Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Melnie pipari - viena no pasaulē vecākajām garšvielām

Melnie pipari, visparastākie, viszināmākie un visplašāk lietotie, tiek uzskatīti par garšvielu karali un visvairāk lietoto garšvielu. Tās ir negatavas piparauga ogas, kas kaltējot iegūst tumši brūnu, pat melnīgsnēju krāsu.

Teličeri (Tellicherry - angļu val.) ir no Thalaseri pilsētas apkaimes Indijas dienvidrietumos. Teličeri pipari ir saglabājuši šo nosaukumu, neskatoties uz to, ka angļu valodā vietvārda nosaukums ir mainīts uz Thalassery. Šiem pipariem ir izteikti lieli un tumši graudi. Tie tiek novākti vēlākā gatavības pakāpē nekā caurmērā melnie pipari, kas tiem piešķir dziļāku un nobriedušāku garšu. Tiem ir karsts, dedzinošs asums ar viegli augļainām notīm. Smaržā uzvēdī siltas, tvaicējošas notis, kas mijas ar eikaliptu un greipfrūtu miziņu rūgtumu. Ļoti universāli pipari - der, gan gatavojot ēdienu, gan noslēgumā pārberot gatavam ēdienam pāris šņāpienu svaigi maltus. Latvijā tos var nopirkt garšvielu veikalā Spice House un Rimi - Santa Maria piparu dzirnaviņās.

Saravakas melnie pipari nāk no Kalimantānas (Borneo) salas Malaizijai piederošās daļas. Tie ir samērā maziņi pipari ar dažādu toņu nokrāsu. Ar izteiktu meža, koku, lapu, zemainu un ādainu aromātu. Pēc garšas vidēji asi, ar mitra meža un sveķu niansēm. Šie lieliski sader ar meža veltēm - medījumiem un meža sēnēm. Izmanto arī stir fry, karijos, uz oglēm grilētai gaļai, tadžīnā. Augstākā kvalitātes kategorija - Brown Label. Latvijā tos var nopirkt veikalā Gastronome.

Melnie pipari ir vienīgie, kuriem īpaši novērtē vairākas to šķirnes, kas visas izplatītas Indijā. Izcili ir Karimunda, Neelamundi, Jeerakarimundi un Panniyoor šķirņu pipari.

Izmantošanu sāļajos ēdienos īpaši nepieminēšu. Ja gaļas ēdieni tiek pāroti ar augļu mērcēm, pipari tajās iederēsies lieliski.

Melnos piparus izmanto arī konditorejā un desertos, kā apliecinājums tam ir latviešu Ziemassvētku klasika - piparkūkas. Pāris šņāpienu svaigi maltu melno piparu akcentēs augļu garšu svaigo augļu salātos. Tie lieliski iederas kazas siera desertos ar vīģēm, kā arī medus un vīģu panna cotta. Vēl varu ieteikt zemenes vai avenes ar putukrējumu, pāris šņāpieniem melno piparu un šļuku Grand Marnier vai cita apelsīnu liķiera. Gardi ir lazdu riekstu un melno piparu biscotti, melnos piparus pārber zemeņu un rabarberu drupačām (crumble), kā arī pievieno desertos ar tumšajām plūmēm un persikiem ar balzametiķi. Arī konservēšanas mode ir nedaudz mainījusies, saldajām zaptītēm pievieno arvien vairāk aromātisku garšvielu, reizēm nojaucot robežu starp ievārījumiem un čatnijiem. Zemenes konservē ar balzametiķi un melnajiem pipariem, līdzīgi zemeņu vietā izmanto vīģes. Garšīgs ir bumbieru ievārījums ar citronu, ingveru un melnajiem pipariem. Piparus pievieno arī ķiršu ievārījumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?