Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Meklēs atbalstu pedagogiem

Diskusijas par nākamā gada budžetu pieņemas spēkā, un arvien skaidrāk redzams, kādiem mērķiem valdība plāno izlietot naudu. Līdz šim bijis krietns skaits sarežģītu jautājumu, arī jaunās politikas iniciatīvas, kurām ministrijas lūdza ievērojamas papildu summas, taču ieguva līdzekļus tikai mazākajai daļai vajadzību. Arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kas pagaidām palikusi bez naudas, kuru plānoja tērēt, lai atbalstītu pedagogus, kas zaudēs darbu reorganizācijas procesā.

IZM 2017. un turpmākajiem diviem gadiem bija iesniegusi 26 jaunās politikas iniciatīvas, kuru kopējā vērtība sasniedz 139,808 miljonus eiro. Atbalstu no Finanšu ministrijas (FM) naudas pārdalē guva vienīgi iniciatīva, kas plāno īstenot latviešu valodas apguvi Latvijā un ārzemēs, - 186 183 eiro apmērā. Atbalstīts arī 4,521 miljona eiro pieprasījums pedagogu darba samaksas jaunā modeļa ieviešanai, tomēr, kā skaidro IZM, par finansējumu minētajai reformai lems septembrī. Pārskatot savus izdevumus, ministrija vēl radusi iespēju sešas prioritātes daļēji finansēt no saviem iekšējiem resursiem un šiem mērķiem plāno pārdalīt nepilnus 17 miljonus eiro.

Kas notiks ar pārējām iniciatīvām, pagaidām nav skaidrs, taču kā būtisku visas iesaistītās puses min atbalstu pedagogiem, kuri paliks bez darba. Proti, skolotāji, kuri vecāki par 60 gadiem, līdz pensionēšanās vecumam varētu saņemt 65% no darba algas. Līdz ar skolotāju darba algu reformu nākamgad plānota skolu tīkla reorganizācija, un daļa skolotāju, visticamāk, paliks bez darba. Pēc IZM aplēsēm, amatu varētu zaudēt aptuveni 160 pedagogu.

Lai viņus atbalstītu, ministrija no 2017. gada budžeta lūdza papildu 1,4 miljonus eiro, taču nu, kad iecere palikusi neapmierināta, risinājumu meklēšot citur. «FM šo iniciatīvu izravēja ārā, taču jebkurā gadījumā tā ir kopīga valdības atbildība, kas varētu būt aktuāla, sākot no nākamā gada septembra. Tā ir valdības izšķiršanās, visticamāk, [nauda] būs jāmeklē līdzekļos neparedzētiem gadījumiem. Es nepieļauju iespēju, ka skolotāji paliks bez šī atbalsta, tas ir neiespējami,» ir pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga pagaidām no plašākiem komentāriem atturas, vien pauž cerību, ka viss, ko valdība iepriekš solījusi, tiks realizēts. Viņa uzsver, ka atbalsts darbu zaudējušajiem skolotājiem ir būtisks un nevar palikt karājamies gaisā. Kaut arī gan ministrs, gan premjers iepriekš solījuši konkrēto punktu pildīt, I. Vanaga piebilst, ka «tā jau nebūtu pirmā reize, kad vārdi valdībā nesakrīt ar darbiem». Jebkurā gadījumā esot jānogaida un jāseko līdzi turpmākajiem soļiem.

IZM turpmāko gadu prioritāte ir darba samaksas paaugstināšana visās izglītības pakāpēs un jomās, veicot arī reformas, lai paaugstinātu izglītības kvalitāti, pieejamību un modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu mācību bāzi. Lai gan jaunajām politikas iniciatīvām iegūts krietni mazāk, nekā cerēts, K. Šadurskis nav pārsteigts: «Ja paskatāmies uz kopējo pieteiktajām iniciatīvām nepieciešamo līdzekļu apmēru un pieejamajiem resursiem, ir diezgan saprotams, ka liela daļa paliek neapmierināta. Taču tas nav nekāds jaunums, šāda situācija ir gadu no gada.»

Jau ziņots, ka ministriju un neatkarīgo institūciju papildu finansējuma pieprasījumi 2017. gadam kopā veidoja 803,4 miljonus eiro, taču gūtais atbalsts mērāms 102,6 miljonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?