Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Logs kalpo vismaz 10-20 gadu

Nodrošināt telpā siltumu, svaigu gaisu un gaismu ir loga uzdevums. Kādu logu izvēlēties un kādiem kvalitātes un funkciju aspektiem pievērst uzmanību, zina ne katrs mājokļa īpašnieks. Uzņēmuma Rehau Latvija valdes loceklis, Latvijas Energoefektivitātes asociācijas Kvalitātes grupas vadītājs Aldis Sirmačs iesaka - pirms loga izvēles jāpievērš uzmanība gan tā kvalitātes parametriem, gan jāizvērtē mājokļa tips, kurā šo logu paredzēts iebūvēt.

Izvēle plaša

Mēdz teikt, ka skopais maksā divreiz, tāpēc rūpīgi jāapsver loga izvēles kritēriji, jo logs parasti kalpo, kā minimums, 10 līdz 20 gadu. Neatkarīgi no tā, vai izvēlēti lētākie plastmasas logi, izturīgie alumīnija vai estētiskie koka logi, pamatā siltuma un skaņas izolāciju nodrošina stikla pakete. Mūsu klimatiskajos apstākļos piemērotākie ir triju stiklu pakešu logi, it sevišķi, ja ēka atrodas vietā, kur bieži pūš stiprs vējš. Šāds logs būs arī ar lielāku skaņas izolāciju, kas ir svarīgs faktors, ja ēka atrodas, piemēram, trokšņainas pilsētas ielas malā. Jo mazāka būs siltumvadība logam, jo siltāks būs telpā. To apzīmē noteikts rādītājs. A. Sirmačs iesaka - Latvijas apstākļiem tam jābūt vismaz 1,3, bet ideāli, ja tas ir 1,1 vai 1,0.

«Ir prātīgi šobrīd samaksāt dārgāk, bet izvēlēties siltumefektīvāko variantu, jo, ietaupot uz apkures izdevumiem, šķietami pārmaksātā summa ātri vien atpelnīsies,» ir pārliecināts SIA Windows Factory direktors Zemgus Liepa un iesaka pievērst uzmanību arī pārējiem tehniskajiem rādītājiem, profilu veidam un tā tālāk, kā arī noskaidrot valsti, kur tie ražoti.

«Ja pircējam rodas šaubas par uzņēmuma piedāvājumu, var vērsties Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijā, kuras speciālisti sniegs skaidrojumus par konkrētā uzņēmuma reputāciju,» rekomendē Z. Liepa.

Runājot par koka, plastmasas vai alumīnija izvēli, jāņem vērā estētiskais faktors - vai tie kalpos jaunai mājai, padomju laika ēkai vai guļbūvei, vai vēsturiskās pilsētas centra namam. Iespējams materiālus arī kombinēt, piemēram, izvēlēties koka vai plastmasas iekšpusi un alumīnija ārpusi.

Jāņem vērā arī, kurā debess pusē logi atrodas, jo, iekļūstot saules gaismai, telpa būtiski sasilst, it īpaši, ja saule bieži iespīd pa logu, skaidro A. Sirmačs. Lai vasarā pasargātu telpu no pārkaršanas, viņš iesaka logus aizsegt ar piemērotām žalūzijām vai markīzi.

Pret zagļiem

Svarīgs aspekts logu izvēlē ir drošība. Z. Liepa stāsta, ka parastu logu bez drošības sistēmas elementiem kramplauzim pa spēkam atmūķēt pāris minūtēs, tāpēc ieteicams iestrādāt īpašu mehānismu, kas neļaus tik vienkārši logu uzlauzt.

Arī pašu stiklu var apstrādāt ar lamināta pārklājumu, lai to nevarētu izsist. Drošības sistēmām ir dažādas kategorijas un arī cenas. Arī laika apstākļus zināmā mērā var pieskaitīt pie drošības, tāpēc Z. Liepa uzsver, ja cilvēks ir tehnoloģiju cienītājs un baidās, piemēram, no lietus, loga rokturi ir iespējams aprīkot ar tā dēvēto inteliģento sensoru, kas reaģēs un signalizēs, kad sāks līt.

Būtiska ir ventilācija

Ļoti būtiski arī, cik pareizi logs iebūvēts. «Senāk, projektējot ēku, gaisa pieplūde bija paredzēta caur loga rāmi. Modernais logs turpretī ir supernoblīvēts, tajā nav ne mazākās spraudziņas, nav kur gaisam pieplūst. Veidojas kondensāts, nereti arī parādās pelējums. Tāpēc telpa pastāvīgi jāvēdina. Ir iespēja logu aprīkot ar ziemas vēdināšanas rokturīti, kas pagriežas 45 grādos, ļaujot blīvgumijai atslābt. Tas gan nevar kalpot par pilnvērtīgu gaisa cirkulācijas nodrošinātāju, tāpēc pirms loga iebūvēšanas jākonsultējas ar speciālistu un jāapsver optimālākās ventilācijas sistēmas izveide,» iesaka Z. Liepa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Drošībai

Ir iespējams iegādāties logus ar iestrādātu drošības mehānismu, lai bērni tos nevarētu atvērt. Ik gadu notiek negadījumi, kad bērni gūst traumas, izkrītot pa logu, tāpēc logu ražotāji iesaka nodrošināties laikus.
Normatīvie dokumenti paredz, ka logiem jābūt marķētiem ar ražotāja atpazīstamības zīmi. Zinot izcelsmi, var prasīt kvalitāti gadījumā, ja kaut kas nefunkcionē, kā nākas, norāda eksperti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?