Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Meksikas narkokarteļi sūta brīdinājumu ASV

Amerikāniete Leslija Enrikesa, viņas vīrs Artūrs Redelfs un abu septiņus mēnešus vecā meitiņa baltajā ģimenes tojotā brauca no saviesīga pasākuma Meksikas ziemeļu pilsētā Huaresā, kad no kādas garām braucošas automašīnas viņu virzienā tika raidīti neskaitāmi šāvieni, kas tika pārtraukti tikai pēc tam, kad upuru auto kļuva nevadāms un ietriecās ceļa pretējā pusē esošajā apmalē. 35 gadus vecā ASV konsulāta darbiniece, kas gaidīja otro bērniņu, un viņas 39 gadus vecais dzīvesbiedrs nomira notikuma vietā, bet mazulis palika neskarts.

Nav zināms, kas sestdienas pēcpusdienā pastrādāja šaušalīgo noziegumu, tomēr Meksikas policija uzskata, ka tas gulstas uz vietējā narkokarteļa rokaspuišu sirdsapziņas. Ja tas apstiprināsies, tad tā ir pirmā reize, kad Meksikas narkokaros nogalināta ASV amatpersona.

Valdības sola cīnīties

Aizdomas par narkokarteļu saistību ar amerikāņu slepkavību pastiprinājās, jo aptuveni tajā pašā laikā, kad notika uzbrukums L. Enrikesas ģimenei, citā Huaresas daļā līdzīgos apstākļos tika nogalināts 37 gadus vecais meksikānis Horhe Seniseross. Viņa četrus un septiņus gadus vecie bērni tika ievainoti. H. Seniseross bija kādas ASV konsulāta darbinieces vīrs un uzbrukuma brīdī devās mājup no tā paša pasākuma, ko apmeklēja arī L. Enrikesa ar ģimeni, raksta The Times.

Sašutumu par notikušo paudušas ASV un Meksikas pirmās personas. «Prezidents ir dziļi sarūgtināts par šīm ziņām,» teikts Baltā nama paziņojumā. «Kopīgi ar Meksikas varasiestādēm mēs nenogurstoši strādāsim, lai viņu slepkavas nogādātu tiesas priekšā.» Meksikas prezidents Filips Kalderons atkārtoja valdības nelokāmo nostāju «tikt galā ar smagajiem noziegumiem».

Narkokarteļu atriebība

Dažas dienas pirms abām slepkavībām ASV Valsts departaments aicināja sešās Meksikas ziemeļu pilsētās Huaresā, Tihuanā, Nogalesā, Nuevolaredo, Monterejā un Matamorosā izvietoto konsulātu darbiniekiem nogādāt savus ģimenes locekļus drošībā Savienotajās Valstīs, jo pēdējā laikā reģionā pastiprinājušās narkokarteļu savstarpējās cīņas. Pēc notikušā departaments amerikāņiem ieteicis atteikties no mazsvarīgiem braucieniem uz vardarbības pārņemto kaimiņvalsti.

Meksikas policija uzskata, ka L. Enrikesas, A. Redelfa un H. Seniserosa slepkavībā vainojams ietekmīgā Huaresas narkokarteļa atzars Aztecas, vēsta AFP. Lai gan nozieguma motīvs nav skaidrs, tomēr domājams, ka ieroči pret ASV konsulātam pietuvinātajām personām vērsti, jo pēdējā laikā Meksika tiesāšanai ASV izdevusi vairākus ietekmīgus narkobaronus.

Iepriekšējās nedēļas nogale bijusi viena no pēdējā laikā asiņainākajām, jo ar narkotikām saistītos incidentos miruši gandrīz 50 cilvēku. Deviņi noslepkavoti narkobandu apšaudes laikā slavenajā Klusā okeāna kūrortpilsētā Akapulko Meksikas dienvidrietumos.

Kopš 2006. gada decembra narkokarteļu cīņā par iespēju iekļūt ASV narkotiku tirgū Meksikā dzīvību zaudējuši vismaz 18 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?