Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Māris Bērziņš. Svina garša

Romāna fragmenti

Jaci neuzskatu par sevišķi prātīgu, un viņa domu gājiens man nešķiet pārliecinošs, tomēr viņš, kaut skaļi nepateicis, nonāk pie tā paša iznākuma, par kuru man negribas nemaz domāt. Kā negribētos, lai Koļam būtu taisnība. - Bet tad jau krieviem būs brīvas rokas.

- Nebēdā. Ielies krievam šņapstu, neko vairāk viņiem nevajag. Prasti mužiki viņi ir. Ne visai gudri, saproti? Aptīsim ap pirkstu tikpat veikli, kā čigāns zirgus zog.

- Kaut nu būtu tā, kā tu saki. - Mīļā miera dēļ nebilstu, ka, piemēram, Koļa uzskata Krieviju par daudz bīstamāku nekā Vācija.

- Būs, būs, es zinu, ko runāju! Ejam labāk uz tiem kreņķiem ieraut kādu bairīti.

No negaidīti draudzīgā aicinājuma man spēji iesāpas kuņģis. Nu gan, pirmīt nespēju ne iedomāties, ka saruna beigsies ar piedāvājumu iet uz krogu.

- Citlaik ar prieku, bet tagad nevaru, - ielūkojos rokas pulkstenī, - mani gaida mājās.

- Lai pagaida. - Jacis velk mani aiz pleca.

- Nevar, es apsolīju, ka būšu. - Cieši veros kaimiņa brūnajās acīs un meloju bez sirdsapziņas pārmetumiem.

- Nu, skaties.

Noplātu rokas un savelku nožēlas pilnu grimasi. Kopā ar Jaci man nepatīk dzert, iereibis viņš kļūst ķildīgs. Sanāks vēl rokas vicināt, bet man kaušanās riebjas. Atminos, dienestā īpašs šiks bija ielīst virvēm apžogotā kvadrātā un boksēties. Pacensties iešķilt pretiniekam pa ģīmi tā, ka nograb, vai vēl labāk, ja pretinieks nogāžas gar zemi un nevar piecelties vismaz desmit sekundes. Nokauts. Bailes vai uztraukums - kā nu kuram - cīnītāju sejās tika notušēts ar bravūrīgu skatītājiem veltītu smīnu. Boksa mači notika starp pulkiem, bataljoniem, rotām un vadiem. Mūsu rotas virsleitnants Zieds, starp kauslīgiem jūrmalciema zvejniekiem uzaudzis, pirms mačiem uzmundrināja puišus, sacīdams: «Tā ir pasakaina sajūta, kad tu kādam iebrauc pa degunu, ka nožļarkst vien. Ir tā jātrāpa, ka viņam bišķiņ nožļarkst.»

Arī es nebiju izņēmums. Negribēju izskatīties bailīgs vai švaks, pārvarēju nepatiku un līdu starp striķiem. Aizliedzu sev domāt, kā bokss saskan vai drīzāk nesaskan ar tuvākā saudzēšanu. Pašam par brīnumu, panākumi neizpalika. Treneris kaprālis Ankipāns teica, ja kārtīgi strādāšot, no manis varētu iznākt ne tikai rotas, bet arī pulka čempions. Pratu paredzēt pretinieka tēmējumus un veikli izvairījos. Diezgan ātri izkopu savu trumpi - ātrs un spēcīgs aperkots, tad kreisais āķis, un vismaz nokdauns garantēts. Tomēr ar katru nākamo maču manī pieauga nepatika pret boksu. Nekādu gandarījumu par dienesta biedra asiņojošo degunu vai pāršķelto uzaci neizjutu, vien gaidīju, kaut ātrāk noskanētu gongs un muļķīgā cīkstēšanās beigtos. Ar katru uzvarētu maču, likās, zaudēju kādu daļu no sevis. Miesas šķiedras gan brieda pulsēdamas, ar katru dienu tapu vēl izmanīgāks un veiklāks, bet - kas man īpaši derdzās - arī tāds kā cietāks, nejutīgāks, trulāks biju kļuvis. Arvien biežāk galvā uzmācās Poruka Cibiņa domas: «Kāpēc sviest biedram pa galvu, kamēr tas dabūn zilu aci vai kamēr tam tek asinis iz deguna?»

Gribēju jau mest mieru, bet allaž kāds pierunāja vēl tikai vienu reizīti aizstāvēt rotas godu. Vai tad godu tā var aizstāvēt?

(Turpinājums 17. aprīļa numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Romānā «Svina garša», kas iznākusi sērijā «Mēs. Latvija, XX gadsimts» tēlots 1939.-1940. gads. Kā atzinusi sērijas iniciatore rakstniece Gundega Repše: «Šis ir darbs, kas gandarī ar humānisma balss senaizmirsto dziļumu, kas spēj savienot ikdienišķo ņirbu ar mūžīgo gaismu.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?