Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Meksikāņu gars

No Ņujorkas, kur dzīvoju pirmos 30 mūža gadus, lidojums uz Meksiku ilgst tikai 3-4 stundas, bet cik atšķirīga pasaule! Klimats (karsts), valoda (spāņu), kultūra (spāņu, inku un citu indiāņu cilšu maisījums), vēsture (raiba), sociālekonomiskā vide (pārsvarā nabadzīga), māksla (spilgti krāsaina, ar seniem kultūras un reliģiskiem motīviem) un ēdiens - pikants! 1977.

gadā, kad tur aizbraucu pirmo reizi, man bija 25 gadi. Toreiz biju Meksikas līča pilsētās Kankūnā (_Cancun)_ un Kosumelā (_Cozumel)_. Skaistas pludmales, silts zaļganzils ūdens. Tiku arī iekšzemē, lai apskatītu inku piramīdas un tempļu drupas. Ceļi putekļaini, ciematos kārni suņi, un bērni skrien pa pagalmiem kopā ar vistām un ēzeļiem. Daudzviet cilvēki dzīvo būdās ar skārda jumtiem, bez elektrības un tekoša ūdens. Tirgo skaistus, rokām darinātus māla izstrādājumus, kreklus, kleitas, ar krāsainām puķēm izšūtas segas, sudraba rotas.

Bet tagad par ēdieniem. Gan pie jūras, gan iekšzemē pamats visam ir kukurūzas izstrādājumi, rīsi, pupas, tomāti un garšvielas. Kukurūzas plācenīši tortiļas būtībā ir meksikāņu maize un pamats dažādiem ēdieniem. Tos saimnieces taisa pašas vai nopērk pa kaudzei tirgū. Tajos tin gaļu (ja tāda gadās!), zivis, pupas, rīsus, sieru. Aplej ar mērcēm un ēd tāpat vai sautē. Tortiļas arī grauzdē un mērcē salsas (sakapāti tomāti, sīpoli un čili pipari), siltās siera vai aukstās avokado mērcēs vai ieliek zupās.

Pie jūras prieki lielāki - tur lielā bagātībā ir omāri, garneles un dažādas zivis. Jūras veltes ēd gan marinētas (seviche - jēlas zivis, marinētas laima sulā ar sāli, sīpoliem un čili pipariem), gan ceptas uz restēm ar ķiploku eļļu vai sautētas tomātu mērcē.

Saldajā parasti ir augļi vai flans - olu un vaniļas pudiņš ar karameļu mērci.

Dzērieni ir vai nu serveza - alus -, vai tekilas kokteiļi, arī Margarita. Populāra ir arī meksikāņu bole Sangria - vīns, brendijs, augļi un ledus, viss servēts lielā krūzē.

Meksikāņu virtuve ir krāsaina, tai raksturīgs pašapkalpošanās gars. Daudziem ēdieniem sastāvdaļas saliek pa traukiem, ciemiņš pats konstruē vēlamo.

Meksikāņu garšvielas un ēdienu sastāvdaļas ir arī Latvijas lielveikalos. Atliek pielikt grilētu vai sautētu gaļu vai zivis, uzsildīt, sakapāt tomātus, sīpolus, lokus, avokado, salātu un papriku, sarīvēt sieru un sakraut visu uz uzsildītas tortiļas. Virsū vēl uzliek salsu, skābo krējumu vai gvakamoli (sablenderē avokado ar majonēzi, pieliek sakapātus sīpolus, tomātus, kinzu jeb koriandra lapas, čili piparus, sāli un citrona sulu). Mērci var arī servēt ar kukurūzas čipsiem.

Jauki ir arī gatavot čili - ēdienu no maltās gaļas, sīpoliem, sarkanajām pupām, tomātiem, kukurūzas, paprikas, ķimenēm un čili pipariem. Meksikāņi vēl bieži pieliek tumšo šokolādi! Čili servē uz rīsiem, pārkaisot ar sieru, lokiem, skābu krējumu, avokado un kinzu, vai ietin tortiļās ar visiem iepriekš minētajiem gardumiem, un tad jau tas kļūst par tako. Čili var arī iepildīt lielās čili piparu pākstīs, apliet ar siera mērci un sautēt krāsnī - tad tas kļūst par Chili Relleno.

Ja taisa meksikāņu stila dārza balli vasaras vakarā, ir skaisti sakārt laternas kokos, izmantot krāsainus māla šķīvjus un dabiska auduma galdautus. Namatēvs un namamāte var arī attiecīgi saģērbties un sagaidīt ciemiņus, salsas vai mariači mūzikai skanot. Olᅢᄅ!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?