Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Likums - kreņķus neizrādīt un smaidīt!

«Viesmīļa profesija savā ziņā ir melnais darbs, bet to var padarīt par ļoti baltu un skaistu,» stāsta restorāna Neiburgs viesmīle Liena Čonka, kura ir profesionāle savā amatā jau piekto gadu. Kad Liena studēja Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, viņa sāka strādāt par viesmīli restorānā Sams.

Pēc augstskolas beigšanas divus gadus nostrādājusi valsts iestādē, jo apguva uzņēmuma vadības specialitāti, bet viesmīles amats vilinājis atpakaļ. «Šī sfēra laikam ievelk. Man patīk, ka katra diena ir atšķirīga. Lai arī daru vienu un to pašu, vienmēr tiekos ar dažādiem cilvēkiem, varu viņiem izdarīt ko labu, padarīt dienu priecīgu ar vienkāršām lietām,» smaidot stāsta Liena.

Prakse izskolo

Lai arī Liena nav speciāli studējusi viesmīlību, viņa uzskata, ka šī amata meistarstiķus - komunikāciju ar cilvēkiem, etiķeti, galda klājumus, kafijas vai kokteiļu pagatavošanu, pat dažādas virtuves lietas - vislabāk var apgūt, darbojoties praktiski. Viesmīlis pārzina un prot lietot dažādus galda klāšanas stilus, piemēram, pusdienu vai vakariņu, kafijas galda klājumu, banketa servējumu, kā arī dažādus apkalpošanas veidus un paņēmienus (piemēram, zviedru galds, bufete vai pieņemšana), ko izvēlas atkarībā no viesu vēlmēm, apkalpošanas līmeņa un viesību rakstura. Banketu sagatavošanai viesmīļi mēdz veidot arī tematiskos galdu klājumus.

Restorānu viesmīļiem regulāri notiek vīna apmācība un degustēšana (visbiežāk kopā ar ēdieniem, kad restorānā mainās ēdienkarte). Šeit palīdz Valentīna Grandāne no Vīnziņu asociācijas, vadot kursus bārmeņiem un viesmīļiem. Tajos notiek vīnu novērtēšana, lai zinātu viesiem ieteikt, kāds vīns, piemēram, no saldajiem vai sausajiem, attiecīgajam ēdienam piestāvētu vislabāk, kā vīnu vislabāk pasniegt.

Vidutājs starp visiem

Viesmīlim jābūt ļoti elastīgam un atvērtam - jāsaprot un jāuztver, ko vēlas restorāna apmeklētājs, tālāk tas jāprot pateikt virtuvē vai bārmenim, jāatrod pareizā pieeja gan pret viesiem, gan pret kolēģiem. Reizēm saplānotās brīvdienas nākas atcelt vai samainīt, ja, piemēram, kolēģis pēkšņi saslimis.

Restorānā visi protot darīt visu un cits citam palīdz, Liena stāsta. Strādājot vienā maiņā četratā (bārmenis un trīs viesmīļi), dažreiz katram nākoties vienlaikus apkalpot septiņus vai vairāk galdu, taču jāpārredz visa zāle, jāsaprot, kad otram jāsteidz palīgā, lai viesiem nenāktos gaidīt un lai viņi būtu apmierināti. Viesmīlis ir vidutājs starp viesiem un virtuvi, bāru, dažreiz pat trauku mazgātāju.

Uz jautājumu, vai nav nācies izjust ne visai taktisku attieksmi, Liena atzīstas, ka bijušas dažādas situācijas: «Mana nostāja ir tāda: lai arī mans pienākums ir apkalpot, tomēr esmu saimniece, un ciemiņi ir atnākuši pie mums. Jāsaglabā pašlepnums un jāprot saglabāt mieru.»

Ja esi nolēmis šo profesiju izvēlēties par savu, tad jāapsver, vai esi komunikabls, radošs, bet tajā pašā laikā nosvērts. Emocionāli vai fiziski trauslam cilvēkam šis nebūs īstais amats. Galvenais, lai būtu vēlme pakalpot klientam un strādāt ar cilvēkiem. Liena uzskata, ka nav svarīgi, vai strādā augstas klases restorānā vai krogā, pienākumi saglabājas tie paši; atšķirsies vienīgi etiķete, ēdienu un dzērienu izsmalcinātība, galda klājumā papīra salvešu vietā būs auduma salvetes u. tml.

