Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Meža iemītniekiem precību laiks

Atliek doties ārpus pilsētas - tur, kur mežs satiekas ar cilvēku ikdienas gaitām un redzam, kā vietām briest kārklu ziedpumpuri, plaukst sniegpulkstenītes. Zemei košumu dod dažs sēnes augļķermenis. Lidinās un staigā šādi tādi kukainīši, zirnekļi...

Arvien skanīgākas kļūst mazputniņu balsis. Neapšaubāmi viņus sāk pārņemt pavasarīgs noskaņojums. Tas attiecas, pirmkārt, uz vairāku sugu zīlītēm, kuru tēviņi jau dzied itin bieži un azartiski. Tiesa, arī vīriešu dzimuma dzilnīši brīžiem nespēj novaldīt dziedāttieksmi. Pavasarīgi palaiž balsi un iebungojas ne vienas vien sugas dzeņveidīgie (baltmugurdzenis, pelēkā un melnā dzilna). Tomēr biežāk sastopamais no dzeņiem - dižraibais - gan nevis jau bungo, bet joprojām tikai kaļ. Kaļ koku stumbrus, meklēdams insektus, kaļ čiekurus, tiekdamies pēc to sēklām. Dzeņiem nākas apstrādāt vien priežu čiekurus, jo šogad nav padevusies egļu sēklu raža. Ja reiz eglēs maz čiekuru, mežos ļoti maz egļu krustknābju.

Pāros jau sen sadalījušies kraukļi. Bieži izdodas dzirdēt viņu klongšķus, novērot šo putnu gaisa dejas - krītošas piruetes un citas specifiskas izdarības lidojuma laikā. Pirmskāzu noskaņojums sāk pārņemt riekstrožus.

Februārī jau sākuši riestot arī dažādu sugu zīdītāji, piemēram, vilki. Riesta kaislību pārņemti ir lūši. Tāpat kā vilkiem, arī lūšiem pārošanās periods ir izstiepts, tas ilgst vismaz mēnesi. Riesta kulminācija ir marta sākumā. Lūšu skaits pēdējos gados mūsu valstī palielinājies. Tomēr ieraudzīt lūsi - maza iespēja. Pirmkārt, jau tāpēc, ka šie dzīvnieki īsti aktīvi ir tikai krēslā un tumsā. Otrkārt, lūši ir īsteni meža iemītnieki, kas tikpat kā nekad neiziet atklātās vietās. Treškārt, lūši ir ļoti manīgi un uzmanīgi zvēri. Bet pēdas gan, protams, atstāj.

Uzskatāmi visaktīvākie zvēri, kas tagad gan naktī, gan dienā visvairāk nopēdo Latvijas āres, ir lapsas. Ja laiks būtu sniegots, mēs redzētu, ka neskaitāmas lapsu pēdu virtenes visdažādākajos biotopos vijas krustu šķērsu, līku loču. Daudzas lapsu mātītes naktīs raida pasaulē aicinošas spalgu rējienu sērijas. Arvien biežāk ieraugāmi divi vai pat vairāki šīs sugas pārstāvji vienviet. Martā lapsas jau būs izvēlējušās partnerus un riestos. Drīz vien lapsu piemēram sekos jenotsuņi. Atšķirībā no lapsām jenotsuņiem izpaliks partneru meklēšanas process, jo pretējās pusītes šie zvēri atraduši jau rudenī pirms laišanās kopīgā ziemas guļā. Arī āpšu pāri, protams, siltuma spiesti, daudz laika pavada ārpus migām, tādējādi lieki tērējot rudenī uzkrātās, ziemas guļai paredzētās enerģijas rezerves. Toties līdz riestam viņiem vēl laika pietiek - līdz vismaz aprīlim. Bet Amerikas ūdelēm un ūdriem bija jāpaciešas tikai līdz februāra beigām, marta sākumam. Mammadaba, kas dzīvo Latvijas valsts mežos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?