Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Masu pasākumi pašvaldībām izdevīgi

Nupat noslēdzies ikgadējais mūzikas festivāls Positivus, ko vienā nedēļas nogalē apmeklēja daudzkārt vairāk cilvēku nekā Salacgrīvā iedzīvotāju. Pašvaldībai tik vērienīgi pasākumi ir izdevīgi?

Vispirms šāda vēriena pasākums kā Positivus ir nozīmīgs ar to, ka veicina Salacgrīvas atpazīstamību. Ja pie mums tiek rīkots kaut kas tāds, ir arī lielāka citu uzņēmēju interese nākt ar savām iniciatīvām un rīkot dažādus pasākumus. Tātad tas rada vērtību pēc vērtības. Otra lieta - tīri finansiālie ieguvumi. Sākotnēji, protams, pašvaldībai ir jāsadarbojas daudz aktīvāk, jāinvestē infrastruktūrā, lai vispār būtu iespējams nodrošināt šādu pasākumu norisi. Ar laiku pašvaldības izmaksas šiem mērķiem samazinās, un tā sāk pelnīt ar nomas maksām, no tā, ka aktivizējas vietējā uzņēmējdarbība.

Tas, ka te sabrauc ļoti daudz cilvēku un viņi gatavi tērēt naudu, ļauj vietējiem uzņēmējiem piedāvāt servisa pakalpojumus. Viesnīcas un citi uzņēmumi dažādu festivālu laikā gūst ievērojamus ieņēmumus, kas kādam pat, iespējams, palīdz izturēt arī klusāko ziemas periodu.

Ar peļņu no viena pasākuma pietiek ilgākam laikam?

Nevarētu teikt, ka no viena, jo mums lielāki vai mazāki pasākumi norisinās katru nedēļas nogali. Visi, kas uz tiem atbrauc, maksā par servisu, par pakalpojumiem.

Kāda ir vietējo iedzīvotāju attieksme? Sabrauc milzu pūļi, kā tāds siseņu bars iztukšo veikalus un kafejnīcas, piedrazo vidi, par to sociālajos tīklos manītas ne visai priecīgas atsauksmes arī šoreiz...

Jāsaka, ļoti liela iedzīvotāju daļa paši ņem dalību šajos pasākumos. Tiek izīrētas telšu vietas, piedāvātas naktsmājas un tamlīdzīgi. Līdz ar to tādus ļoti lielus protestus nemanām. Ir cilvēki, kam varētu traucēt, ka šajās dienās ir trokšņaināks, citi varbūt brauc iepirkties uz Ainažiem, lai nav jāstāv garās rindās, bet es domāju, ka sabiedrība lielā mērā saprot arī to, ka šādi pasākumi mūsu ekonomikai ir vajadzīgi. Ņemot vērā sezonalitāti, mēs varam salīdzināt - īpaši patīkami nav, piemēram, garajos ziemas vakaros, kad pilsēta ir samērā tukša. Ja gribam dzīvot labāk, šis tas ir jāpiecieš.

Jāsaka, Positivus ir šobrīd pie mums lielākais pasākumus, un redzam, ka tieši tam ir ļoti laba saikne ar iedzīvotājiem. Vietējiem ir iespēja biļetes uz pasākumu iegādāties ar atlaidi. Jaunieši, kas vēlas, var slēgt līgumus un piedalīties pasākuma nodrošināšanā - strādājot dažādus darbus teritorijā, vienlaikus apmeklēt arī koncertus. Es domāju, ka pieredze ir laba, cilvēki lepojas ar to, ka tieši pie mums tiek rīkots Positivus un tā vārds ir tik atpazīstams. Kādreiz daudzi jauca Salacgrīvu, Saulkrastus, Salaspili, turpretim šobrīd vairs nejauc.

Teicāt, ka vasarā pasākumi ir katru nedēļas nogali. Ziemā laikapstākļi tam īsti nav piemēroti. Vai esat meklējuši risinājumus, kā šo aktīvo sezonu pagarināt?

Ir regulārie pasākumi, ko rīkojam tieši tā sauktajā klusajā sezonā. Piemēram, Starptautiskais Salacgrīvas Masku festivāls, kas tradicionāli notiek februārī, Vislatvijas Patriotiskās dzejas festivāls, ko rīkojam novembrī. Tā ka mēģinām rast dažādus risinājumus, lai pasākumu sezonu pavilktu garāku, tomēr ar vasaras festivāliem šie nav salīdzināmi - tur nav tā cilvēku pieplūduma, arī naudas aprite no ziemas aktivitātēm uzņēmējiem nav tik liela. Nu, ko lai saka, jārēķinās, ka vasara ir pļaujas laiks, tad jāuzkrāj resursi garajai ziemai.

