Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Maijā zaudējumi - 1,25 miljoni eiro

Grūtībās nonācis Liepājas metalurģijas gigants KVV Liepājas metalurgs. Uzņēmuma vadība 19. maijā paziņojusi par ražošanas sašaurināšanu un sākusi darbinieku atlaišanu, turklāt tas noticis drīz pēc tam, kad 8. maijā darbu sāka KVV Liepājas metalurga tēraudkausēšanas cehs, vēsta LETA.

Uzņēmuma vadība radušos situāciju skaidro ar pārāk lielo produkcijas pašizmaksu, kas produkciju padara konkurētnespējīgu pasaules tirgū. Turklāt lielajās izmaksās esot vainojama augstā obligātā iepirkuma komponente (OIK), kas veido lielu daļu elektrības rēķina.

Neizpratnē par šādu uzņēmuma vadības lēmumu ir gan ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), gan Liepājas mērs Uldis Sesks (Liepājas partija). «Vēl tikai pirms divām nedēļām saņēmu e-pastu no uzņēmuma valdes locekļa Igora Kovaļenko, kurā viņš optimistiski raksta, ka viņam ir labas ziņas, un min par tēraudkausēšanas ceha darbības sākšanu,» izklāsta D. Reizniece-Ozola. Arī U. Seskis bilst, ka vēl pirms divām nedēļām bijis klāt uzņēmuma vadības tikšanās reizē ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (NA) un «neesot bijis ne mazākā signāla par kādām grūtībām».

«Uzņēmuma īpašnieki, iegādājoties uzņēmumu, labi zināja, kāds ir pašreizējais OIK. Es pati ar viņiem šo jautājumu pārrunāju un informēju, ka šā gada 1. jūlijā stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā tiek piemērots OIK atbalsts energointensīviem uzņēmumiem. Tiesa, šis atbalsts vēl ir saskaņojams ar Eiropas Komisiju (EK), kas varētu ilgt līdz gada beigām. Taču tas viss uzņēmuma īpašniekiem bija labi zināms jau no uzņēmuma iegādes brīža,» stāsta ekonomikas ministre.

To apstiprina arī I. Kovaļenko, kurš Dienai norāda: «Par OIK augsto ietekmi mēs kā investori tikām informēti jau pirkuma brīdī. Bet vienlaikus arī tikām informēti no maksātnespējīgā uzņēmuma administratora puses par valdības risinājumiem saistībā ar OIK samazināšanu. Pozitīvi vērtējam Ekonomikas ministrijas paveikto OIK samazināšanai, bet, lai arī tas stājas spēkā no 1. jūlija, realitātē to izjutīsim tikai no nākamā gada. Jāņem vērā, ka situācijas eskalācijā lielā mērā vainojama metalurģijas tirgus pasliktināšanās kopumā, kas jau līdz šim bija vienā no zemākajiem punktiem, bet jaunu satricinājumu radīja izejmateriālu sadārdzinājums, ko nebija iespējams iepriekš paredzēt. Maijā uzņēmums strādājis ar 1,25 miljonu eiro zaudējumu. Jūnijā zaudējumi sasniegtu jau divus miljonus eiro un vairāk. Ilgtermiņā nav iespējams strādāt ar produkciju, kuras pašizmaksa ir lielāka nekā pārdošanas cena. Šobrīd mūsu darbība vērsta uz jaunu aprēķinu veikšanu un biznesa plānu pārskatīšanu, lai saprastu, kā tālāk varētu nodrošināt rūpnīcas pilnvērtīgu un finansiāli stabilu darbību, un pasargātu no līdzīgas situācijas atkārtošanās.» Par sākto darbinieku atlaišanu I. Kovaļenko stāsta, ka tas, cik darbinieku tiks atlaisti, cik paturēti, «atkarīgs no pārstrādātā biznesa plāna un kompleksiem risinājumiem. Šobrīd skaitu būtu pāragri nosaukt, bet ceram tuvāko nedēļu laikā tikt skaidrībā.»

D. Reizniece-Ozola bilst, ka ir neizpratnē par uzņēmuma paziņojumu, ka tas nevarot vairs ilgāk gaidīt atbalstu. «Es speciāli lūdzu ministrijas speciālistiem sagatavot pārskatu par metalurģijas tirgu. Jāsaka, ka pēdējos pāris gados tajā nav notikušas nekādas būtiskas izmaiņas, nav arī vērojama, kāda īpaša krīze pēdējo divu nedēļu laikā,» saka D. Reizniece-Ozola. Taujāta, kādi ir motīvi tik pēkšņai uzņēmuma vadības rīcībai, ministre atzīst, ka tas varētu būt «mēģinājums izspiest kaut ko no valsts, kas turklāt nav īsti izspiežams, jo valdība bez saskaņošanas ar EK nekādu atbalstu uzņēmumam nevar sniegt».

Jauno uzņēmuma vadību sarunā ar Dienu kritizēja bijušais Liepājas metalurga akcionārs Kirovs Lipmans, kurš pauž savu jau ilgstoši atkārtoto apgalvojumu - ja uzņēmums būtu pārdots viņam, tas trijos mēnešos būtu atjaunots un darbotos ar pilnu jaudu. Jāpiebilst, ka potenciālie pircēji bija vairāki, bet tika izvēlēta Ukrainas holdinga kompānija KVV Group, kas Liepājas metalurgu iegādājās par 107 miljoniem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?