Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mājasdarbs izpildīts

Es tevi mīlu, Ņujorka - savulaik populāro uzrakstu uz T krekliņiem varētu izmantot arī visu laiku labākā Latvijas garo distanču skrējēja 38 gadus vecā Jeļena Prokopčuka. Divas reizes Jeļena ir uzvarējusi Ņujorkas maratonā un vēl divas finišējusi trešā. Svētdien Prokopčuka piekto reizi centīsies izcīnīt vietu uz goda pjedestāla pasaules prestižākajā maratonā.

«Jeļenai vajadzētu būt gatavai uz labu rezultātu, jo viss plānotais darbs ir izdarīts, taču, vai visu esam izdarījuši pareizi, redzēsim tikai svētdien sacensību dienā,» sportistes vīrs un treneris Aleksandrs Prokopčuks pirms izlidošanas uz Ameriku sarunā ar Dienu bija noskaņots optimistiski.

Pagājušajā rudenī Jeļena atgriezās Ņujorkas distancē pēc sešu gadu pārtraukuma. 2011. gada aprīlī Prokopčuku ģimenē piedzima dēls Viktors, un lielā mērā valdīja neziņa, uz ko būs spējīga Latvijas rekordiste. Sākumā patālu no konkurentēm atrāvās kenijietes Bizuneša Deba un Tigista Tufa. Prokopčuka bija desmitā, tad septītā, ceturtā un, turpinot kāpināt tempu, finišā pakāpās uz trešo pozīciju. «Pagājušā gada mācību esam ņēmuši vērā. Skaidrs, ka sākums bija par lēnu, tomēr tam bija arī savi iemesli. Neviena no skrējējām grupiņā negribēja uzņemties vadību. Skriet pa priekšu pret vēju arī nebūtu bijis prātīgs lēmums.» Aleksandrs norādīja, ka pērn Ļenai pirmā puse bijusi viena stunda un 16 minūtes, savukārt otra krietni ātrāka - viena stunda un 11 minūšu, par spīti tam, ka beigu daļā ir vairāki kāpumi.

Galvenās pretendentes uz uzvaru ir kenijietes - pagājušā gada otrās vietas ieguvēja Deba un visu laiku otra labākā rezultāta īpašniece Marija Keitani. 2013. gada uzvarētāja Priska Džeptū savainojuma dēļ nestartēs. Cīņā par vietu uz goda pjedestālu gan jau iesaistīsies arī divkārtējā pasaules čempione (2011. un 2013. gadā) 34 gadus vecā kenijiete Edna Kiplagata, kura Ņujorkā uzvarēja 2010. gadā. Pēc ekspertu domām, tempu diktēs Deba un Keitani, kura pirmo reizi skries maratonu pēc Londonas olimpiādē iegūtās ceturtās vietas. Keitani skriešanas pārtraukums bija saistīts ar otra bērna piedzimšanu. «Viņa ir ļoti labā kondīcijā. Par to liecina Keitani uzrādītais rezultāts 1.05:39 minūtes septembrī Ņūkāslas maratonā,» pēc Prokopčuka domām, Keitani ir pati galvenā pretendente uz uzvaru.

Jeļena pēc atgriešanās no augstkalnu nometnes Šveicē mitrajā Latvijas rudenī pieķēra iesnas, tomēr treniņu apjoms tika turpināts pēc iepriekš saplānotā grafika. Vēl nedēļas sākumā termometra stabiņš Ņujorkā sasniedza 20 grādu atzīmi, taču nedēļas otrajā pusē kļūs strauji vēsāks. Svētdien sola saulainu dienu, bet tikai piecu līdz deviņu grādu temperatūru. Jeļena vienmēr ir teikusi, ka viņai nepatīk karstums. Pēc vīra Sašas teiktā, ideāli būtu astoņi līdz 12 grādu. Ja prognoze piepildīsies, laika apstākļi Prokopčukai būs parocīgāki nekā Āfrikas kontinenta skrējējām. Atliek vien novēlēt izturību piekto reizi ceļā uz pjedestālu veiksmes pilsētā Ņujorkā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ņujorkas maratonam būs iespēja sekot līdzi tiešraidē televīzijas kanālā Eurosport svētdien no pulksten 16.30 līdz 19
Norvēģijas skrējēja Grēta Vaica visvairāk - deviņas - reižu ir uzvarējusi Ņujorkas maratonā. Tas bija laika posmā no 1978. līdz 1988. gadam. Pasaules rekordiste Pola Redklifa ir bijusi pirmā trīs reizes (2004., 2007., 2008. gadā). Piecām skrējējām, tostarp Jeļenai Prokopčukai, ir pa divām uzvarām
Ņujorkas maratonā netiek uzrādīti izteikti augsti rezultāti. Kenijietei Margaretai Okaijo pieder trases rekords (2003. gadā - 2.22:31). Pola Redklifa pasaules rekordu maratonā sasniedza 2005. gadā Londonā (2.17:42). Jeļenas Prokopčukas Latvijas rekords ir 2.22:56 (2005. gadā Osakā)

Jeļena Prokopčuka Ņujorkas maratonā

2004 - 5. vieta (2.26:51)
2005 - 1. vieta (2.24:41)
2006 - 1. vieta (2.25:01)
2007 - 3. vieta (2.26:13)
2013 - 3. vieta (2.27:47)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?