Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Maurīcija mozaīka

Spilgta, koša un liela. Ar visādiem zvēriem uz vāka, šī grāmata savā ziņā turpina un papildina paša autora agrāk iznākušo darbu Rīgā kādu nakti. Ne sižetiski, bet tajā ziņā, ka še atkal atklājas dažādas Rīgas vēstures lappuses. Galvenais varonis, melnais runcis Maurīcijs, kopā ar visādiem citiem zvēriem izstaigā gan zviedru laiku Rīgu, gan paviesojas Francijā, labestīgi un sirsnīgi stāstot par vairāk un mazāk zināmām vēstures niansēm.

J. Zvirgzdiņš runčam ļāvis vaļu visādos veidos, gādājot burvīgu dēku fonu, uz kura raibās krāsās spilgti iezīmēti visdažādākie Rīgas un Eiropas vēstures un literatūras fragmenti un personālijas.

Pēdējā laikā saturiski ļoti jaukās bērnu grāmatās ilustrācijas nav šķitušas gana tīkamas un pieminēšanas vērtas, pat testējot dažāda vecuma (gan diezgan ierobežotā!) jauno lasītāju lokā, taču Maurīcijā zīmējumi ir tiešām burvīgi, tā šķita arī mazajiem lasītājiem - īpašu sajūsmu izpelnījās krāšņais zilonis Teobalds. Īsumā grāmatas fabula ir vienkārša: Pārdaugavā dzimušais melnais runcis Maurīcijs ārkārtīgi skumjā kārtā jau agrā bērnībā zaudē abus vecākus un ir spiests doties pasaulē. Ambīcijas un vēlmes runčam ir pamatīgā vārda cienīgas, un arī dēkas nāk kā sauktas - viņš kļūst par ceļojoša cirka trupas dalībnieku, bet vēlāk... vēlāk par ārkārtīgi ietekmīgu personu. Dueļi, galma intrigas, krāpšanās un viltības gaužām špāsīgi izceļ Maurīcija mazliet zemniecisko taisnīguma izjūtu, pat zināmu taisnprātīgu lempīgumu, ko ar uzviju kompensē viņa labākā drauga pērtiķēna (ne fon Mērkatces, nē, Muka) apsviedīgums un plašais vēriens. Jauks pārītis! Un tā nu kaķis ar mērkaķi dodas iekarot Eiropu, izvēloties ārkārtīgi interesantu ceļošanas veidu. Kā jau Zvirgzdiņam pieņemts, arī bērnu grāmatā teksts ir daudzslāņains, pildīts ar dažādiem gardiem kumosiņiem un alūzijām, iepriecinot arī pieaugušos lasītājus, un ik pa brīdim pieķeru sevi pie domām: pag, kas tā bija par prāvu, pag, kurš karalis tad bija Francijā un tamlīdzīgi.

Mazam palaidnim te neapšaubāmi interesantāki liksies piedzīvojumu apraksti un brīnumainās izglābšanās, nevis vēsturiskās peripetijas, tomēr Melngalvji, Rīgas birģermeistars un Zviedrijas karalis atmiņas dzīlēs nosēdīsies. Vecuma ziņā, kā parasti J. Zvirgzdiņa bērnu grāmatām, ierobežojumu nav - Maurīcija raibā dzīve patiks gan trīsgadniekiem, gan sirmgalvjiem.

Priecīgā noskaņa, kādā beidzas Maurīcija piedzīvojumi, atgādina Vella kalpus, un pati grāmata prasīties prasās pēc iemūžināšanas garā animācijas filmā (vēlams ar A. Ozolas-Jaunarājas zīmējumu atdzīvināšanu!) - galu galā, jau kur tas laiks, kopš pie skatītājiem nonāca Neparastie rīdzinieki. Iemūžināšanu pelnījis ne tikai pats Maurīcijs, Muks un Teobalds, bet arī Rīga - tāda, kāda tā reiz bijusi. Vēl Maurīcijs ar Muku varētu pārtapt arī lellēs, būtnēs, ko ņemt līdzi gultā, lai krāsaināki sapņi rādās!

Kamēr šī ideja pastāv tikai vēlmju līmenī, jāizmanto Jura Zvirgzdiņa dāvātā iespēja doties trakā ceļojumā pa seno Rīgu kopā ar mora krāsas kaķi (vai zināt, kādā krāsā ir mori?) un viņa draugiem, cerot, ka lūgšanos pēc filmas sadzirdēs kādas naudīgas ausis!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?