Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mācījās vienu, strādā ko citu

Kas ir nozīmīgākie faktori, kurus ņem vērā darba devējs, meklējot jaunu darbinieku? Izglītība - domā nepilna puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 64% kā nozīmīgāko nosaukuši darba pieredzi attiecīgajā jomā, liecina jaunākais DnB Nord Latvijas barometra pētījums. Daudzi (43%) par būtiskām uzskata iemaņas un prasmes, un gandrīz tikpat daudzi (40%) - cilvēka vecumu.

Izglītību par izšķirošo faktoru, kas ļauj gūt panākumus profesionālajā dzīvē, dēvē tikai 24%, tajā pašā laikā, vērtējot, vai iegūtā izglītība viņiem pašiem palīdzējusi karjerā, vairākums atzīst, ka tā devusi zināmas priekšrocības. Tiesa, 37% teic, ka priekšrocības sniedz iegūtās zināšanas, bet 27% - ka «papīrs», diploms. Aptuveni piektajai daļai aptaujāto profesionālajā dzīvē palīdzējuši arī studiju laikā iegūtie kontakti. Vaicāti par jomām, kurās tuvākajos desmit gados varētu būt vislielākais pieprasījums pēc izglītotiem darbiniekiem, respondenti nosaukuši IT, veselības aprūpi un inženierzinātnes.

Nelielā pretrunā ar zināmu skepsi par izglītības nozīmi darba tirgū tomēr ir iedzīvotāju uzskati par to, kā Latvijas profesionālās un augstākās izglītības iestādes sagatavo jaunos speciālistus - vairākums respondentu atzīst, ka tās to dara labi, lai gan netrūkst arī kritiķu - 34% domā, ka profesionālās skolas darba tirgus jaunpienācējus sagatavo vāji, 26% to teic par augstskolām. Pētījumam pieaicinātie eksperti gan uzsver, ka izglītības nozīme darba tirgū sabiedrībā tiktu vērtēta augstāk, ja mācību iestādēs tiktu likts lielāks uzsvars uz prakses iziešanu uzņēmumos. Tāpat darbā tirgū patlaban trūkst darbvietu, kurās varētu nodarbināt tieši izglītotus speciālistus, nevis cilvēkus, kam tikai kaut kas «jāatnes vai jāaizved, un viss», kā pētījuma prezentācijā raksturoja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks.

Gandrīz puse aptaujas dalībnieku atklāj, ka nemaz nestrādā savā specialitātē, kuru savulaik apguvuši kādā mācību iestādē. Biežākie iemesli tam ir nejaušības pēc sākts darbs citā jomā (23%), grūtības atrast darbu (22%) vai slikts atalgojums (12%) savā specialitātē, kā arī fakts, ka apgūtā profesija ir novecojusi un vairs nav nepieciešama (10%). Tas lieku reizi atgādina par mūsdienu pasaules prasību nepalikt pie vienas profesijas visa mūža garumā, bet elastīgi mainīties līdzi laikam, apgūstot jaunas prasmes un iemaņas.

Lai nākotnē atrastu labāku darbu vai iegūtu paaugstinājumu, 20% iedzīvotāju būtu gatavi ieguldīt naudu un laiku mācībās. Turklāt pēdējo desmit gadu laikā tā vai citādi jau izglītojušās aptuveni trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju. «Tas nav maz un par mums liecina labu,» saka socioloģiskās kompānijas SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. 20% respondentu darba iespēju vārdā būtu gatavi mainīt dzīvesvietu, 17% - atrast citu darbu specialitātē/profesijā, savukārt 13% - mainīt specialitāti vai profesiju. Jāatzīmē gan, ka 16% iedzīvotāju tomēr nav gatavi ne uz ko no minētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?