Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Merkele vairs negrib auklēties ar Putinu

Nerimstošais saspīlējums Austrumukrainā un vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū valdošais viedoklis par nepieciešamību mīkstināt sankcijas pret Krieviju licis Vācijai kļūt skarbākai pret Maskavu un rīkoties aktīvāk, lai saglabātu vienotu ES nostāju attiecībā uz Ukrainas konflikta risināšanu. Vācijas kanclere Angela Merkele brīdinājusi, ka ES ir jābūt stingrai savā nostājā, jo pretējā gadījumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu mēģināt destabilizēt situāciju arī citviet Eiropā.

Gara privāta saruna

ES ārlietu ministri šajā nedēļā vienojās noteikt sankcijas pret atsevišķiem promaskaviskajiem separātistiem, kuri kontrolē Doņeckas un Luhanskas apgabalus Ukrainas austrumos, bet nevienojās par sankciju pastiprināšanu pret Krieviju, kas separātistus nodrošina ar militāro un politisko atbalstu.

ES ārlietu vadītāja Federika Mogerīni paskaidroja, ka sankcijas ir tikai viens no instrumentiem, kā piespiest Krieviju rīkoties, lai stabilizētu situāciju Austrumukrainā un panāktu ilgstošu mieru. «Krievija noteikti ir daļa no problēmas, bet arī daļa no iespējamā krīzes risinājuma,» F. Mogerīni citē laikraksts The New York Times. Tajā pašā laikā tika nolemts pagarināt līdzšinējās sankcijas.

Arī Vācija ir pret sankciju pastiprināšanu un vēlas likt uzsvaru uz diplomātiju, lai nodrošinātu pilnīgu uguns pārtraukšanu Austrumukrainā. Pagājušajā nedēļā Austrālijas pilsētā Brisbenā notikušā G20 valstu līderu samita laikā A. Merkelei ar V. Putinu bija privāta saruna, kas ilgusi divas stundas. Šonedēļ Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers apmeklēja Maskavu un tikās ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu un arī V. Putinu.

Līdz šim Vācijas līderi rūpīgi apdomāja savus izteikumus saistībā ar Krievijas lomu Ukrainas konfliktā. Berlīnei nereti pārmesta pārlieku samiernieciska nostāja attiecībā pret Maskavu.

ES neklanīsies Maskavai

Tomēr šonedēļ A. Merkele nākusi klajā ar, iespējams, skarbākajiem izteikumiem, kurus viņa ir veltījusi Krievijai. Pirmdien Vācijas līdere Austrālijas pilsētā Sidnejā uzstājās ar lekciju, kurā viņa apsūdzēja Maskavu Ukrainas teritoriālās vienotības un suverenitātes pārkāpšanā un centienos atjaunot aukstā kara laikā iedibinātās «ietekmes zonas».

«Kurš gan spēja iedomāties, ka 25 gadus pēc Berlīnes mūra sagraušanas un aukstā kara beigām, kas izbeidza pasaules dalījumu divos blokos, kaut kas tāds varētu norisināties pašā Eiropas vidū?» vaicāja A. Merkele. «Vecā domāšana par ietekmes zonām, kas nepakļaujas starptautiskajiem likumiem, nedrīkst gūt panākumus.» Viņasprāt, šāda pieeja «apdraud visas Eiropas miera kārtību», raksta portāls EUobserver.com.

Runājot par ES tālāku paplašināšanu, kanclere brīdināja V. Putinu, ka ES neklanīsies Maskavai tā, kā to padomju laikos darīja Austrumvācija, kur A. Merkele nodzīvoja vairāk nekā pusi mūža. «Pretējā gadījumā mums [iestāties gribētājiem] būtu jāsaka: «Mēs esam pārāk vāji. Mēs nevaram nevienu uzņemt. Mums vispirms jāprasa Maskavai, vai to drīkst darīt.» Tā tas notika 40 gadu, bet es vairs nevēlos atgriezties pagātnē,» sacīja A. Merkele.

Viņa norādīja, ka tas neattiecas tikai uz Ukrainu: «Tas attiecas arī uz Moldovu un Gruziju. Ja turpināsies tādā garā, tad mums būs jāprasa [Krievijas atļauja] par Serbijas uzņemšanu, mums tā būs jāprasa arī par Rietumbalkānu valstu uzņemšanu.»

Tajā pašā laikā Vācijas vadītāja noraidīja, ka Eiropa varētu militāri iesaistīties Ukrainas konflikta risināšanā. «Tas mūs novestu pie militāra konflikta ar Krieviju, kas gandrīz noteikti nebūtu ģeogrāfiski ierobežots,» pārliecināta A. Merkele, kura uzskata, ka ES jābūt pacietīgai un jāturpina izdarīt spiedienu uz Krieviju, izmantojot ekonomiskus un diplomātiskus līdzekļus.

Grūti saglabāt atbalstu

Prese un analītiķi uzskata, ka A. Merkeles paziņojumi nepārprotami norāda uz viņas apņemšanos ieņemt stingrāku nostāju attiecībā uz V. Putinu, ar kuru viņai ir vienkārši komunicēt, jo Krievijas prezidents runā tekoši vāciski, bet kanclere prot krievu valodu.

Domnīcas Carnegie Europe pētniece Džūdija Dempsija ir pārliecināta, ka Vācijas vadītāja neuzticas Krievijas prezidentam. «Merkele nevēlas dot iespēju Putinam atgūt seju, ko gribētu atsevišķi Eiropas diplomāti un politiskie līderi, lai dabūtu Ukrainas dosjē nost no sava galda,» analītiķe sacīja raidsabiedrībai BBC.

Viņai pievienojas vācu izdevums Spiegel, kas šonedēļ rakstīja: «Kanclere uzskata, ka Putina vārdi un Putina darbi pilnīgi atšķiras.»

Vācijas raidorganizācijas Deutsche Welle žurnālists Kristofs Haselbahs ir pārliecināts, ka A. Merkeles izteikumu mērķis ir stiprināt ES saliedētību, jo viņa zinot, ka Krievijas prezidents «cenšas sēt nesaskaņas» bloka dalībvalstu vidū.

«ES iekšienē bija ļoti grūti panākt visaptverošas sankcijas pret Krieviju. Jo ilgāk konflikts Ukrainā turpināsies, jo aizvien grūtāk būs saglabāt atbalstu sankcijām,» raksta K. Haselbahs un piebilst, ka tieši sankcijas ir efektīvākais ierocis pret Krieviju. «No Maskavas ir atkarīgs, cik ilgi sankcijas būs spēkā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?