Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Medaļas skaita kilogramos

«Neesmu tipisks seniors. Tādā kondīcijā, kā es esmu, Latvijā daudz cilvēku nav,» lietišķi teic treneris Valdis Meikališs. Viņa spēja uzturēt sevi lieliskā fiziskajā formā ir apbrīnas vērta. No Pasaules Meistaru (senioru) spēlēm, kas šovasar notika Turīnā, airētājs Valdis Meikališs pārveda sešas zelta un vienu bronzas medaļu! Sports ir viņa dzīve.

Valdis trenē mūsu labākos sportistus - basketbolistus, futbolistus, hokejistus un ir privāttreneris gan desmitgadīgiem bērniem, gan septiņdesmitgadīgiem senioriem. Viņa paša galvenais pricips - pēc iespējas ilgāk saglabāt dzīves kvalitāti, būt fiziski aktīvam un ap sevi redzēt tādus pašus cilvēkus.

Azartisko daudz nav

Kas vairāk no svara labas fiziskās formas saglabāšanai - gēni vai veselīgs dzīvesveids? «Gan gēni, gan dzīvesveids. Ja cilvēks to veselību nav briesmīgi samaitājis, tad vecumdienās labu fizisko formu uzturēt var. Ja sevi būs pamocījis, 70 gados vairs neko sevišķu nevarēs,» uzskata Valdis Meikališs.

Trenera ikdiena paiet, vasarā sadalot slodzi starp airēšanu un nodarbībām sporta zālē, rudenī vairāk strādājot zālē - uz trenažieriem, cilājot svarus un hanteles, vingrojot, bet ziemā Valdis arīdzan slēpo - Latvijā ar distanču slēpēm, ārpus tās kāpj uz kalnu slēpēm. Vidēji viņš trenējas sešas stundas nedēļā, kad gatavojas sacensībām - līdz 16 stundām nedēļā. «Ir pāris mana vecuma bijušo sportistu, kas apmēram tādā stilā var izturēt slodzi - tik azartiski. Bet daudz viņu nav. Jo tas jādara regulāri. Man ir viegli - es ar to nodarbojos no rīta līdz vakaram, man tas patīk. Patīk, ka apkārt ir cilvēki, kuriem kā treneris varu iedot jaunas emocijas un sajūtas,» saka Valdis Meikališs.

Par senioru spēlēm Turīnā Valdis stāsta - dalībnieku vecuma amplitūda bijusi plaša, vecākajam sportistam pat 92 gadi! «Airēšanā ir tā priekšrocība, ka varam startēt dažādās vecuma grupās. Jaunākā airētāju grupa bija līdz 37 gadiem, mana, vecākā, - no 55 līdz 60 gadiem. Startēju kopā ar Krievijas airētājiem, bijušajiem komandas biedriem. Viņiem ļoti spēcīga veterānu grupa.»

Kā spodrināt medaļas

Airēšana esot no tiem sporta veidiem, ar kuru var nodarboties ilgi, ja ir normāla veselība. «Skriet 80 vai 90 gados stipri pagrūti, bet airēšanas kustību var izpildīt. Ja no malas skatās, pa gabalu pat nevarēs pateikt, ka astoņvietīgu laivu airē astoņdesmitgadnieki! Jo tajos gados uzkrāta milzīga pieredze un viņi kustas perfekti. Jā, ātruma varbūt nav, spēks nav tik liels, bet kustas smuki. Skatītājiem arī emocijas ekskluzīvas, kad tāds astoņdesmitgadīgs astotnieks nobrauc garām,» pasmaida sportists.

Veterāniem gan šajās sacensībās attieksme pret sasniegumiem esot bezrūpīgāka nekā profesionālajā sportā - ja vinnē, tad priecājas, nevinnē - pasmejas un gatavojas nākamajām sacīkstēm. «Ir vieni, kas brauc piedalīties, apskatīties apkārtni - labi pavadīt laiku. Otri, kas brauc sacensties un cer, ka kādreiz vinnēs. Un tad tie, kuriem ir mērķis uzvarēt. Tie, kuriem jau tāds azarts, ka sāk kolekcionēt medaļas,» stāsta Valdis, neslēpjot, ka pats uz mačiem brauc vinnēt. «Mani neinteresē ekskursijas, es braucu uz sacensībām,» paskaidro sportists. Taujāts, cik viņa kontā ir kopumā senioru mačos izcīnītu medaļu, Valdis smej: «Pēc svara tagad medaļas mēru. Sarēķināju, ka mājās ir 16 kilogrami. Ar pārējiem kolēģiem veterāniem spriedām, ko ar tām iesākt. Viens saka - vajadzētu slieksnī iemūrēt. Katrreiz, kad ej tam pāri, uzspodrini medaļas.»

