Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Meklēs jaunus nevēlamos

Latvijai, tādējādi arī visai Šengenas zonai nevēlamo personu sarakstu drīzumā varētu papildināt virkne Krievijas pilsoņu vārdu, kuri atbalstīja neatkarīgās Ukrainas teritorijas daļas aneksiju un kuriem ir ietekme uz sabiedrisko domu - māksliniekiem, žurnālistiem, dažādiem aktīvistiem un citām publiskām personām. Lai vienotos par kritērijiem sarakstu papildinošo personu izvēlē, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija pie sarunu galda aicinās ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) un iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (RP).

Tieši ārlietu ministra kompetencē ir lemt par ārzemnieka iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā, balstoties uz diplomātiskiem apsvērumiem. Tikpat diplomātiski viņš Dienai komentē savu pozīciju par melnā saraksta papildināšanu saistībā ar Krievijas rīcību, pārkāpjot starptautiskās tiesības un anektējot Krimas pussalu: «Ārlietu ministrija rūpīgi izvērtē katru Latvijas vīzas pieprasījumu no dažādiem aspektiem.» Izņēmums nebūšot arī Krievijas mākslinieku un festivāla Jaunais vilnis zvaigžņu pieprasījumi, kas Dzintaru koncertzālē ik gadu uzstājas ar priekšnesumiem un sēž žūrijas krēslos, bet saistībā ar Krievijas pozīciju Ukrainā un Krimas pussalā publiski apliecinājušas «stingru» atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Tādējādi persona non grata statusā Latvijā atkārtoti varētu tikt iecelts odiozais Krievijas dziedātājs Josifs Kobzons, kuru 2004. gadā tā laika iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons no nevēlamo personu saraksta pēc Jaunā viļņa organizētāju lūguma bija izsvītrojis un kurš pēdējos gados regulāri izmantojis sev sniegto labvēlību atkārtoti iebraukt Latvijā. Jāpiebilst, ka J. Kobzonu savā teritorijā neielaiž arī ASV un Izraēla un pret Ē. Jēkabsona lēmumu toreiz asi iebilda Sa-tversmes aizsardzības birojs.

Dienas aptaujātie politiķi izvairās tieši atbildēt uz jautājumu, vai Latvijas amatpersonām pietiks drosmes spert zīmīgu diplomātisko soli un nevēlamo personu sarakstā iekļaut kaimiņu lielvalstī populāras personas. Piemēram, Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība) uzskata, ka Latvijai ar šādiem lēmumiem nebūtu jāsteidzas un jāvadās vienīgi pēc tā, kuras personas par nevēlamām atzinušas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, jo tām esot «daudz plašāka informācija». Savukārt Ivans Klementjevs (SC) uzskata, ka nevajadzētu statusu persona non grata piešķirt personām, kuras «vienkārši stāv blakus» Vladimiram Putinam, jo ar to vien apdraudējums Latvijas drošībai radīts netiekot.

«Svarīgi nošķirt Putina «lakstīgalas» no cilvēkiem, kuri atbalstu Krimas aneksijai izteikuši aiz bailēm, jo redzam, kas Krievijā notiek ar Putinu nosodošajiem māksliniekiem. Tomēr - kur ir garantija, ka publisko personu propaganda par Krimas aneksiju neiet vēl tālāk un neaicina okupēt, piemēram, Latviju?» nepieciešamību padziļināti vērtēt kritērijus, pēc kuriem Krievijas pilsoņus iekļaut nevēlamo personu sarakstā, pamato Saeimas deputāts un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Ne Latvijas, ne ES līmenī vēl gan nav diskutēts par kādu citu sankcijas veidu, proti, iespējamām izmaiņām 2007. gadā starp ES un Krieviju noslēgtajā nolīgumā, kas paredz vīzu atvieglinātu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem ieceļošanai Šengenas zonā.

Šogad palielinājies Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļauto personu skaits - pērn iekšlietu ministrs tajā iekļāvis vienu cilvēku, turpretim šā gada trijos mēnešos jau 16. Savukārt ar ārlietu ministra rīkojumu melno sarakstu šogad papildinājuši jau 18 vārdi. To personu saraksts, kurām liegta iebraukšana Latvijas Republikā, izveidots deviņdesmito gadu sākumā līdz ar vīzu režīma ieviešanu. No Krievijas pilsoņiem zināmākais sarakstā iekļautais ir politiķis Vladimirs Žirinovskis. Tāpat tur «gozējas» virkne Krievijas vēsturnieku, polittehnologu, mediju darbinieku un dažādu aktīvistu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?