārtība un taisnīgums jau parakstījuši vienošanos par koalīcijas izveidi. Partijas pievienoties aicina arī Lietuvas poļu vēlēšanu akciju, kas garantētu pārliecinošu vairākumu jeb 86 no 141 vietas Seimā.

D. Grībauskaite iebilst pret Darba partiju koalīcijā, atsaucoties ne vien uz ieilgušo lietu par partijas «melno grāmatvedību», bet kritizējot arī to, ka lielākā aizdomu ēna par balsu pirkšanu krīt tieši pār Darba partiju.

Izaicina vēlētāju gribu

«Neredzu iespējas situācijai pāraugt politiskajā haosā,» Dienai norādīja Lietuvos rytas TV žurnālists Edmunds Jakilaitis. Pretējās domās ir politologs V. Laučis, kurš uzskata, ka Lietuvas politikā jau tagad valda haoss. «Domāju, ka politiskajā nestabilitātē galvenokārt vainojama līdzšinējā valdošā partija, kas nevēlas atkāpties no varas.»

Premjera Andrus Kubiļus konservatīvā Tēvijas savienība/Lietuvas kristīgie demokrāti asi iebilst pret Darba partiju, un eksperti norāda, ka labprāt vienotos koalīcijā ar sociāldemokrātiem, ko cenšas panākt arī D. Grībauskaite.

«Prezidente grib komfortablu dzīvi nākamajiem četriem gadiem, un tāda viņai bija ar Kubiļus valdību,» uzsvēra R. Valatka. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka 60% lietuviešu ir apmierināti ar vēlēšanu iznākumu, un, pēc ekspertu teiktā, prezidente draud iestāties pret vēlētāju gribu, kas skaidri norādījuši, ka vēlas pie varas opozīciju, atstumjot līdz šim valdošos konservatīvos spēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?