Vecāks es nejūtos!

Savulaik Valdis Meikališs nodarbojies arī ar kultūrismu: «Bija interesanti pamēģināt, kā tas darbojas. Satrenējos, saaudzēju milzīgus muskuļus - tās jau cita veida emocijas un sajūtas. Ir cilvēki, kuriem bodibildings ir dzīves mērķis. Man kādu laiku bija interesanti, bet tad to nobīdīju malā. Zināmu līmeni sasniedzu - bodibildinga pasaules čempionātā līdz 3. vietai aizgāju, bet sapratu, ka cīnīties par 1. vietu vairs nav vērts. Tas vairs veselību neuzlabo,» neslēpj sportists. «Es esmu centrēts uz kopējo veselības formu, man patīk, ka cilvēks ir gan spēcīgs, gan atlētisks, gan izturīgs, gan ar labu koordināciju.»

Valdis Meikališs braucis arī ar kajaku. «Šogad mazāk, iepriekšējos gados vairāk. Esmu startējis arī supermaratonā pa Gauju uz leju 110 kilometru garumā. Man bija interesanti. Nekad to nebiju darījis, bet trīs mēnešus patrenējos un nobraucu.» Īsu periodu Valdis nodarbojies pat ar niršanu - izmēģinājis, bet... «Skaisti jau tur ir, zem ūdens, bet diezgan stresains sporta veids,» secinājis airētājs. «Tagad esmu apmierināts ar to, ka noturu sevi zināmā fiziskajā kondīcijā. Ir fiziskie rezultāti, ko esmu sasniedzis 33 gados, tad 40, tad 50 gados un tajā robežā tos arī mēģinu turēt. Pašam gan iekšējā sajūta ir tāda, ka man joprojām ir 33. Bet šad tad jūtu, ka nav jau 33... Taču vecāks es nejūtos. Tāpēc, ja piedāvā kāds sportists viņam palīdzēt trenēties, man tas ir interesanti - ar jaunu cilvēku strādāt, kurš zina, ko grib, un kuram varu palīdzēt, izmantojot savas zināšanas. Trenera bagāža man ir liela.»

Cik liela nozīme fiziskās formas uzturēšanā ir uzturam? Valdis Meikališs pārsteidz: «Es zinu, kā vajadzētu un kā būtu jādara. Savu ēdienkarti mainu tikai, gatavojoties sacensībām, tas ir trīs mēnešu periods - tad piedomāju, ko, kā un cikos ēst. Pārējā laikā - ne. Ēdu vienreiz dienā, vakarā, un ļoti daudz. Visu pēc kārtas! Kartupeļus, rīsus, salātus, augļus, šokolādi, cepumus, saldējumu. To visu apēdu desmitos vakarā, apmēram stundas laikā. Kaut ko palasu un eju gulēt. No rīta ceļos augšā un pa dienu negribas ēst. Es nesaku, ka tas ir pareizi - nav pareizi. Bet pirms sacensībām viss kardināli mainās.»

Bilstu, ka tik rūdīts vīrs iesnas droši vien nepazīst... «Slimošanas atceros, kad cits stāsta, kā noslimojies. Tad arī man šķiet - oi, bija tāda īpatnēja sajūta. Bet es tam nepievēršu uzmanību, un slimības aiziet garām. Slimoju reti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Valdis Meikališs

Dzimis 1956. gada 12. septembrī Rīgā.
Mācījies Rīgas 49. vidusskolā, pirmo - grāmatiespiedēja specialitāti ieguvis Poligrāfijas Mākslas vidusskolā.
1987. gadā pabeidzis Fizkultūras institūtu. Augstākajā treneru skolā Maskavā ieguvis augstākās kvalifikācijas trenera diplomu.
Strādājis par airēšanas treneri un fitnesa treneri sporta klubā. 10 gadu bijis fiziskās sagatavotības treneris basketbolistiem.
2000. gadā ieguvis 3. vietu bodibildinga pasaules čempionātā. Spēka trīscīņas čempions.
Pašlaik strādā kā privāttreneris.
Aizraušanās - psiholoģija, grāmatas par interesantiem cilvēkiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?