Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Likums neļauj atstāt dzīvniekus bezpalīdzīgā stāvoklī

Ziema nesīs sniegu un stindzinošu aukstumu. Lielākajai daļai ielas dzīvnieku šajā laikā īpaši jācīnās par izdzīvošanu. Ziemā aktuāls kļūst jautājums par klaiņojošajiem kaķiem. Cilvēkiem jāsaprot, ka ir atšķirība starp klaiņojošiem kaķiem un bezsaimnieku kaķiem. Latvijas likumdošana paredz, ka sterilizēts un atpakaļ palaists kaķis zaudē klaiņojoša dzīvnieka statusu.

Šādi dzīvnieki nevairojas, iznīcina žurkas, neiezīmē teritoriju ar savu urīnu, tātad sniedz cilvēkiem arī labumu. Sterilizēti dzīvnieki dzīvo ilgāk, un arī viņu veselība ir labāka. Turklāt viņi savā teritorijā nelaiž jaunpienācējus - ja sētā ir septiņi kaķi, tik tur arī paliks.

Likumdošana paredz, ka katrai mājai un katram apsaimniekotājam jāuzmana, vai viņu īpašumā neatrodas klaiņojoši dzīvnieki. Taču sterilizēti kaķi var atrasties īpašumā, pat ja viņiem nav saimnieka. Kopējā pazīme visiem bezsaimnieku sterilizētajiem kaķiem - nogriezts kreisās auss galiņš.

Katrai ēkai ir apsaimniekotājs, un iedzīvotāji paši var izlemt, vai atļaut kaķiem pavadīt auksto laiku pagrabos. Taču, ja pie mājas dzīvo kaķu kolonija, Latvijas likumdošana noteic, ka iedzīvotāji nedrīkst atstāt šos dzīvniekus bezpalīdzīgā stāvoklī. Piemērots šādas situācijas risinājums ir kaķu mājiņas. Iedzīvotāji tās var izgatavot paši vai vērsties patversmēs. Iespēju robežās no saziedotās naudas viņiem tiks palīdzēts vai vismaz sniegti padomi par mājiņu izgatavošanu. Liepājā pašlaik izvietotas sešas kaķu mājas dažādos pilsētas mikrorajonos. Dzīvnieku aizsardzības biedrība nevienam ar kaķu mājām neuzbāžas. Cilvēki paši vēršas biedrībā ar iesniegumu, un biedrība uzdāvina kaķu mājiņas, noslēdzot ar konkrētās mājas iedzīvotājiem dāvinājuma līgumu. Tajā atrunāti visi noteikumi, tostarp noteikta persona no iedzīvotāju vidus, kas uzturēs mājiņu kārtībā un dzīvniekus baros. Pirms kaķu māju uzstādīšanas konkrētās apkaimes kaķu kolonijai veic sterilizāciju, notiek veterinārārsta pārbaudes. Kaķu mājas ir tikai pagaidu risinājums līdz laikam, kad ar sterilizācijas programmas palīdzību tiks panākta klaiņojošo kaķu vairošanās kontrole.

Aicinu iedzīvotājus padomāt arī par suņiem, kas ikdienā piesieti pie būdas un dzīvo ārā. Aukstā laikā saimniekam jānodrošina dzīvniekam apsildāma būda, kā arī visas sanitārās un higiēnas normas. Diemžēl esmu novērojusi, ka pat veikalos nopērkamās suņu būdas papildus vēl jāsiltina. Atgādinu, ka suņi, kas ikdienā piesieti pie ķēdes, arī obligāti jāved pastaigās. Suns nav vergs ķēdē, bet pilntiesīgs ģimenes loceklis.

Iestājoties tumšajam laikam, noteikti jāpadomā par atstarojošiem elementiem ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem. Zooveikalos lielā izvēlē ir gan atstarojošas vestes, gan kaklasiksniņas un breloki ar atstarotājiem, gan siksniņas, kurās iestrādātas mirgojošas gaismiņas. Šāds vienkāršs risinājums padara dzīvnieku redzamu un var paglābt viņu no nelaimes.

Par savu četrkājaino kompanjonu ir jārūpējas, un dzīvnieki patiešām jāmīl, tāpēc aicinu rūpēties par suni un kaķi tāpat kā par uzticamu draugu vai tuvinieku.

*Liepājas Kinoloģiskās biedrības dzīvnieku aizsardzības grupas vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?