Vai jūsu pieredze var noderēt arī citām pašvaldībām?

Jāskatās, kas tie ir par pasākumiem un ar kādu regularitāti notiek. Ja ir kāds vienreizējs festivāls, tam uzņēmējam, kas nāk un tādu rīko, jārēķinās, ka ar visu jātiek galā pašam. Pašvaldība var iesaistīties infrastruktūras pielāgošanā, ja pasākumu veido kā tradicionālu. Uz to vērsta arī mūsu atbalsta politika, jo neviens masu pasākums nevar izdoties pirmajā reizē - nepieciešama gadu no gada veidota atpazīstamība. Piemēram, Positivus gadījumā sākotnējos vismaz piecus gadus iesaistījāmies ļoti aktīvi - bija vietas, kur vajadzēja kādu ceļu uzbērt, lai mākslinieki var piebraukt, slēdzām līgumus ar uzņēmējiem par telšu vietām un tā tālāk. Tikai pēc kādiem pieciem gadiem relatīvi varējām teikt: visa infrastruktūra nu ir kārtībā. Lai notiktu šādi pasākumi, arī pašvaldībai ir jāinvestē, un tie augļi tad nāk vēlāk.

Viena lieta ir investēt, kad zināms, kas un ko rīkos. Kā ir ar sākotnējo uzņēmēju piesaisti - ir kaut kā aktīvi jāaicina vai paši jūs atrod?

Protams, nepieciešama konkrēta vieta, kur rīkot šādu pasākumu, jābūt atvērtiem, jānāk pretī šādiem uzņēmējiem. Nekas uzreiz nenotiek. Ar Positivus mums arī bija vairākus mēnešus ilgas sarunas, pirms notika pirmais festivāls. Svarīgi arī dažādi vietējie pasākumi, kas pamatā ir vai nu vietējo uzņēmēju, vai pašvaldības finansēti, tostarp pilsētas svētki, kas visā Latvijā tagad jau plaši tiek rīkoti. Atnāk cilvēki, apskatās, rod kādu ideju, ka tur varētu vēl kaut ko veidot.

Tajā pašā laikā īsti nevar teikt, ka katrā pašvaldībā ar laiku iespējams savs tāda mēroga festivāls kā Positivus. Tas būtu pārmērīgi optimistiski. Ikkatrai teritorijai ir kaut kādas savas priekšrocības un trūkumi. Salacgrīvai ir jūra, pašvaldībai ir ļoti liels zemes īpašums pašā tās krastā. Turpat ir atpūtas komplekss ar stadionu, ir iespējas pasākuma teritoriju paplašināt.

Infrastruktūra ne tikai kultūras, bet arī sporta pasākumiem?

Arī sportam ir nozīmīga loma. Regulāri notiek, piemēram, futbola mači, aktīvās atpūtas pasākumiem populārs ir jau minētais sporta un atpūtas komplekss. Ja blakus ir jūra, ir īpaši patīkami atpūsties nometnē vai piedalīties sacensībās - var aiziet nopeldēties, arī vide pietiekoši kvalitatīva. Tāpēc interese ir un arī mēs priecājamies par visa veida pasākumiem. Un tur pat nav jautājumu par to, ka mēs kā pašvaldība gribam gūt visus iespējamos ieņēmumus, bet tas veicina biznesu arī servisa uzņēmumiem - pasākumiem vajag ēdināšanu, naktsmītnes un tā tālāk.

Kā tas, ka pie jums notiek šādi pasākumi, ietekmē jauniešu vēlmi palikt, attur no aizbraukšanas?

Es pieļauju, ka tas varētu būt labs stimuls palikt. Jo ap šiem pasākumiem notiek aktīva rosība. Mums ir jauniešu uzņēmējdarbības konkursi, kur pašvaldība piešķir grantus uzņēmējdarbības sākšanai. Ja nemaldos, ir kādi 17 jauniešu radītu uzņēmumu, kas saņēmuši pašvaldības atbalstu. Visi veiksmīgi strādā. Pamatā serviss, dažādi pakalpojumi, ne tikai saistībā ar tūrismu, ir arī ražotnes. Redzams, ka cilvēki, kas aiziet studēt no Salacgrīvas, pēdējā laikā arī atgriežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?