Apavi novalkājas ātri

Tā kā jāstrādā maiņās, tās bieži var būt arī svētdienas vai svētku reizes. Lienai šogad Jāņos bija jābūt darbā, tādēļ ir diezgan grūti, ja esi ģimenes cilvēks. Latvijā viesmīļi lielākoties ir gados jauni. Darbs ir fiziski smags, jo, apkalpojot lielus banketus, jānēsā neskaitāmi smagi šķīvji, tāpēc nākas pieciest muguras sāpes, un, beidzot maiņu, kājas ir piekusušas. Taču, kā stāsta Liena, pirmais un galvenais likums šajā profesijā - jāsmaida! Neskatoties uz kreņķiem mājās vai fizisku nogurumu, restorāna klientiem par to nedrīkst būt ne jausmas. «Šajā darbā neko nevar atlikt uz rītu. Ja atnākuši cilvēki, ir jādara un jāsmaida, vienalga kāds ir garastāvoklis,» atklāj Liena.

Ar gadiem viņa esot iemācījusies izprast, ko katrs cilvēks varētu vēlēties, tā ka savā ziņā viesmīlim jābūt labam psihologam. Neiztikt bez valodu zināšanām. Liena pārvalda angļu un krievu valodu, tikai ar viesiem no Francijas nākoties izlīdzēties ar žestu un smaidu palīdzību. «Atbraucējiem no citām zemēm, protams, visvairāk interesē Latvijā raksturīgie ēdieni. Viesmīlim jāorientējas ēdienu klāstā. Varam piedāvāt zivis, sākot no interesanti pagatavotām reņģēm, nēģiem, netrūkst mājas siera, šobrīd nogatavojušās arī zemenes,» Liena ļauj ielūkoties restorāna Neiburgs ēdienkartē.

Uz jautājumu, vai saimniekot patīk arī mājās, Liena nešaubīdamās atbild, ka ir no saimnieciskajām sievietēm. Pat būdama viesos un redzot uz galda netīrus traukus, viņa sevi pieķer, ka rokas neapzināti vēlas traukus novākt un nest uz virtuvi...

Gan puiši viesmīļi, gan kolēģes viesmīles no malas atstāj iespaidu, ka laba stāja un elegance viņiem ir iedzimta. «Tā jābūt, un ir labi, ka par to vairs nav jādomā, lai staigātu taisnu muguru un cēlā gaitā, bet darbā man un citām kolēģēm ir vismaz pa pieciem apavu pāriem, jo ir grūti atrast tos ērtākos un viens pāris novalkājas divos trijos mēnešos,» atklāj Liena un sievišķīgi piebilst - lai arī kurpēm jābūt ērtām, gribas, lai tās izskatītos arī eleganti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Apkalpo restorānu, kafejnīcu, bāru vai klubu apmeklētājus, piedāvā, iesaka un pasniedz tiem ēdienus un dzērienus, klāj galdus, uzliek un novāc traukus un pieņem no viesiem samaksu par pasūtīto. Klāj galdus un apkalpo viesus arī dažādos pasākumos.

Kur mācās
Nepieciešama profesionālā vidējā izglītība, taču viesmīļa profesiju var apgūt arī speciālos kursos vai izejot apmācību pie darba devēja. Mācīties var Rīgas Pārtikas ražotāju vidusskolā, Ērgļu arodvidusskolā - tā būs arodizglītība pēc vidusskolas jeb 2. līmeņa prof. kvalifikācija. Mācību ilgums - viens gads, mācības notiek par ESF budžeta līdzekļiem. Šāda izglītība iegūstama arī Restorānu servisa skolā, te gan ir mācību maksa - Ls 800 gadā. Profesionālo tālākizglītību pēc vispārējās vai profesionālās vidējās izglītības (2. vai 3. līmeņa prof. kvalifikācija) iespējams iegūt Rīgas Tūrisma un tirdzniecības skolā (640 stundu, par maksu vai valsts budžeta vietas), Jēkabpils Tālākizglītības un informācijas tehnoloģiju centrā (Ls 848 gadā), Daugavpils Tirdzniecības skolā (Ls 39 mēnesī), Ventspils Profesionālajā vidusskolā, Mālpils Profesionālajā vidusskolā, Smiltenes tehnikumā u. c. Mācīties var arī vairākās privātās mācību iestādēs - SIA Skif T vai SIA Dija mācību centros, Mācību centrā Buts, Inas Svilānes izglītības centrā u. c.

Kur strādā
Restorānos, kafejnīcās, bāros vai klubos.

Darbarīki
Galda piederumi, trauki, paplātes, pudeļu attaisāmie, galdauti, salvetes, ēdienu un dzērienu kartes.

Cik pelna
Atkarībā no ēdināšanas uzņēmuma lieluma (galdiņu skaita un zāles izmēra) un veida, tāpat no nostrādāto dienu/stundu skaita - sākot no Ls 180 mēnesī. Līdz ar algu viesmīlis saņem arī noteiktus procentus no uzņēmuma ieņēmumiem un dzeramnaudu no viesiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?