Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mēģinās skaidrot saprotami un aizraujoši

Strādājošo drošība un veselības aizsardzība darbā Latvijā nezaudē aktualitāti. Lai gan piecu gadu laikā par 40,3% ir samazinājies letālo nelaimes gadījumu skaits darbavietās, tas joprojām ir liels un uzņēmumos joprojām ir gana daudz darāmā, lai sakārtotu darba vidi un attieksmi pret darba aizsardzības prasību ievērošanu.

Lai turpmākajos gados veicinātu kvalitatīvu darbavietu veidošanu un nodarbināto darba mūža pagarināšanos, pagājušajā nedēļā valdībā tika apstiprinātas Labklājības ministrijas izstrādātās Darba aizsardzības politikas pamatnostādnes 2016.-2020. gadam, informē ministrija.

Šajās pamatnostādnēs galvenie virzieni ir tieši darba aizsardzības prasību aktīva ieviešana, darbinieku veselības aizsardzības veicināšana, kā arī uzraudzība un kontrole. LM uzsver, ka īpašu uzmanību plānots pievērst tiem aktuālajiem riska faktoriem, kam līdz šim nav tikusi piegriezta pietiekama vērība, piemēram, psihoemocionālajiem un ergonomiskajiem darba vides riskiem, jaunu ķīmisko vielu izmantošanai u. c. Vienlaikus joprojām aktuālas ir arī klasiskās darba vides problēmas bīstamākajās nozarēs - troksnis, vibrācija, traumatisma riski, meteoroloģiskie apstākļi, veicot darbu ārā, utt.

Pamatnostādnes paredz plaši pievērsties arī sabiedrības informēšanai un darba aizsardzību skaidrot vienkārši, saprotami un aizraujoši, ņemot vērā dažādu mērķa grupu intereses un izmantojot mūsdienīgas un inovatīvas metodes. Plānots likt lietā sociālos tīklus, veidojot interaktīvas spēles, mobilās aplikācijas un dažādas e-vidē bāzētas sistēmas. Tāpat plānots izveidot tiešsaistē pieejamu interaktīvu darba vides riska novērtējuma rīku, elektroniskas aplikācijas darbinieku mācībām. Paredzētas arī konsultācijas bīstamo nozaru uzņēmumiem, lai uzlabotu darba vidi tajos.

Tāpat lielāka uzmanība tiks pievērsta arī drošai darba videi nestandarta nodarbinātības formu ietvaros. Šajos gadījumos drošība un veselības aizsardzība darbā mēdz būt nestabilāka, turklāt arī konstatēts, ka pašnodarbināto informētība un ieinteresētība darba aizsardzības jautājumos ir zema.

Tiesa, nepietiekama sabiedrības informētība par darba aizsardzības jautājumiem ir būtiska visas Latvijas darba vides problēma, rāda TNS Latvija un RSU Darba drošības un vides veselības institūta pētījums Darba apstākļi un riski Latvijā, 2012-2013. Tas arī apliecina, ka joprojām draudīgi šķiet daudzie nelaimes gadījumi darbā un augstais arodslimnieku, arodslimību un ar darbu saistīto slimību skaits, kas pēdējos gados ir audzis, kā arī vēlīna arodslimību diagnostika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?