Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mazi brīnumi un dēmoni

Māras Ķimeles Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) iestudētie Aleksandra Volodina Pieci vakari ir viena no pretrunīgāk vērtētajām izrādēm šosezon - no daiļrunīgiem cildinājumiem līdz asai kritikai. Salīdzinot savus iespaidus ar kolēģu stāstīto, atliek pieņemt, ka iestudējums mainījies. Vai šūpojas diapazonā «apkaunojoša izgāšanās»/«necerēta veiksme».

Tomēr ir vēl trešā iespēja, un par to liek domāt Normunda Naumaņa recenzija. Varbūt, ka izrāde, daudz lielākā mērā nekā pirmajā brīdī šķiet, sasaucas ar konkrētā skatītāja vērtību sistēmu, pieredzi, gaidām. Šī nav izrāde par «viņiem», bet par «mums». Ļoti personiski. Kā spogulī skatoties.

Par padomju dzīvi?

Jautājums, ko skatītājs ierauga izrādē, Piecu vakaru sakarā jāuzdod viena iemesla dēļ - viedokļi atšķiras, viena vakara izrādes vērtējot. Teātris nav fabrika, kurā produkciju štancē bez novirzēm no veidnes, tāpēc izcila iestudējuma septītās vai devītās izrādes skatītājs var sastapties ar neveiksmi. Šoreiz tomēr, pat nebūdama Piecu vakaru fane, nevaru piekrist N.Naumaņa iznīcinošajam vērtējumam, bet galvenais - kritērijiem, kas viņam liek izdarīt secinājumu, ka izrāde ir paviršs darbs, neveiksme. Skatījāmies vienu izrādi, un, uzticoties kolēģa profesionalitātei un godaprātam, rodas jautājums: vaina ir izrādē vai arī - vērtētāju atšķirīgajās pieredzēs?

Pārsteidz arguments, ka Pieci vakari ir izrāde par padomju dzīvi. Pat M.Ķimele programmiņā tā kā taisnojas, kāpēc iestudē A.Volodinu, kura vārds «šodienas Latvijas skatītājam nav pazīstams». Arī režisores noformētā izrādes telpa raida zālē signālu, ka Pieci vakari ir par «viņiem». (Skatuves noformējumam pie vainas, kurš raisa šādas asociācijas, drīzāk gan būs «taupības režīms», ne koncepcija.) Tāpēc teju katrs, kas pirms vai pēc izrādes ko rakstījis presē, juties spiests atsaukties uz populāro filmu, padomju dzīves reālijām, smago vēsturi utt. Laikam jau mēs visi pieņēmām kā pašsaprotamu, ka M.Ķimele diskutēs ar šiem darbiem, meklēs atbildes uz jautājumiem par savu pagātni. Izrādās - tie bijuši aizspriedumi, jo tam, kas notiek uz JRT skatuves, nav nekāda sakara ar vēsturi. M.Ķimele iestudējusi izrādi ar vispārcilvēcisku pulsu - nevis par sistēmu, kas salauž cilvēku dzīvi, bet gan par cilvēkiem, kas paši to sagandē. Piedevām - ne tikai savu, bet arī apkārtējo dzīvi. Neapzināti. Sīkumu dēļ. Represīvi apstākļi no ārpuses nav izšķiroši.

Droši vien tāpēc izrāde skatītājiem patīk - Pieci vakari rāda nevis «abstrakti cilvēciski sirsnīgu atmosfēru», bet ilgas pēc normalitātes. Krīzes apstākļos, kad cilvēkos trako iepriekš snauduši dēmoni, gribas ticēt, ka ir iespējami mazi, cilvēciski brīnumi. Piemēram, no pavisam nožēlojama «sākuma kapitāla» radīt patiesas attiecības. Tieši to nospēlē Andris Keišs (Iļjins) un Guna Zariņa (Tamāra). To citā intonācijā otrā plānā rezonē Edgars Samītis (Slava) un Kristīne Krūze (Katja; otrā sastāvā Jana Čivžele). Pieci vakari nav izrāde par «mīlestības nosargāšanu», bet gan par kaut kā tāda, kas ar laiku varētu būt mīlestība, rašanos. Ir gluži vienalga, kādas bijušas A.Keiša un G.Zariņas varoņu attiecības pirms padsmit gadiem, vai tādas vispār ir bijušas, jo ceļš vienam pie otra jāatrod ne jau caur laika radītajiem šķēršļiem. Šķēršļi ir cilvēki paši. Tāds Iļjins 20 gadus varēja dzīvot kaimiņu trepēs, un nemaz nav vajadzīga nometināšana ziemeļos, lai viņā būtu pa pilnam sīku vilšanos, kas savācas kopā grandiozā nespējā uzticēties un mazvērtības kompleksā.

Tuvajiem melot grūtāk

M.Ķimele lugu padarījusi neviennozīmīgāku. Dramaturģija ir shematiska - Iļjins atkausē Tamāru, tad lomas mainās. Tas ir materiāls par lielu mīlestību, kas pārdzīvo laiku. Izrādē attiecības veidojas bez dzirkstelēm, un šis ir stāsts par nepieciešamību lauzt sevī pārkaulotas stīgas, riskēt, ja atnākusi reta izdevība dzīvot tā, kā patiesi gribas. Taisnība, ka izrādē ieskanas pa notij no aktieru iepriekš radītām lomām - ir gan Mans nabaga Marats, gan Stikla zvērnīca. Bet uz to bāzes A.Keišā un G.Zariņā tomēr rodas kas jauns. Skats uz cilvēku attiecībām ir nobriedušāks, un arī aktieriski Pieci vakari ir attīrīšanās no viena otra iespēlēta štampa. G.Zariņa lomā ir stabilāka, lieliski strādā ar pustoņiem uz groteskas un psiholoģijas robežas. A.Keišam loma sagādā lielākas grūtības, bet viņa darbā ir mirklīgi uzplaiksnījumi, kas paver skatam jaunas aktiera talanta krāsas. Labi spēlē E.Samītis un K.Krūze, bet Baibas Brokas pārdevēja Zoja ir šedevrs. Kopumā par ansambli var teikt: smalki, nevienkāršojot, ļaujot aiz ikdienas pazibēt ilgām, kas moka katru izrādes varoni. Izņēmums ir tikai Ģirta Krūmiņa Timofejevs, kam izrādē īsti nav atradusies vieta, liekot aktierim tikai «virzīt sižetu». Izrāde ir par šķietami vienkāršām lietām. Par to, ka katram kāds ir vajadzīgs. Par to, ka attiecības ne vienmēr ir vieglas, biežāk gluži otrādi - sāp. Dramaturģiski vājā aina, kurā Iļjins bēg, izrādē kļūst par centrālo - A.Keiša varonis nav jāatkausē. Izrādās, ka tuviem cilvēkiem melot ir grūtāk nekā svešiem. Ar Zoju Iļjins var būt tāds, kāds grib. Ar G.Zariņas Tamāru - tāds, kāds ir. Bet līdz galam patiesam, izrādās, ir grūti būt. Ne viss izrādē līdz galam izslīpēts. (A.Keiša «izkritiens» no lomas, skaidrojot varoņa dzīvesstāstu, ir amatniecisks.) Bet, šķiet, tuvredzīgi norakstīt vienu no trim šosezon mākslas koordinātēs apspriežamām izrādēm tāpēc, ka tā neatbilst iepriekš pieņemtam priekšstatam par to, kā M.Ķimelei vajadzēja iestudēt A.Volodinu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?