Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Māksla ir vārti, kas jāver uz abām pusēm

Aiva Kalve

Tradicionāli tēlniecības izstāde katru gadu notiek Sv. Pētera baznīcā, jo tur ir plašums un svinīgums. Arī šogad izstādes Pilsēta pasaulei atklāšanas dienā, 21. februārī, sanāca gan paši tēlnieki, gan interesenti. Vislielākā burzma bija pie tēlnieces Ēvī Upenieces darbiem, jo visiem vēl atmiņā nesenais ugunsgrēks, kas izpostīja tēlnieces māju. Viņas darbus toreiz meklēja pelnos un krāsmatās, bronzu nospodrināja, un nu tie ir izstādē. Ēvī Upeniece ir viena no Latvijas Tēlniecības centra dalībniekiem, šķiet, gados pati cienījamākā. Latvijas māksla var lepoties ar izkoptām tēlniecības tradīcijām, kuras joprojām pārstāv vecmeistari Laimonis Blumbergs, Aivars Gulbis, Arta Dumpe, Oļegs Skarainis, Olita Nigule un Mirdza Lukaža. Izstādē, kas būs skatāma līdz 23. martam, savus pēdējo triju gadu darbus rāda 50 tēlnieki. Ekspozīcijas pamatu veido mazo formu tēlniecība, kas ir mobilāka ideju un eksperimentu ziņā, kas arī veicina skulpturālās domas attīstību.

«Izstāde Pilsēta pasaulei ar savu tematisko ievirzi ir veltīta Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai,» saka tēlniece Vija Dzintare. Viņas pašas veidotais darbs …un dziļi neiemiedz ir kā savdabīgi vārti ne tikai uz izstādi. Iedvesmojusies Vija Dzintare ir no Andreja Eglīša dzejas rindām: «Liec zobenu zem galvas un dziļi neiemiedz.» - «Tā nosargāšana gan nav domāta burtiski, jo vārtiem jābūt vaļā uz abām pusēm - gan mākslai ejot pasaulē, gan pasaulei nākot pie mums lūkoties, ko tad varam un spējam radīt,» skaidro Vija Dzintare. «Mana doma ir par savas identitātes, dvēseles un vērtību sargāšanu.»

Bet vērtību Latvijā ir daudz! «Vēsture, kultūra, daba, cilvēks - tā ir mūsu bagātība,» saka Vija Dzintare. Šīs tēmas tad nu izstādē ir pārstāvētas ar dažādiem interesantiem darbiem. Ir ļoti skaisti kokgriezumi par deju un dziesmu. Rīgas tēls - torņi un simboli - ir vairākos darbos. Ievērojamo cilvēku plejāde - Broce, Barons, Valdemārs un arī mūsu laikabiedri - iemūžināti medaļās. Daži tēlnieki ir sagādājuši pārsteigumus, radot pavisam sev neraksturīgus darbus, izmantojot citādus materiālus nekā līdz šim. «Katrs darbs ir kā mazs brīnums, ko jāprot saskatīt un saprast. Tēlnieki ar saviem darbiem mēdz uzdot arī jautājumus, uz kuriem tad skatītājam jāatrod atbilde. Man pašai patīk Zigurda Galūna Kailais karalis, kas ir provokatīvs darbs,» saka V. Dzintare.

Izstādē Pilsēta pasaulei piedalās visu paaudžu Latvijas tēlnieki. «Jauno rokraksts ir atšķirīgs,» saka tēlniece Vija Dzintare. «Viņi izmanto arī neparastākus materiālus - putuplastu, silikonu.» Jaunā paaudze ir tie, kas drošāk eksperimentē ar materiāliem - viņi strādā gan ar ledu, gan ar smiltīm, ko gan šajā izstādē nav iespējams parādīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?