Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mediācija strīdu risināšanai

Jūnijā apritēs divi gadi kopš Mediācijas likuma spēkā stāšanās Latvijā. Ikdienas darbā redzu, ka uzņēmumu informētība par mediāciju un interese to pielietot būtiski augusi. Sevišķi interesanta tendence ir atsevišķu institūciju prakse, izmantot mediāciju noteikta rakstura strīdu risināšanai.

Līdzīgi kā daudzās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, Latvijā ieviests tiesas ieteiktais mediācijas regulējums - uzņēmējiem, kuri iesaistīti civillietās tiesās, tiesnesis tiesas procesā obligāti ieteiks izmantot mediāciju. Pēc savas izvēles mediāciju uzņēmumiem var ieteikt arī zvērināti notāri un tiesu izpildītāji. Turklāt tie zvērināti notāri un tiesu izpildītāji, kuri nokārtojuši mediatoru sertifikācijas pārbaudījumu, no pērnā gada nogales tiesīgi arī paši vadīt mediācijas procesus. Līdz ar to uzņēmumiem ar terminu «mediācija» nākas sastapties arvien biežāk.

Mediācijas elementi tiek pielietoti konkurences strīdu lietās. Konkurences padome (KP) darbojas kā mediators jau no 2013. gada. Mediāciju izmanto neliela apjoma un vieglu konkurences strīdu risināšanā. Šādos gadījumos netiek ierosināta oficiāla pārkāpuma lieta, bet KP uzņēmumam izsaka brīdinājumu un aicina to uz mediācijas procesu.

Šāda KP iniciatīva vērtējama pozitīvi, jo palīdz ierobežojumus tirgum un patērētājam novērst maksimāli ātri, turklāt taupot visu iesaistīto resursus. Tādējādi mediācijas izmantošana ir ieguvums gan uzņēmumiem un KP, gan tirgum un patērētājam. Mediācija konkurences lietās palīdz ne tikai taupīt laiku un resursus, bet arī dod iespēju uzņēmējiem izskaidrot KP situācijas faktiskos apstākļus un vienoties par maksimāli izdevīgu risinājumu uzņēmumam. Domājams, ka, pieaugot uzņēmumu informētībai par iespēju izmantot mediāciju un tās sniegtajām priekšrocībām, arī paši uzņēmumi varētu piedāvāt KP dažādus jautājumus mēģināt risināt, izmantojot mediāciju. Līdz ar to konkurences lietās varētu būt gaidāms mediācijas izmantošanas pieaugums.

Arī banku nozare novērtē mediācijas sniegtās priekšrocības konfliktsituāciju risināšanā ar klientiem, jo mediācija vērsta uz sadarbību, mēģinot uz katru situāciju skatīties individuāli. No 2015. gada 9. novembra darbojas Latvijas Komercbanku asociācijas un Latvijas Komercbanku asociācijas šķīrējtiesas un ombuda attīstības biedrības izveidotais Konsultāciju un mediācijas centrs (KMC). Atkarībā no strīda veida KMC piedāvā to risināt konsultāciju vai mediācijas ceļā. Pēc publiski pieejamās informācijas pie KMC griezušies jau 237 klienti, un notikuši divi mediācijas procesi.

Ātrums, izmaksu ietaupījums, konfidencialitāte, kontrole pār strīda risinājumu un iespēja saglabāt attiecības ar darījuma partneriem ir mediācijas izmantošanas priekšrocības, ko novērtē katrs uzņēmums, kas vēlas palielināt savu konkurētspēju tirgū. Šai apziņai attīstoties uzņēmumu vidū, manuprāt, mediācija Latvijā turpinās nostiprināt savas pozīcijas un drīzumā redzēsim jaunas sfēras, kurās strīdu risināšanā arvien vairāk tiks izmantota mediācija vai tās elementi.

*Juriste, sertificēta mediatore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?