Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Likumdošanas process - garlaicīgs

Kādu redzat Latviju pēc desmit gadiem?

Atkarīgs no mums pašiem, kā mēs saimniekosim. Var būt labs stāsts, var būt vēl viena banku krīze un vēl visādi jautājumi. Beigsies vēlēšanas, tad pateikšu.

Šobrīd nevarat pateikt?

Potenciāls jau valstij ir liels, bet pie nemākulīgas vadības arī ar labu potenciālu var būt ļoti švaki rezultāti.

Jūs esat premjera kandidāts. Kāda ir jūsu vīzija par Latviju?

Es redzu, ka Latvija ir industriāli augsti attīstīta valsts. Labākais sasniegums būtu, ja Latvijā beigtos depopulācijas process. Bet vispār - industrializācija, un šajā procesā Latvijai ir jāiesaista ES, kas visu laiku tam ir pretojusies. Arī ASV būtu jāpiedalās, viņi to nedara, bet viņiem kā stratēģiskajiem partneriem tā nepiedien.

Ko tad jūs gribat no ASV?

Ja Latvija ir stratēģiskais partneris ASV un ja viņi ir stratēģiskais partneris mums, tas nevar izpausties tikai politiskā tarkšķēšanā.

Jūs esat paziņojis, ka Latvijai jāiekļaujas NATO stratēģiski militārajā kompleksā. Vai jūs kaut kur Latvijā redzat ražotnes, kas var apkalpot militāro kompleksu?

Kad Latvija bija PSRS sastāvā, aptuveni 7% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) veidoja militāri rūpnieciskā kompleksa produkcija. Mēs bijām integrēti Varšavas pakta militāri rūpnieciskajā kompleksā. Tagad mēs esam NATO paktā, Latvija ir neatkarīga, bet mēs neesam vispār integrēti militāri rūpnieciskajā kompleksā.Tam vajadzīga mērķtiecīga atbalsta politika no ASV puses. Tagad ASV vēstniecība ir izsludinājusi konkursu par kāļu, burkānu, kokmateriālu un vēl šādu tādu lietu piegādi ASV armijai, to es vērtēju pozitīvi. Bet tas nav militāri rūpnieciskais komplekss.

Jūs gribat, lai Latvijā ražotu patronas?

Patronas būtu labi, bet tas ir pārāk prasti. Es gribētu ASV pretraķešu aizsardzības sistēmai ražot elementus un blokus, un ne tikai ražot, bet arī izstrādāt.

Un lai Latvija atsauc karaspēku no Afganistānas?

Neesmu informēts, ko Latvija nopelnīja ar piedalīšanos šajā karā. Dalībai Afganistānā ir jābūt izdevīgai. Nerunāsim par abstraktu drošību, talibiem un heroīna ražošanu, kurā mēs nepiedalāmies.

Kāpēc jūs nekandidējat Saeimas vēlēšanās?

Es ilgi domāju. Tas bija tāds liels izaicinājums startēt Rīgā un mēģināt uzvarēt Rīgā. Tur gana interesanti būtu sparinga partneri. Nu, vairāki apstākļi bija.... Pirmkārt, pašvaldību deputātiem nav iespēju izvēlēties, ko darīt. Ir obligāti jāiet uz Saeimu, ja ievēl. Tas nebūtu nekas slikts, ja, protams, konkrētais saraksts startētu kā uzvarētājs. Bet es visu mūžu esmu strādājis reālu darbu, ar ko Saeimas deputāti nenodarbojas. Likumdošanas process ir gana garlaicīgs.

Labāk gribat būt pirmais Ventspilī nekā nez kurais Rīgā?

Otrais - ja es būtu startējis Saeimas vēlēšanās, būtu šausmīga kampaņa, ka Lembergs iet, lai iegūtu imunitāti visās vajāšanās.

Jūs domājat, ka valstī jebkad varētu izveidoties situācija, ka prezidents jums uztic valdības veidošanu?

