Tuvojoties Ziemassvētkiem, droši vien piparkūkas jau esat sacepuši kalniem. Tomēr izmēģiniet vēl vienu recepti - holandiešu piparkūkas iesaka Nīderlandē dzīvojošā latviešu žurnāliste Jolanta Sēnele. Tās ir līdzīgas latviešu piparkūkām, bet gaišākas un ar citu struktūru. Parasti tās dekorē ar lobītām mandelēm. Nereti tās cep kā vienkāršu, izrullētu plātni, un pēc tam katrs nolauž gabaliņu pēc savas patikas.
Maza atslodze vēderam
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Laša tornīši
Sastāvdaļas: 200 g baltmaizes, 200 g fetaki siera, 100 g skābā
krējuma, 200 g laša filejas, 100 g jūras zāļu (var nopirkt
Stokmann, Gemoss), 2 tējk. mārrutku
Fetaki sieru (tā vietā var
ņemt arī maskarpones sieru, bet tad nevajag krējumu) saspaida ar
dakšiņu un sajauc ar krējumu un mārrutkiem.
Uz baltmaizes
šķēlītēm uzziež siera masu, virsū uzliek laša šķēlīti un dekorē ar
jūras zālēm.
Ķirbju mērce pastai
Sastāvdaļas: 300 g garšīga un koša ķirbja, 1 sīpols, 2
ķiplokdaiviņas, 1 ēd. k. olīveļļas, 125 ml baltvīna, 125 ml dārzeņu
buljona, 1 ēd. k. tomātu pastas, 1 ēd. k. baltā balzamiko etiķa,
sāls, naža gals čili pulvera, 1 ēd. k. oregano, 60 g svaiga siera,
3 tomāti
1. Ķirbi nomizo, sagriež šķēlēs un pēc tam gabaliņos.
Arī sīpolu un ķiplokdaiviņas rupji sakapā.
2. Katliņā sakarsē
olīveļļu un tajā apcep sīpolus, ķiplokus un ķirbju gabaliņus. Tad
pievieno baltvīnu un dārzeņu buljonu.
3. Buljonā iemaisa tomātu
pastu, katliņam uzliek vāku un 10-15 minūtes vāra uz vidējas
uguns.
4. Gatavos ķirbjus ar visu buljonu sablendē un liek
atpakaļ uz plīts, bet karstumu noregulē uz zemāko temperatūru.
Pievieno balto balzamiko etiķi, sāli, čili pulveri un
oregano.
5. Ķirbju mērcē iemaisa svaigo sieru un šķēlītēs
sagrieztus tomātus. Pasniedz karstu ar spageti vai cita veida
makaroniem.
Holandiešu piparkūkas
Sastāvdaļas: 125 g istabas temperatūras sviesta 250 g miltu, 1/2
tējk. cepamā pulvera, 1,5 tējk. malta kanēļa, 1/2 tējk. malta
muskatrieksta, 1/2 tējk. malta kardamona, 1/2 tējk. maltu smaržīgo
piparu, 1/2 tējk. maltu fenheļa sēklu, 150 g muskavado cukura, 4
ēd. k. piena, dekorēšanai mandeļu skaidiņas
1. Sakarsē
cepeškrāsni līdz 180 °C. Plāti noklāj ar cepampapīru. Bļodā sijā
miltus, cepamo pulveri, garšvielas un pievieno šķipsnu sāls.
Iemaisa cukuru.
2. Sviestu sagriež kubiņos un liek miltu
maisījumā (oriģinālā tas ar diviem nažiem ir jāiekapā miltu
maisījumā). Mīca, ik pa brīdim pievienojot ēdamkaroti piena, kamēr
izveidojas viendabīga un elastīga mīkla (piens var netikt viss
izmantots).
3. Sadala mīklu divās daļās, lai vieglāk rullēt.
Noklāj darba virsmu ar miltiem un izrullē mīklu aptuveni 1 cm
biezumā. Ar formiņām izspiež cepumus. Tos pārbārsta ar mandeļu
skaidiņām. Cep aptuveni 20 minūtes, kamēr piparkūkas zeltaini
brūnas.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!