Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mašīnu sargā, bet sirdi aizmirst

Sirds un asinsvadu slimības Eiropā un arī Latvijā ir pirmajā vietā starp mirstības cēloņiem, un šīs saslimšanas diemžēl konstatē arvien jaunākiem cilvēkiem. Šajā stāstā gan ir arī gaišā puse - ievērojot veselīgu dzīvesveidu, no šīm saslimšanām iespējams izvairīties, tomēr ēnu met fakts, ka ne visi to apzinās un ir gatavi darīt. Piemēram, attiecībā uz uzturu slinkums var ņemt virsroku un veselīgā maltīte tiek nomainīta pret pārtiku, kas veicina aptaukošanos un cukura diabētu, bet tie ir sirds slimību riska faktori, kas negatīvi ietekmē sirds veselību.

Ģeometriskā progresijā

Ņemot vērā faktu, ka jau pirmsskolas vecuma bērni nereti ir ar lieko svaru, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģei Ivetai Mintālei Dienai jāatzīst, ka saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām nākotnē pieaugs. Turklāt liekais svars nav vienīgais sirds un asinsvadu slimību riska faktors. Sirds veselību būtiski ietekmē arī paaugstināts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis asinīs, fizkultūras trūkums un smēķēšana. Kopā tas viss ģeometriskā progresijā palielina risku saslimt ar sirds slimībām. Skumjākais ir, ka bērni nepiedzimst aptaukojušies - tas notiek, ja vecāki nepievērš uzmanību bērna fiziskajai aktivitātei, ēdiena izvēlei un ēšanas paradumiem.

Latvija diagnostikas un ārstēšanas ziņā neatpaliek no citām valstīm, taču panākumu atslēga slēpjas savlaicīgā problēmu atklāšanā. Tieši tāpēc cilvēkiem jārūpējas par savu veselību un jāvēršas pie ārsta. I. Mintāle min gadījumus, kad jauni cilvēki, kuru ģimenēs ir sirds veselības problēmas, dodas pie ārsta, lai izvērtētu savu riska profilu un uzzinātu, kā esošos riskus novērst vai samazināt. Tomēr tādu cilvēku nav daudz, liela daļa dzīvo ar devīzi - ar mani jau nekas nenotiks. Nevarētu gan teikt, ka situācija neuzlabojas, bet ārsti vēl nevar būt apmierināti, piebilst kardioloģe.

Atpazīt simptomus

Pirmās un klasiskās pazīmes, kas var liecināt, par sirds problēmām, ir spiedošas vai žņaudzošas sāpes krūtīs fiziskas slodzes laikā. Ja tādas parādās, nedomājot jāvēršas pie ārsta, uzsver I. Mintāle. Principā jebkuras pašsajūtas izmaiņas, īpaši pie lielākas slodzes vai stresa situācijās, piemēram, pastiprināts nogurums un pārlieku paātrināts pulss var būt iemesls, lai vērstos pie speciālista. Tāpat par ārsta vizīti jādomā paaugstināta asinsspiediena vai augsta holesterīna gadījumā. Savukārt, ja ārsta kabinetā cilvēks tā arī neparādās un nekādas izmaiņas ikdienas dzīvē neveic, sekas var būt jau sirds mazspēja, infarkts vai insults.

Lai no tā izvairītos, jāievēro gan samērā vienkāršas lietas - pareizs uzturs, fiziskās aktivitātes, jāatturas no cigaretēm un pārlieku lielas alkohola lietošanas. Ievērojot šos pamatprincipus, cilvēkam svars ir normas robežās, kā arī ir stabils asinsspiediens, cukura un holesterīna līmenis asinīs. Turklāt arī pacienti ar pozitīvu ģimenes anamnēzi attiecībā uz miokarda infarktu agrīnā vecumā, mainot dzīves stilu un pieturoties pie veselīga dzīvesveida, var aizkavēt slimību pat gadu desmitus.

Veselības centra 4 kardioloģe Dace Lūriņa Dienai gan piebilst, ka tiem cilvēkiem, kuri aptuveni 40 gadu vecumā vēlas sākt aktīvi sportot, bet iepriekš to nav darījuši, tomēr vajadzētu konsultēties ar ārstu un veikt vismaz slodzes testu. Taču šādu gadījumu ārstes praksē ir maz. Turklāt cita problēma ir tā, ka pacienti maz zina par savu veselības stāvokli un nereti viņiem ir grūti pastāstīt par savu asinsspiedienu, holesterīna vai cukura līmeni asinīs.

Zinām par visu citu

Zināšanu gan trūkst arī par veselīgu pārtiku, kas ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem labai sirds veselībai. «Mums apkārt ir tik daudz lietu, par ko mēs zinām visu - par telefoniem un TV, par mašīnām un modi, bet nulle zināšanu ir par sevi. Ja cilvēkam ir fantastiska mašīna, viņš noteikti zinās, cik kvalitatīvas eļļas mašīnai jāizmanto, kāda degviela jālej, bet par sevi nezina neko. Galvenais, lai ir sāta sajūta un piebāzts vēders. Neloģiski,» neizpratnē ir I. Mintāle.

Viņa, runājot par to, ko drīkstētu un ko nedrīkstētu ēst, norāda, ka jādomā loģiski: «Neēd to, ko tava vecmāmiņa neatpazītu kā ēdamu.» Tas nozīmē, ka ēdienam jābūt garšīgam, svaigam, labas kvalitātes un pēc iespējas mazāk rūpnieciski apstrādātam. Līdz ar to nevajadzētu uzturā lietot tādus rūpnieciskos ražojumus kā desas, cīsiņus, kausētos sierus, dažādus saldos ēdienus, cepumus un bulciņas. Jāciena sava veselība, gatavojot maltīti mājās no sezonas dārzeņiem, zivīm, kvalitatīvas liesas gaļas un piena produktiem, lietojot daudz pilngraudu produktu, pākšaugu un garšaugu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Veselai sirdij

Treknās jūras zivis - palīdz stiprināt sirdi un asinsvadus, samazināt holesterīna līmeni asinīs un regulēt svaru.
Olīveļļa - nodrošina sirdi ar tai nepieciešamajām taukskābēm.
Zaļie lapu salāti - palīdz gan sirds, gan onkoloģisko slimību profilaksē.
Tomāti - cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kuru ietekmē organismā veidojas dažādas saslimšanas.
Latvijas meža un dārza ogas - palīdz regulēt vielmaiņas procesus organismā.
Kefīrs un paniņas - uzlabo gremošanas sistēmas darbību.
Rupjmaize - dod sāta sajūtu, regulē gremošanas sistēmas darbību.
Vājpiena biezpiens - neuzbaro, bet palīdz justies paēdušam.
Grūbas - palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.
Ķirbju sēklas - arī palīdz regulēt cukura līmeni asinīs.
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Statistika

Sirds un asinsvadu slimības Eiropā un arī Latvijā ir pirmajā vietā starp mirstības cēloņiem, un šīs saslimšanas diemžēl konstatē arvien jaunākiem cilvēkiem.
2013. gadā asinsrites sistēmas slimības kā nāves cēlonis bijis 16 358 cilvēkiem, no kuriem 2445 bijis insults, bet 1212 - infarkts.
Savukārt stacionāros 2013. gadā ārstēti 65 197 pacienti ar asinssrites sistēmu slimībām, no kuriem 8495 cilvēkiem bijis insults, bet 3158 - infarkts.
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?