Kāpēc ne? Viss atkarīgs no vēlēšanu rezultātiem. Ja ZZS saraksts uzvar vēlēšanās, turklāt gana pārliecinoši, nezinu, varbūt iegūst četrdesmit vietas....

Kādus tad jūs prognozējat vēlēšanu rezultātus?

Nezinu. Šobrīd vēlētājiem ir jāvērtē deputātu darbs.

Vai ir iespējama kāda koalīcijas kombinācija, par kuru jūs ZZS pateiktu: nē, šajā koalīcijā jūs neiesiet?

Par kombinācijām zaļie zemnieki manā klātbūtnē neko nav lēmuši.

Viņi nekad neapspriež ar jums iespējamos koalīcijas partnerus, modeļus?

Es uz tādām sarunām nemaz neietu. Tā ir tukša laika tērēšana. Viss ir atkarīgs no vēlēšanu rezultātiem. Ja vēlēšanās Saskaņas centrs iegūst 40%, tad kurš kuru te aicinātu pie galda?

Kuri jums šķiet simpātiskāki koalīcijas partneri - iespējamais bloks SC plus Par labu Latviju! vai Vienotība?

Tur, kur visvairāk sievietes. Vispār man patīk gudras sievietes. Man patīk ar sievietēm sadarboties, viņas mani nekad nav nodevušas.

Tad jau sanāk, ka labāk jums patiktu koalīcija ar Vienotību?

Lai balsotāji pasaka.

ZZS programmā tiek solīts ieviest progresīvo ienākuma nodokli. Uzskatāt sevi par kreisu politiķi?

Kāpēc? Visi domā, ka progresīvs ienākuma nodoklis nozīmē to celt uz augšu. Es domāju otrādi - šajā gadījumā pie 1000 latiem paliek tā, kā tagad ir, un tiem, kam ir mazāk, tiem nodokli mazināt. Tad arī sanāk progresīvs. Nez kāpēc visi uzskata, ka jāliek klāt, bet es uzskatu, ka Latvijā pie darbaspēka nevar likt klāt.

Kā jūs konsolidētu budžetu par 400 miljoniem latu un vēl samazinātu nodokļus?

Es neatbalstu tagadējo ekonomisko politiku. Šī krīze, protams, kaitēja Latvijas tautas garīgajai un saimnieciskajai situācijai, bet tā arī būtiski apdraudēja skandināvus un eirozonu, varēja būt negatīvs katalizators tālākajā ekonomiskajā situācijā.

Kā krīze Latvijā varēja apdraudēt eirozonu? Latvija nav eirozonā, no trim Skandināvijas valstīm tikai viena - Somija - ir eirozonā.

Netieši, protams. Tas, ka neesat eirozonā, nenozīmē, ka nevarat apdraudēt. Banku sistēma jau ir vienota. Krīze ir jāizmanto, lai veidotu savādāk visu.

Bet īstermiņā ir jautājums par 2011. gada budžetu un 400 miljonu konsolidāciju.

400 miljoni nav jākonsolidē. Es domāju, ka veikt pasākumus, lai sašaurinātu iekšējo patēriņu, ir ceļš uz nekurieni. Neuzskatu, ka par visām varēm vajag darīt tā, kā ir vienojies Dombrovskis un Repše ar Eiropas Komisiju un SVF. Ir jāpārskata attiecības ar aizdevējiem tādā ziņā, ka jāpārceļ aizdevuma atmaksas sākuma un gala termiņi. Latvijas tauta ir tik daudz samaksājusi eirozonas stabilitātei, ka viena liela daļa no aizdevuma ir uzreiz jānoraksta. Pārējais būtu jānoraksta pēc tam, kā tas ir daudzos gadījumos darīts...

Kā tādai Zimbabvei vai citai nabadzīgai Āfrikas valstij?

