Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Mājdzīvniekiem drošus svētkus!

Veterinārārsti zina, ka vislielākais pacientu pieplūdums veterinārajās klīnikās ir lielo pēcsvētku dienās, jo tieši svētkos suņi un kaķi visbiežāk kļūst par cilvēka visatļautības, nezināšanas un nesaprātīgas mīlestības upuriem. Gan vasarā Jāņu laikā, gan Ziemassvētkos un Jaunā gada dienās saimnieki un ciemiņi par visu vari cenšas aplaimot arī savus mājdzīvniekus.

Piemērs nav tālu jāmeklē. Joprojām pieņemts domāt, ka sunim pienākas atdot visus pēc mielasta palikušos kaulus. Suns priecīgs grauž gan vistu stobra kaulus, gan visus citus. Maksa par svētlaimi ir dzīvnieka ciešanas, ar asiem kauliem sabojātā gļotāda mutes dobumā, rīklē, kuņģī un zarnās. Vieglākos gadījumos palīdzēs klizma, gremošanas fermenti, vazelīneļļa, smagākos neiztikt bez nopietnas operācijas. Saimniekam laikus jāreaģē uz saslimšanas pazīmēm - atteikšanos no ēdiena, vemšanu, cietu vēderu, kad suns grib, bet nevar izdarīt savas lielās darīšanas. Dzīvnieks kļūst apātisks, staigā ar uzmestu kūkumu. Šādos gadījumos nav ieteicams nogaidīt, pie veterinārārsta jādodas nekavējoties. Stingri aizliegto svētku cienastu sarakstā es kategoriski iekļautu kaulus, melno šokolādi, rozīnes, sēnes, vīnogas, riekstus, dažādus treknus ēdienus. Lūdziet ciemiņiem nebarot jūsu mājdzīvniekus.

Vēl reizi par pastaigām svētku laikā. Lai cik paklausīgs un mācīts būtu suns, jau pāris dienu pirms svētkiem ieteicu suni vest ārā tikai pavadā. Ja dzīvnieks nav radināts pie šāvienu trokšņa, viņš nobīsies no raķetēm un aizmuks. Šī iemesla dēļ nav vēlams pirms svētkiem ļaut bērniem vest dzīvnieku pastaigā. Viņi nespēs noturēt pārbijušos suni. Jāiegaumē, kakla siksnai noteikti jāpiestiprina kapsula ar saimnieka adresi un telefona numuru. Vēlams kakla siksnai pielāgot arī jebkura veida atstarojošu elementu, kaut vai visvienkāršāko, kas nopērkams benzīna uzpildes stacijās vai preses kioskos.

Ja suns sagriež ķepu uz stikla lauskām, brūci nomazgā zem tekoša ūdens un apslaka ar ūdeņraža pārskābi. Nevelciet pats laukā stikla lauskas, tas jāuztic veterinārārstam. Brūce jāpārsien un jāaptin ar pašlīmējošo saiti, kas pasargās ievainojumu no laizīšanas.

Sargiet suni no atdzišanas (hipotermijas) un no apsaldējumiem. Īpaši tas apdraud suņus, kuri tiek turēti ķēdē. Hipotermijas gadījumā suns nekavējoties jāsasilda sasedzot. Apsaldējumi visbiežāk skar ķepas, asti, ausis, sēklinieku maisiņus. Ja suņa āda ir apsārtusi un pietūkst, jāvēršas pie veterinārārsta. Pretējā gadījumā var sākties gangrēna un apsaldētais loceklis būs jāamputē.

Pārliecinieties, ka svētku egle ir labi nostiprināta, lai kaķis nevar to apgāzt un lai degošās sveces neapsvilina minča ūsas un kažoku. Neļaujiet kaķim rotaļāties un laizīt spīguļojošo sudraba lietutiņu, tas var beigties letāli.

Ja vien iespējams, ierodoties viesiem, ierādiet sunim un kaķim atsevišķu klusu stūrīti. Nesmēķējiet telpās, kur uzturas dzīvnieki un putni.

*Čiekurkalna veterinārās ambulances veterinārārsts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?