Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mandarīnu raža Daugavpilī

Daugavpiliete Alla Erdeja līdz šim pat nevarēja iedomāties, ka varēs nobaudīt pašas audzētus mandarīnus. Tagad, jau vairākus gadus pirms gadumijas, Erdeju ģimene ievāc ražu no nelielā mandarīnu krūma, kuru audzē uz palodzes. Kuplais krūms ar oranžajiem augļiem ziemas salā piesaista garāmgājēju skatienus. Alla uzskata, ka citrusaugu kopšana dzīvoklī nav sarežģīta, taču grūti ir iegūt potzaru, no kura izaudzēt ražojošu kociņu.

Radinieces dāvana

«Žani, tevi šodien neviens nefotografēs, tu mums esi plankumains kā briedis. Bet tas nav no mandarīniem, viņš vējbakas bērnudārzā saķēris,» mazdēlam smejot uzsauc vecmāmiņa Alla. Erdeju ģimene jau pieradusi, ka daudzi interesējas par krūmu, vēlas to nofotografēt, un Žanis parasti pozē blakus. Otrs mandarīnu cienītājs ir nelielais franču buldodziņš Bonaparts, kas skaļi krāc mikrofonā.

Kuplo krūmu istabas puķu audzētājai Allai atstājusi pūrā radiniece, kura pirms vairākiem gadiem braukusi projām uz Krieviju. Radiniecei citrusaugu uzdāvinājis kāds bioloģijas skolotājs, kas pats to bija uzaudzējis no potzara. Radiniece aizbrauca vasarā, bet jau rudenī nobrieduši mandarīni. Krūms ražo katru gadu, pavasarī zied smaržīgiem, rožainiem ziediem tā, ka smaržo viss dzīvoklis, bet uz rudens pusi var sākt vākt augļus. Ziedi paši no sevis apputeksnējas, iztiekot gan bez bitēm, gan bez kopēja palīdzības.

Alla stāsta, sākumā nopirkusi grāmatu par citrusaugu kopšanu telpās, taču tagad pārliecinājusies, ka augs nav izvēlīgs un neprasa īpašu kopšanu, tikai ir jāskatās, lai pārlieku neiekalst vai arī nepārlej. Vērīgākais kopējs esot mazdēls, viņš uzreiz redzot, ka zeme ir par sausu, tāpēc sauc vecmāmiņu, lai aplej. Dažas reizes gadā augsni mēslo ar istabas puķēm domāto komplekso mēslojumu, bet pašu krūmu laiku pa laikam apsmidzina ar ūdeni, jo gaiss dzīvoklī ir sauss.

Nepatīk plastmasas logi

Alla un Žanis atceras satraukumu, kāds bijis, kad mandarīnu krūms pēkšņi sācis slimot - lapiņas apkaltušas un pārklājušās baltiem plankumiem, augļi izstiepušies, sačervelējušies un nobiruši. Izrādās, augam nav paticis, ka saimnieki ielikuši plastmasas logus. Siltummīlošais augs labāk pacietis vēso dzīvokli nekā gaisa trūkumu, tam arī nav patikuši lielo koku noēnotie logi Imantas ielā. Pēc kāda laika sācis atkopties, laikam pieradis pie jaunajiem apstākļiem.

Uz viena krūma esot vairākas šķirnes - gan ar gludu miziņu, gan raupju, gan mazi, gan prāvi. Alla mēģinājusi pavairot krūmiņu gan ar spraudeņiem, gan ar potzariem, taču nav izdevies.

Alla Erdeja pēc profesijas ir fizikas un matemātikas skolotāja, mājās viņai ir liela kaktusu, kā arī Uzambāras vijolīšu kolekcija, taču mandarīns ir mīļākais augs. Mazdēlam Žanim patīk pielikt deguntiņu pie mandarīniem un izjust to smaržu. «Man ir pieci gadi, Bonapartam seši ar pusi. Bet cik ir mandarīnam gadu?» Žanim rodas loģisks jautājums, taču uz to arī vecmāmiņa nevar atbildēt, tad jautātājs pats secina: «Laikam jau desmit gadu. Vecs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?