Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mājās atnests ielas kaķis. Ko darīt?

Tā gadās ļoti bieži - iesāpas sirds, uz ielas ieraugot pamestu kaķēnu. Pat nepamanījāt, kā atnesāt viņu mājās. Kaķis šņāc, sit ar ķepu. Iemesls tādai dzīvnieka reakcijai ir bailes. Kā izaudzināt no atradenīša mīļu ģimenes draugu? Galvenais ir parādīt kaķim, ka vieta, kurā viņš nokļuvis, ir droša un cilvēks viņam nedarīs pāri.

Tam noteikti nepieciešams laiks, vidēji sākot no nedēļas līdz pat mēnesim diviem, īpašos gadījumos pat ilgāk. Adaptācijas periods atkarīgs arī no tā, kā kaķis dzīvojis uz ielas. Ja viņam bija paveicies, par viņu rūpējās un baroja, kaķis samērā ātri sāks uzticēties cilvēkam.

Kad dzīvnieks atnests mājās - izmazgājiet viņu, ja iespējams, ar speciālu pretblusu un pretērču šampūnu, pēc konsultācijas ar veterinārārstu kaķi obligāti attārpojiet! Veterinārārsta apmeklējums ir nepieciešams, lai noteiktu kaķa veselības stāvokli un iespējamās kaites. Atcerieties - ja nevēlaties vai nevarat tērēt laiku un naudu dzīvnieka vajadzībām, labāk nevediet viņu mājās.

Sākumā nekādā gadījumā nemēģiniet ar varu ķert kaķi, lai viņu samīļotu. Mincis šādu rīcību uztvers kā agresiju, centīsies izrauties un aizbēgt! Vienīgais veids, kā panākt, lai kaķis nebaidās, ir viņam to pierādīt ar labiem darbiem! Dzīvnieks jūs uzmanīgi vēros, pētīs, klausīsies. Jāņem vērā, ka minkas baidās no trokšņiem (kliedzieniem, fēna, putekļsūcēja, veļas mašīnas utt.), no asām un straujām kustībām un, protams, no vēlmes viņus nekavējoties samīļot, ņemt klēpī. Kaķis, jaunā vidē nokļuvis, sākumā parasti paslēpjas, bet ēd un kastīti apmeklē pa nakti, kad visi guļ. Tāpēc laikā, kad kaķis vēl īsti neuzticas, jāgādā, lai mājās iespēju robežās valdītu klusums un miers. Atrašanās ierobežotā teritorijā (lielākā būrī vai tikai vienā no istabām) sākuma periodā pat ir vēlama. Mazākā teritorijā ir arī lielākas iespējas dibināt kontaktu ar minku. Svarīga ir balss, kādā cilvēks komunicē ar dzīvnieku. Ar kaķi vajag runāt mierīgi, mīļi, labestīgi, lai dzīvnieks sajūt, ka cilvēks nedarīs pāri. Tikai pakāpeniski jāsamazina attālums starp sevi un minku. Var ņemt talkā koka lineālu, kokteiļu salmiņu, plastmasas nūjiņu ar spalvu pušķīti galā utt. Ieteicama kāda ripojoša rotaļlieta, piemēram, papīra bumbiņa. Ar priekšmetu jāripina bumbiņa pie minkas, var pieskarties ķepām, paglaudīt tās. Nekad nerājieties, nepaceliet balsi, tas minku var sabiedēt! Sākumā kaķi pamīļo, neceļot viņu augšā, bet pietupstoties pie viņa uz grīdas. Tas dzīvniekam patiks, viņš pats sāks stiepties pēc glāsta. *

Visas aprakstītās epizodes jāatkārto lēnām un pacietīgi, rādot un pierādot, ka no cilvēka nav jābaidās. Kad kaķis apvelsies ar vēderu gaisā, ziniet, ka esat pieņemts par draugu. Vēders gaisā minku valodā ir uzticēšanās zīme. Drīz pienāks brīdis, kad kaķis vienā mirklī jau būs klēpī un skanīgi murrās!

* Biedrības Palīdzēsim dzīvniekiem vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?