Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mazajām televīzijām parādījusies cerība

Krāsu paletei, kas mazo televīziju nākotni attēloja drūmi, pievienojušies gaišāki toņi. Vietējām televīzijām pavīdējusi cerība raidīt pašām ar saviem mazajiem raidītājiem, kas nozīmētu, ka tām nedraud pazušana no ētera. Sarežģītāka situācija ir reģionālajām televīzijām, kuras pašas raidīt nedrīkstēšot arī turpmāk. Iespēja raidīt Latvijas Televīzijas (LTV) 1. kanālā vairs neesot spēkā tehnisku iemeslu dēļ, savukārt piedāvātie raidlaiki LTV 7. kanālā neapmierinot.

Mazās televīzijas problēmu muklājā iedzina digitalizācija. Tās nevar nosegt uzņēmuma Lattelecom prasīto apraides maksu, ko jāsāk maksāt, kad nākamgad beigsies uzņēmuma piedāvātā bezmaksas apraide testa režīmā. Apiet Lattelecom un raidīt ar pašu raidītājiem, kas izmaksātu krietni lētāk, tām neļauj, jo Lattelecom iestājās par to, ka tam ir monopoltiesības uz visu frekvenču spektru. Tomēr pirms pāris nedēļām atbildīgās Saeimas komisijas sēdē Elektronisko sakaru direkcijas pārstāvis norādīja, ka tehniski iespējams atrast «tukšumus» - frekvences, kas netraucētu kopējai ciparu televīzijas attīstībai, un tās varētu piešķirt mazajām televīzijām. Satiksmes ministrijai (SM) tika uzdots skaidrot juridiskos aspektus, lai saprastu, vai to drīkst. No SM parlamentārās sekretāres Danas Reiznieces (ZZS) Dienai teiktā izriet, ka situācija nav bezcerīga. Vispirms gan esot skaidri jānošķir mazo televīziju statuss. Proti, reģionālajām televīzijām, kas nosedz kādu no astoņām Latvijas apraides zonām, juridiski nav iespēju raidīt ar saviem raidītājiem, taču vietējās televīzijas, kas ir mazākas, «ne drīkst, ne nedrīkst» raidīt pašas. Ja tiks pieņemts politisks lēmums to atļaut un sakārtota normatīvā bāze, to drīkstēs darīt, skaidro D. Reizniece.

Viņa gan neizslēdz - ja likums ļaus vietējām televīzijām raidīt pašām, arī reģionālās televīzijas varētu mainīt statusu, ja izdevīgāk būtu kļūt vietējām. Tas ir pretrunā ar uzņemto kursu uz daudzo Latvijas vietējo televīziju koncentrēšanu lielākās reģionālajās televīzijās. Pašlaik cerības tiek liktas uz reģionālo televīziju satura raidīšanu LTV. Tomēr jau iepriekš reģionālo televīziju pārstāvji norādīja, ka tā būtu tikai pagaidu alternatīva, turklāt nesen atklājies, ka tehnisku iemeslu dēļ reģionālās televīzijas abos LTV kanālos nemaz raidīt nevarēs. Šāda situācija izveidojusies, jo Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ciparu televīzijas infrastruktūru veidoja atbilstoši pasūtījumam, kurā reģionālajām televīzijām bija paredzēts atsevišķs kanāls. Nesen spēles noteikumi mainījušies, un, lai reģionālās televīzijas varētu raidīt abos LTV kanālos, LVRTC vajagot papildu investīcijas 100 tūkstošu latu apmērā, skaidro LVRTC pārstāve Ieva Līne. Ja tās raidītu tikai vienā LTV kanālā, tas LVRTC būtu «tehniski daudz vienkāršāk» un nepieciešamās papildu investīcijas būtu krietni mazākas.

Tāpēc reģionālajām televīzijām piedāvāti raidlaiki tikai LTV7. Latvijas Reģionālo televīziju asociācijas valdes priekšsēdis Jānis Galviņš stāsta, ka LTV jaunākais raidlaiku piedāvājums ir neapmierinošs. Vienīgie stabilie raidlaiki LTV7 kanālā būtu pulksten septiņos no rīta un divpadsmitos dienā, kas nesola pietiekamu auditoriju. Pieņemamāks būtu vakara raidlaiks, taču tas būtu «slīdošs» atkarībā no sporta spēļu laikiem, kas apgrūtina darbību reklāmas tirgū. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēža vietniece Dace Buceniece stāsta, ka reģionālajām televīzijām tiks piedāvāta iespēja parakstīt sadarbības memorandu ar LTV, lai parādītu, ka tās sadarbosies, taču «laiki vēl ir diskutējami».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?