Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Maskava briest milzu demonstrācijām

Spītējot rekordzemajai gaisa temperatūrai, tūkstošiem Maskavas iedzīvotāju sestdien plāno nepalikt siltajos mājokļos, bet pulcēties dažādās lielpilsētas vietās, jo šajā dienā ir paredzētas četras demonstrācijas. Divām no tām pievērsta pastiprināta uzmanība, jo vienu rīko Kremļa opozicionāri, bet otrā piedalīsies Krievijas premjerministra Vladimira Putina atbalstītāji.

Vēlas atkailināt Putinu

Kopš 4. decembrī notikušajām Krievijas Valsts domes vēlēšanām, kuru rezultātus opozīcija uzskata par viltotiem, Maskavā tiks rīkots jau trešais mītiņš ar lozungu «Par godīgām vēlēšanām». Tā organizatori pagājušajā nedēļā saņēma Maskavas mērijas atļauju rīkot demonstrāciju Bolotnaja laukumā, ko no Kremļa sienām šķir Maskavas upe. Tieši šeit 10. decembrī pirmo reizi sanāca cilvēki, kuri nebija mierā ar vēlēšanu iznākumu, kas, viņuprāt, ticis grozīts par labu valdošajai partijai Vienotā Krievija.

Pasākuma organizatori arī šoreiz veic aktīvu dalībnieku mobilizēšanas kampaņu sociālajos tīklos Facebook un VKontakte, kur līdz ceturtdienai jau vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku bija apstiprinājuši savu dalību pasākumā. Organizatori cer, ka sestdien Bolotnaja laukumā pulcēsies līdz 50 tūkstošiem cilvēku.

Tāpat kā iepriekšējos mītiņos, kas notika 10. un 24. decembrī (Saharova prospektā), arī šoreiz protestētāji pieprasīs sarīkot jaunas Valsts domes vēlēšanas, atlaist Centrālās vēlēšanu komitejas vadītāju Vladimiru Čurovu, atbrīvot politieslodzītos, reformēt politisko sistēmu un ļaut reģistrēt jaunas politiskās partijas.

Tomēr sestdienas demonstrācijas galvenais aicinājums būs nebalsot par V. Putinu 4. martā paredzētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās. «Mēs zinām, ka V. Putins uzvarēs, bet vēlamies garantēt, ka viņš ieies Kremlī kails un slapjš, bez agrākā respekta,» viens no organizācijas komitejas locekļiem žurnālists Sergejs Parhomenko sacīja aģentūrai Reuters.

Paredzēts, ka mītiņa dalībniekus uzrunās 4. marta vēlēšanās kandidējošie partijas Taisnīgā Krievija līderis Sergejs Mironovs un miljardieris Sergejs Prohorovs, kā arī liberālās partijas Jabloko dibinātājs Grigorijs Javlinskis, kura kandidatūru noraidīja Centrālā vēlēšanu komiteja. Vēl viens prezidenta amata kandidāts - Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs - arī esot aicināts kāpt tribīnē, tomēr viņš neesot atsaucies lūgumam.

Organizatori gan bažījas, ka pasākuma norisi var apdraudēt naudas trūkums, jo pilnvērtīgai mītiņa sarīkošanai esot nepieciešami 3,5 miljoni rubļu (35 tūkstoši latu), bet līdz ceturtdienai bijis savākts par miljonu mazāk.

Pievilina ar draudiem

Laikā, kad cilvēku straumes piepildīs Bolotnaja laukumu, attālākā Maskavas nostūrī - piemiņas parkā Poklonnaja Gora - sāksies demonstrācija Par Krievijas nākotni, kurā aicināti piedalīties V. Putina atbalstītāji, kuru galvenie lozungi būs «Mūsu karogs ir trīskrāsu, nevis balts», «Oranžisms neuzvarēs» un «Neļausim sagraut valsti», raksta Rossijskaja gazeta.

V. Putina izveidotās Krievijas Tautas frontes finansētā pasākuma organizatori cer, ka viņiem izdosies savākt līdz pat 70 tūkstošiem dalībnieku. Pie tā aktīvi tiekot strādāts sociālajos tīklos.

Tomēr pēdējās dienās Krievijas medijos regulāri ir parādījusies informācija par iespējamu administratīvo resursu izmantošanu demonstrācijas dalībnieku piesaistīšanai. Vairāku Maskavas skolu pedagogi ir ziņojuši par «mudinājumiem no augšas» piedalīties V. Putina atbalsta pasākumā. «Skolotājiem tiek piekodināts, ka nepiedalīšanās gadījumā var būt problēmas skolā,» izdevumam Kommersant šonedēļ sacīja Krievijas Izglītības darbinieku starpreģionu arodbiedrības vadītājs Vsevolods Luhovickis. Maskavas Izglītības departaments šo informāciju nosaucis par baumām.

Sestdien Maskavā paredzēti vēl divi nelieli mītiņi. Aptuveni 1500 cilvēku plānojuši sapulcēties Vladimira Žirinovska Liberāldemokrātiskās partijas pasākumā Puškina laukumā, bet Saharova prospektā ir paredzēts mītiņš Par godīgām vēlēšanām, par demokrātiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?