Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mazākais ļaunums

Vai nav brīnišķīgi, ka tik daudz ļaužu ir norūpējušies par mūsu labklājību un gaišu nākotni? Brīžiem jau rodas vēlēšanās apjautāties, kur viņi ar savu degsmi, speciālista viedokli utt. ir bijuši iepriekšējos četros gados, bet nebūsim piekasīgi. Un tomēr nedaudz mulsina, ka šie miesas un dvēseļu glābēji kopumā runā vienas un tās pašas pareizās lietas un vienlaikus plēšas savā starpā kā traki suņi. Aptuveni tā: Zeme ir apaļa! - Nē, jūs melojat, jo Zeme ir apaļa...

Droši vien šīs ēverģēlības dažādiem cilvēkiem izraisa atšķirīgas izjūtas un asociācijas. Man personīgi tās bieži atgādina kristietības pirmos gadsimtus, kad ticības vārdā dažādu sektu un virzienu pārstāvji plūcās tā, ka asinis šķīda. Donāta piekritēji un Ariāna piekritēji, Markonija piekritēji un Pelāgija piekritēji, tādi un šādi, un tas viss it kā vienas ticības un viena mērķa vārdā. Un visi zina vienīgo pareizo ceļu pie Dieva, visi vicinās ar Rakstiem, vēlams tā, lai pretiniekam, kurš atļaujas nepiekrist versijai par eņģeļu precīzu skaitu, ar tiem pašiem Rakstiem maksimāli sāpīgi iebelztu.

Un tad es mēģinu iedomāties, ko darīja viens normāls amatnieks Antiohijā vai zemnieks Pannonijā, kuram regulāri nāca virsū ar aicinājumu pielaikot kārtējo partiju, atvainojiet, ticību. Un kārtējais sludinātājs it kā runā gandrīz tāpat kā iepriekšējais vai kaimiņu pilsētā ļaudis apgaismojošais, tomēr tas iepriekšējais esot baigais ķeceris.

Pieļauju, ka liela daļa skatījās, cik krāšņi Visaugstā uzticamais kalps savu vēsti pasniedz: vai ir kādu gadu pavadījis uz staba 10 metru augstumā vai varbūt uzturā lieto tikai siseņus un principiāli atsakās mazgāties, bet varbūt viņam nebeidz asiņot naba un viņš izdziedinājis, uzliekot rokas, kādu pārīti vārgdieņu. Tiesa, parasti šādu kritēriju lietošana nesa pēc zināma aizrautības posma vilšanos un brīnumdaris drīz vien tika gānīts par šarlatānu.

Vēl viena izvēles stratēģija, domāju, bija paskatīties, ko izvēlas kaimiņi vai priekšniecība, kas visādā ziņā prātīgi - kāda jēga būt baltajai vārnai, ja apkārtējie saka, ka svētais vīrs izrādījies maskējies pagāns vai vienkārši sātana apsēstais. Vai - tas varbūt vēl būtiskāk - šamējais vairs nebauda valdnieka uzticību, tātad zaudējis piekļuvi resursiem.

Tomēr pieļauju, ka proporcionāli lielākā daļa savu izvēli veidoja, pragmatiski saprotot, ka kaut kādi priesteri būs vienmēr, ka šī profesija vienmēr prasīs ziedojumus, jo tā nu šī pasaule ir iekārtota. Tādēļ svarīgāk ir mēģināt saprast, kurš no dvēseles glābējiem varētu būt mazāk alkatīgs un histērisks. Kuram pietiks ar vistiņu un desmit naudas gabaliem gadā, un kurš nemēģinās atņemt pusi ražas vai nespiedīs ziedot vīnogu stādījumus. Mazākais ļaunums, tā teikt (Kungs, piedod mums, grēciniekiem, šādu salīdzinājumu). Un lai netraucē! Jo uz tirgu jābrauc, lauks jākopj, tik daudz darbu darāmi.

Jūs sakāt, ka tā ir vieglprātīga, pat bezatbildīga attieksme? Nu, bet, kad būs jāatskaitās Visaugstā priekšā, mēs taču nevarēsim teikt, ka mēs jau neko, tā priekšniecība (valdnieks, valdība, bīskaps) mums lika un spieda, mēs neko nevarējām iesākt. Paši taču tā mācāt, vai ne? Tad nu atvainojiet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?