Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Likumā noteiks integrāciju Vācijā

Vācijas sešpadsmit federālo zemju valdību vadītāji šonedēļ sāks apspriest federālās valdības plānoto atbildi milzīgajam imigrācijas vilnim. Pagājušajā nedēļā valdošās koalīcijas politiķi vienojās 24. maijā apstiprināt integrācijas likumu, kas definēs atbalstu migrantu integrācijai, vienlaikus nosakot soda sankcijas tiem, kuri nepildīs likumā noteiktās prasības par valodas apguvi, konkrētu dzīvesvietu un integrāciju darba tirgū, vēsta Deutsche Welle.

Ieceļo mazāk

Iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs šomēnes preses konferencē paziņoja, ka ieceļojušo migrantu skaits šā gada sākumā ir mazinājies, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem. Pirmajos trīs mēnešos reģistrēta 173 707 cilvēku ierašanās. Janvārī ieradās 91 671, februārī 61 428, martā - 20 608 migranti. Salīdzinājumam - decembrī vien tika reģistrēta 120 tūkstošu cilvēku ierašanās Vācijas teritorijā.

Savukārt patvēruma lūgumu iesniegušo skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir krietni pieaudzis. Pirmajos trīs mēnešos saņemti 181 405 cilvēku lūgumi par patvēruma piešķiršanu. Vairāk nekā pusi no tiem ir iesnieguši Sīrijas pilsoņi. Tas vairāk nekā divas reizes pārsniedz pagājušā gada pirmajā ceturksnī saņemto patvēruma lūgumu skaitu. Tiesa, lielākais migrantu ieplūduma vilnis pērn sekoja vēlākajos mēnešos.

Iekšlietu ministrs skaidro, ka, visticamāk, migrantu ieceļošanu ir samazinājusi Balkānu ceļa slēgšana, dažādu ierobežojumu noteikšana tajā atrodošos valstu robežšķērsošanai un arī robežžogu celtniecība. Pašlaik no Austrijas Vācijā ik dienu ierodas mazāk par 200 migrantiem.

Vācijas ekonomiskās sadarbības un attīstības ministrs Gerds Millers gan prognozē, ka tuvāko mēnešu laikā noteikti pieaugs Eiropu sasniegušo migrantu no Āfrikas skaits. «Lībijā vien 100-200 tūkstoši cilvēku, kas ieradušies no Zemsahāras Āfrikas daļas, gaida iespēju šķērsot Vidusjūru,» viņš paziņoja.

2015. gadā uz imigrantu rēķina Vācijas iedzīvotāju skaits papildinājies par 1,1 miljonu cilvēku, liecina Vācijas statistikas biroja Destatis dati. Patvēruma lūgumu pērn Vācijā iesniedza vairāk nekā 476 tūkstoši cilvēku.

Vēsturisks likums

Pagājušajā nedēļā pēc septiņas stundas ilgušajām Kristīgās savienības bloka un sociāldemokrātu sarunām kanclere Angela Merkele paziņoja, ka panākta vienošanās par jaunu likumu, kas «gan prasīs konkrētas lietas no cilvēkiem, kas ierodas valstī, gan arī paredzēs atbalstu viņiem». «Tikai tie bēgļi, kuri paši darīs visu, lai integrētos, saņems pastāvīgās uzturēšanās atļaujas,» paziņoja kanclere. Vicekanclers Zigmārs Gabriēls vienošanos par jauno likumu nosauca par «patiesi vēsturisku soli» un piebilda, ka «no ļoti atšķirīgām kultūrām nākošu cilvēku integrācija sabiedrībā nenotiek pati par sevi».

TheLocal.de uzsver, ka šī būs pirmā reize, kad Vācijā būs īpašs integrācijas likums, lai gan par to tiek diskutēts jau kopš sešdesmito gadu programmas turku viesstrādnieku uzaicināšanai ekonomikas attīstībai. Tā tiek kritizēta tieši par integrācijas politikas atstāšanu novārtā, tā rezultātā miljoni imigrantu un viņu pēcnācēji nav kļuvuši par Vācijas sabiedrības daļu.

Likuma projekts paredz uz trim gadiem apturēt darba tirgus ierobežojumu neeiropiešiem amatos, uz kuriem pretendē Eiropas Savienības pilsoņi. Tiks radīti 100 tūkstoši darbvietu mazkvalificētam darbaspēkam par 1-2,5 eiro stundā, ko ļaus saņemt papildus patvēruma meklētāja pabalstam. Tiks izveidoti īpaši amatu apmācības kursi, kuros uzņemtos patvēruma meklētājus neizraidīs no valsts vismaz līdz kursu pabeigšanai.

Burkāns un pātaga

Patvēruma lūdzējiem būs obligāti jāmācās vācu valoda un tradīcijas. Valodas kursi tiks nodrošināti sešu nedēļu laikā pēc pieprasījuma iesniegšanas.

Migranti, kuri neakceptēs viņiem piedāvāto darba apmācību un valodu kursus, riskēs zaudēt pabalstus un uzturēšanās atļauju.

Lai izvairītos no migrantu līdzšinējās tendences dzīvot vienuviet, izveidojot migrantu geto, patvēruma lūdzējiem tiks noteikta dzīvesvieta konkrētā reģionā. Noteiktu laiku viņiem būs liegts to mainīt, riskējot saņemt soda sankcijas par šī noteikuma pārkāpšanu, vēsta BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?