Labi, lai noraksta mums kā Zimbabvei, man tas kaulus nelauž, ja Latvijas tautai nav jāmaksā kredīts. Mums varbūt ir sāpējis vēl vairāk nekā Zimbabvei. Protams, ir lietas, ko SVF dara pareizi, piemēram, tas, ko viņi runā par valsts budžeta sastādīšanu, atskaitēm, vienotu redzējumu, naudas racionālu izmantojumu, tur viņiem ir 200% taisnība.

ZZS programmā ir rakstīts, ka mērķis ir vienmērīga reģionu attīstība. Kā jūs panāktu, lai, piemēram, Kārsava būtu tikpat attīstīta kā Ventspils?

Kārsava? Ventspils nav Kārsava un Kārsava nav Ventspils!

Bet ZZS programma sola vienmērīgu reģionu attīstību!

Es nevaru piekrist jūsu vienkāršotajai izpratnei par reģionu attīstību. Tā ir tā policentriskā attīstība, par kuru es esmu stāvējis visus šos gadus, bet pret kuru ir darbojušies visi tie, kas ir bijuši pie varas. Policentriskā attīstība ir ļoti smaga lieta, tas ir ķieģelītis pie ķieģelīša, solis pie soļa. Pirmkārt, tā ir valsts infrastruktūra. Dzīvotspējīga valsts infrastruktūra ir viens no priekšnosacījumiem, lai jūs varētu runāt par policentrisku attīstību. Jebkurš jautājums valstī būtu jāskatās no tā viedokļa, vai tas veicina policentriju vai arī monocentriju.

Jūs noliedzat, ka pastāvētu Lemberga stipendiāti. Par ko tādā gadījumā liecina dokumenti, ko izņēma no Ventspils amatpersonu lietā aizturētās Gitas Grasmanes datora?

Pirmkārt, bijušais ģenerālprokurors Maizītis divās intervijās ir pateicis, ka viņš nekad nav minējis nevienu uzvārdu par kaut kādiem stipendiātiem. Tādi neeksistē. Otrkārt, Gitu Grasmani es nepazīstu. Neprasiet man, kas bija viņas kompjūterā!

Tur bija saraksti ar cilvēkiem, tostarp jums pazīstamiem uzvārdiem - Krištopans, Apinis. Pretī šo cilvēku uzvārdiem un dažu likumu nosaukumiem bija ailes ar konkrētām naudas summām.

Mīļā meitene, ja jūsu kompjūterā atrod kaut kādu tabulu, ko jūs man par to jautājiet? Jautājiet pati sev. Manā kompjūterā neko neatrada, prasiet Grasmanei.

Jūs taču zināt, kas notiek Ventspilī. Apgalvojat, ka no Ventspils uzņēmumu fonda tika maksātas milzīgas naudas summas un jūs par to neko nezinājāt?

Ja kādas dāmas kompjūterā atrada kaut kādas tabulas, jautājiet viņai. Es viņu ne-pa-zīs-tu!

Cik tālu šobrīd ir Ventspils tranzīta uzņēmumu pārdošana Krievijas uzņēmumiem?

Es neesmu lietas kursā, es tur nepiedalos.

ZZS iestājas par tautas vēlētu prezidentu. Jūs gribētu kandidēt?

Prezidentu ievēl Saeima, un tas ir rakstīts Satversmē. Šobrīd notiek absolūti nepareiza spēka pozīciju demonstrēšana no šī te prezidenta, kas sev grib arvien vairāk tiesību attiecībā pret Saeimu. Es esmu principā par to, lai prezidentam būtu lielākas pilnvaras un lai viņš būtu tikai pilsoņu vēlēts.

Tad jūs kandidētu?

Esmu praktisks cilvēks. Pat ja man patīk Madonna, ko man runāt, ka mēs varētu kopā uz ballītēm staigāt. Nereāli. Šobrīd nereāli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?