Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Līgo arī ārvalstīs strādājošie

Daudzi latvieši Līgo vakaru un Jāņus pavadīs ārpus Latvijas, valstī, kurā strādā, piemēram, Lielbritānijā. Vismaz daļa Lielbritānijā strādājošo tautiešu Līgosvētkus svin, sanākot kopā, kurinot ugunskurus, dziedot dziesmas, ejot rotaļās un dejojot, ēdot sieru un dzerot alu, līdzīgi kā to darītu, ja dzīvotu Latvijā.

«Zinu, ka daudzās Lielbritānijas pilsētās tiek organizēta kopīga svinēšana šajā valstī dzīvojošajiem un strādājošajiem latviešiem, citur latvieši dodas viesos pie citiem latviešiem un svin šaurākā lokā,» stāsta Līdsas latviešu centra un skolas Pūcīte vadītāja Aija Pacēviča, kura Anglijā dzīvo un strādā jau deviņus gadus. Piemēram, ik gadu Jāņus svin Bredfordas latviešu namā - tur kopīgi tiek dziedātas līgodziesmas, baudīts alus un siers, piebilst Aija. Vislabāk viņai pašai atmiņā palikuši Jāņi Lielbritānijas latviešu mājā Staumēni, kur ap ugunskuriem savulaik bija pulcējušies ap 2000 latviešu, klausījušies koncertu, dejojuši un dziedājuši tautasdziesmas līdz pat saullēktam.

Plaša mēroga Līgo svinēšanas pasākumu Lielbritānijā jau trešo reizi organizē apvienība Bērzes Strazdi. No 20. līdz 22. jūnijam saulgriežus iecerēts svinēt bijušajā Daugavas vanagu Koventri nodaļas īpašumā Mūsmājas, kur latvieši līgojuši jau vairākus gadu desmitus.

Sestdien te uzstāsies divi deju kolektīvi no Londonas, amatierteātris un bērnu ansamblis no Bērtonas, notiks apdziedāšanās pie ugunskura ar koklētājiem no Londonas, tiks pīts lielais vainags un organizētas sportiskās aktivitātes, arī orientēšanās spēle, vakara noslēgumā ieplānota nakts balle. Jāņu tirdziņā Mūsmājās varēs iegādāties latviešu labumus - dzīvo alu un siltu ēdienu, sola organizatori. Ārvalstīs strādājošajiem latviešiem Līgosvētkos un Jāņos «svarīga ir vienotības sajūta, iespēja svinēt svētkus, justies kā mājās un izbaudīt kopā būšanu, atrodoties ārzemēs», uzskata Bērzes Strazdu pārstāve Vera Malika, kura jau četrus gadus dzīvo Lielbritānijā.

Parasti samērā klusi Jāņus Lielbritānijā pavada Sandra, kura nu jau desmit gadu dzīvo Londonā. Viņa kopā ar tuvākajiem draugiem savas mājas pagalmā dzer zāļu tējas vai alu un vēro saulrietu. «Mēs esam izveidojuši savas Jāņu tradīcijas, kas balstītas uz dažādiem saulgriežu svinību elementiem un pielāgotas mūsu - ārvalstīs strādājošo - iespējām te, Lielbritānijā,» stāsta Sandra. Piemēram, gatavojoties svētkiem, viņa rotā savu māju ar «Lielbritānijas jāņuzālēm», kuras dodas meklēt ārpus pilsētas. Sandra cep speķa pīrāgus, ar kuriem cienā arī savus angļu draugus un kolēģus. Taču ugunskura kurināšana pilsētā nav iespējama.

Tomēr ne visi Lielbritānijā dzīvojošie un strādājošie latvieši svin Jāņus. Daži Britu salās strādājošie tautieši atzina, ka šos svētkus neplāno svinēt gan tāpēc, ka Līgo diena, t. i., pirmdiena, 23. jūnijs, šogad daudziem ir parasta darbadiena, kurā jāstrādā, gan tāpēc, ka īsta svētku noskaņa viņus pārņemot, tikai atrodoties Latvijā. Linda Neiburga-Harisone, kura Anglijā dzīvo un strādā jau 12 gadu un vada latviešu skoliņu Jūras gliemezis, atzīst, ka Jāņus svešatnē tā īsti nekad nav svinējusi.

Vasaras saulgriežu tradīcijas saglabājusi tikai neliela daļa Britu salu iemītnieku, kopumā Lielbritānijā pašu britu vidē saulgriežu svētki netiek plaši svinēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?