Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mācīs, lai attīstītos

Nākamo divarpus gadu laikā teju 1000 informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomas profesionāļiem būs iespēja iziet apmācības, paaugstinot savu profesionālo kvalifikāciju un tādējādi kļūstot produktīvākiem un spējīgākiem ieviest tehnoloģiskos jauninājumus. Tas veicinās inovatīvo uzņēmumu skaita palielināšanos, IKT nozares eksporta īpatsvara pieaugumu un visas šīs jomas attīstību, ir pārliecināta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA), kas minētās apmācības īstenos Eiropas Savienības (ES) fonda projekta ietvaros.

IKT nozare Latvijas un arī pasaules ekonomikā un darba tirgū ir viena no visstraujāk augošajām, kā arī viena no tām, kur kvalificētu darbinieku trūkums ir visizaicinošākais - Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes liecina, ka Latvijā pieprasījums pēc IKT speciālistiem 2020. gadā pārsniegs piedāvājumu par 26%. Tāpat tehnoloģiju attīstības ātrums un dinamika uzņēmumiem diktē nepieciešamību nepārtraukti ieguldīt arī jau esošo darbinieku izglītošanā un prasmju vairošanā.

Vadoties pēc visiem šiem faktoriem, LIKTA plāno līdz 2018. gada 31. decembrim apmācīt 920 unikālu IKT profesionāļu no 55 uzņēmumiem. Apmācības notiks programmās Datorzinātnes, Datordizains, Projektu vadība (tikai IT nozares uzņēmumiem), Inženierzinātnes un tehnoloģijas un Vides aizsardzība. «Projekts sniegs atbalstu komersantiem IKT profesionāļu apmācībām un kvalifikācijas celšanai tādās darbības jomās kā sistēmu modelēšanas un programmatūras izstrādes metodes un rīki, inovatīvi nozaru IKT lietojumi, lielapjoma datu un zināšanu infrastruktūra, informācijas drošība un kiberdrošība, datorsistēmu testēšanas metodes,» stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Apmācību rezultātā projekta partneru uzņēmumiem būs jāievieš vismaz viena inovācija atbilstoši OECD inovāciju iedalījumam. Savukārt IKT profesionāļi apmācībās iegūs starptautiskos tehnoloģiju ražotāju un standartu uzturētāju sertifikātus, kas apliecina IKT profesionāļu kvalifikāciju, un paaugstinās savu konkurētspēju ārējos tirgos, tādējādi palielinot nozares eksporta īpatsvaru.

Tajā pašā laikā apsīkt negrasās arī tādas iniciatīvas, ar kuru palīdzību IKT uzņēmumi cenšas vairot arī jauniešu interesi un prasmju līmeni IKT jomā. Tā, piemēram, nesen noslēgusies pieteikšanās uzņēmuma Tele2 Shared Service Center stipendijām 3.-4. klašu meitenēm programmēšanas pamatu apguvei. Šādas iniciatīvas mērķis ir akcentēt, ka programmēšana nav saistoša un piemērota tikai puišiem, kā nereti mēdz uzskatīt. Rezultātā jaunajā mācību gadā kopumā 100 meiteņu bez maksas apmeklēs Learn IT programmēšanas nodarbības, kas tiks rīkotas pilsētās, kurās bija vislielākais interesentu skaits - Rīgā, Kuldīgā, Preiļos, Ogrē un Jelgavā. Katrā pilsētā kopumā norisināsies astoņas nodarbības divu mēnešu garumā. Šajā laikā meitenes iepazīsies ar modernām vizuālās programmēšanas platformām, rakstīs savas pirmās programmas un mācīsies kontrolēt robotus. Apmācībām noslēdzoties, viņas būs apguvušas tādus programmēšanas pamatprincipus kā secība, cikli un funkcijas. Šo nodarbību mērķis galvenokārt ir sniegt ieskatu par programmēšanas radošo pusi un radīt izpratni par šīs zinātnes principiem mūsu ikdienas darbībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?