Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Līgatnē cer izbeigt spēkošanos

Trauslais vienas balss vairākums, ar kādu kopš jaunās domes sanākšanas no pērnā gada 1. jūlija strādāja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Guntars Pīpkalējs (LZS), sabruka Lieldienu priekšvakarā. G. Pīpkalējs zaudēja domes priekšsēža amatu, kuru atguva Ainārs Šteins (Vienotība). Viņš pašvaldību vadīja iepriekšējā sasaukumā, bet pēc vēlēšanām četri Vienotības deputāti palika opozīcijā.

Divās Līgatnes novada domes sēdēs pirms Lieldienām visu izšķīra viena balss, kuru vēlēšanās saņēma trešais domē pārstāvētais saraksts, no tā ievēlēta Baiba Pelse. Par vadības maiņu balsoja pieci deputāti, pret bija trīs, bet viens domnieks domes sēdēs nepiedalījās slimības dēļ.

Līgatnes novadā kandidātus varēja pieteikt arī vēlētāju apvienības, un partijas piederībai te nav tik lielas nozīmes kā teritorijai, no kuras deputāts ir ievēlēts. Ja A. Šteins pārstāvēja vairāk Lejaslīgatnes intereses, tad G. Pīpkalējs - Augšlīgatni, kas atrodas pie Vidzemes šosejas un kur bija pagasta centrs. Lejaslīgatnē ir Līgatnes pilsēta un papīrfabrika, kā arī tūristiem pievilcīgās dabas takas. Tieši vērienīgi ieguldījumi no ES fondiem tūrisma attīstībā iepriekšējā sasaukumā mudināja G. Pīpkalēja komandu atņemt varu A. Šteinam, kas arī izdevās.

Bija nepieciešami nepilni desmit mēneši, lai deputāti pārliecinātos, ka mazā novadā spēkošanās starp koalīciju un opozīciju nav racionāla. Pēc atgriešanās amatā A. Šteins Dienai atzina, ka aicinās visus deviņus deputātus strādāt kopā un parakstīt vienošanos par sadarbību, zem kuras tagad ir piecu deputāti paraksti. Tāpat viņš neplāno veikt nekādas personāliju un strukturālās izmaiņas, kas nenāktu par labu centieniem noskaņot visus domniekus sastrādāties.

Tam piekrīt arī G. Pīpkalējs, lai gan uz iespēju to praktiski īstenot raudzījās visai rezervēti. Viņš Dienai teica, ka neesot dzirdējis pamatotus savas atbrīvošanas iemeslus, nepieņemot pārmetumus par neprasmīgu domes darba organizēšanu. Lai pašvaldības vadītājam izteiktu neuzticību, nav jāsagaida, kad viņš izdara kādu pārkāpumu, jo tas ir politisks lēmums. Te sava nozīme bijusi pat tam, kurš deputāts pārstāvēja trešo sarakstu. Līgatnes novadā četri domnieki ievēlēti no Vienotības, bet četri - no apvienības Līgatne, kurā ir arī G. Pīpkalējs. Trešais - apvienības Mēs - Līgatnei - saraksts ieguva vienu vietu. Pēc vēlēšanām no šīs apvienības ievēlēja nevis B. Pelsi, kurai tagad piederēja izšķirošā balss, bet gan Egīlu Kurpnieku, kas ir G. Pīpkalēja komandas cilvēks. Taču viņš kļuva par izpilddirektoru un mandātu nolika.

A. Šteina ģimene dzīvo Līgatnē jau piektajā paaudzē. Līgatnes novadu izveidoja 2009. gadā. Līdz tam A. Šteins vadīja pilsētas pašvaldību, savukārt G. Pīpkalējs bija pagasta priekšsēdis, bet vēlāk kļuva domes izpilddirektors. Tas nozīmē, ka iepriekš abi jau spēja strādāt vienā komandā. Pretrunas Līgatnes novadā Diena konstatēja jau pērnā gada augustā. Toreiz A. Šteins uz iespēju kaut ko mainīt raudzījās neticīgāk. Pērn vņš pieļāva, ka varētu aiziet no politikas un arī vēlēšanās vairs nestartēt. Kad A. Šteins vadīja novadu, viņš bija arī viens no redzamākajiem Jaunā laika, vēlāk - Vienotības vietējiem līderiem.

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars, līdzīgi kā iepriekš Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, Dienai norādīja, ka varas maiņa novados ir tikai vietējo deputātu kompetence. Domes sastāvs atspoguļo vēlētāju izvēli un tāda ir demokrātija, piebilda A. Kampars. Viņš atzīst, ka A. Šteins bija viens no aktīvākajiem pašvaldību vadītājiem partijā, tajā pašā laikā nesen Ādažu novada domes priekšsēža amatā ievēlēto partijas biedru Normundu Zviedri, iespējams, nezina pat visi valdes locekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?