Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

LU profesoru atklātā vēstule

LR izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim

LR veselības ministrei Ingrīdai Circenei

LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājai Inai Druvietei

Latvijas Universitātes (LU) atjaunotā Medicīnas fakultāte (MF) sekmīgi darbojas jau 15 gadu. Medicīna ir viena no studētgribētāju pieprasītākajām studiju programmām LU, šogad MF uzņēmusi 363 studentus, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn. Jau vairākus gadus LU MF ir viena no līderēm absolventu skaita ziņā starp LU fakultātēm, 2012./2013. akadēmiskajā gadā to absolvēja 973 jaunie medicīnas speciālisti. LU studiju virzienā «Veselības aprūpe», ieskaitot LU aģentūru statusā iekļauto LU Rīgas Medicīnas koledžu un LU P. Stradiņa medicīnas koledžu, 21 studiju programmā šogad studē 3450 studentu, no kuriem 1346 - valsts dotētajās studiju vietās. Visas šī virziena studiju programmas saņēmušas augstāko starptautisko novērtējumu, un studiju virziens akreditēts uz maksimālo termiņu - sešiem gadiem. Četras no programmām - profesionālā bakalaura studiju programma «Radiogrāfija», akadēmiskā bakalaura un maģistra studiju programma «Optometrija», kā arī profesionālā maģistra studiju programma «Optometrija» - ir unikālas programmas - vienīgās Latvijā. LU doktora studiju programmā «Medicīna un farmācija» un rezidentūrā katru gadu studijas turpina labākie no jaunajiem speciālistiem.

Nav šaubu, ka mūsdienīgas un starptautiski konkurētspējīgas medicīnas studijas un zinātne iespējama tikai tādās universitātēs, kurās augstā līmenī pārstāvētas visas zinātņu nozares, kā tas ir LU. Modernā medicīna ir plašs zināšanu kopums, tāpēc par morāli novecojošu un mūsdienu veselības aprūpes prasībām neatbilstošu uzskatāma pašreizējā Izglītības un zinātnes ministrijas pieeja fokusēties tikai uz šauru augstskolu specializāciju, ignorējot sabiedrības intereses un LU īpašo lomu, ko tai paredzējuši Latvijas valsts dibinātāji.

Nav pieļaujami, ka par vienīgo universitāšu uzdevumu tiek pasludināta nepieciešamība apmierināt aktuālo darba tirgus pieprasījumu, par kuru valstī pieejamie dati ir visai skopi, bet nākotnes prognozes - neskaidras. Universitāšu galvenais uzdevums nav sagatavot šauri specializētus indivīdus, kam jāaizpilda noteiktas nišas darba vietas, lai iespējami ātri dotu savu artavu valsts kases papildināšanā. Universitāšu misija ir nodrošināt tādu zinātnē balstītu augstāko izglītību, kuras galaprodukts ir izglītots cilvēks, kas spēs radīt jaunas idejas un zināšanas, pavērt jaunus cilvēces apziņas apvāršņus, rast risinājumus problēmām, kuras vēl neeksistē, un strādāt profesijās, kas vēl nepastāv.

Laikā, kad Latvijai vairāk nekā nekad nepieciešama spēcīga nacionālā augstākā izglītība un zinātne, kas nodrošina ikvienas nācijas un valsts pastāvēšanu un attīstību, šādas nepārdomātas augstākās izglītības politikas realizācija ir pilnībā nepieņemama. Tāpēc LU MF vadība un mācībspēki aicina atbildīgās institūcijas un to amatpersonas pieņemt ilgtspējīgus lēmumus, kas nodrošinātu Latvijas augstākās izglītības, tajā sk. arī medicīnas, attīstību.

LU Medicīnas fakultātes un mācībspēku vārdā: prof. Andrejs Ērglis, prof. Valdis Pīrāgs, prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde, prof. Uldis Vikmanis, asoc. prof. Gustavs Latkovskis, asoc. prof. Mārcis Leja, prof. Arnis Vīksna, asoc. prof. Valdis Folkmanis, asoc. prof. Uga Dumpis, prof. Ruta Muceniece, prof. Aija Žileviča, prof. Renāte Ligere, Dr. habil. med. Juris Leja, prof. Vija Kluša, prof. Māris Mihelsons, prof. Dainis Krieviņš, prof. Nikolajs Sjakste, prof. Immanuels Taivans, prof. Alfrēds Jānis Sīpols

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?