Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Līgumi, pacietība un darbinieks rupeklis

Darba tiesību joma daudziem darba ņēmējiem un arī darba devējiem joprojām ir teritorija ar daudziem «baltajiem plankumiem». Par to liecina gan Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS)nesen veiktā aptauja, gan Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) novērojumi konsultācijās, kādas tā sniedz darba devējiem par darba tiesībām un darba aizsardzību.

Lai gan LBAS un arī Valsts darba inspekcija (VDI) pēdējos mēnešos saņem arvien vairāk strādājošo sūdzību par darba līgumu aizstāšanu ar uzņēmuma līgumiem, kas darbiniekam liek zaudēt tiesības uz virsstundu un nakts stundu apmaksu, ikgadējiem, bērna kopšanas un mācību atvaļinājumiem, slimības lapu u. c. sociālajām garantijām, 45% Latvijas darba ņēmēju nezina, ar ko uzņēmuma līgums atšķiras no darba līguma, rāda LBAS aptauja. Tāpat daudzi strādājošie ir ļoti pacietīgi - ja darba devējs vairāk nekā divus mēnešus neizmaksātu algu, 11% gaidītu, kad to izmaksās, kamēr 41% turpinātu strādāt, paralēli meklējot citu darbu. Tikai 42% respondentu būtu gatavi vērsties VDI un aizstāvēt savas darba tiesības tiesā, ja darba devējs tās pārkāptu. Turklāt 73% aptaujāto nezina, ka prasības iesniegšana tiesā strādājošajam nerada nekādas izmaksas.

Lai vairotu Latvijas iedzīvotāju izpratni par darba tiesībām, LBAS uzsākusi informatīvo kampaņu Zini darba tiesības! Esi drošs!, kuras ietvaros ikviens var saņemt bezmaksas konsultācijas un iepazīties ar ekspertu ieteikumiem vietnē www.darbatiesibas.lv.

Savukārt darba devējiem visā Latvijā bezmaksas konsultācijas darba tiesību (un arī darba aizsardzības) jautājumu risināšanā jau vairākus gadus sniedz LDDK. Šī gada pirmajā ceturksnī šādu konsultāciju bijis jau 540 (visvairāk - Rīgā un Rīgas reģionā), un līdzās ikdienišķiem jautājumiem, piemēram, par darba laika organizēšanu, darba aizsardzības prasībām konkrētā nozarē, atvaļinājumu piešķiršanu, pareizu piemaksu aprēķināšanu, nelaimes gadījumu reģistrēšanu darba vietā un citām tradicionālām tēmām uzņēmumu un iestāžu vadītāji jautā arī par visai neierastām situācijām attiecībās ar darbiniekiem, kurās nav skaidri saprotams, kā rīkoties. Piemēram, kāds darba devējs vēlējies noskaidrot, vai iespējams uzteikt darbu, ja darbinieks regulāri lieto necenzētus izteicienus un aizvaino kolēģus. Daudzviet vērojama arī tendence, ka uzņēmēji spiesti uzteikt darbu pēc izdarītiem pārkāpumiem, prettiesiskām darbībām, kā arī par atrašanos darbā apreibinošu vielu ietekmē. Šādās situācijās darba devēji lūdz konsultāciju, lai izvairītos no iespējamās tiesvedības. Tāpat darba devējiem aktuāls ir jautājums par tiem darbiniekiem, kuru kvalifikācijas celšanā tiek ieguldīti finansiālie līdzekļi, bet darbinieks pēc kvalifikācijas paaugstināšanas atrod labāk apmaksātu darbu un vēlas uzteikt pašreizējo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?