Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mīcoties pa rajonu un valodu

Kad somu literatūras jaunā zvaigzne Miko Rimminens viesojās Latvijas Universitātes filologos jeb Moderno valodu fakultātē, lai prezentētu savu grāmatu Alus tarbas romāns, studenti (pārsvarā studentes) viņam nevis lūguši autogrāfus, bet nākuši ar pārmetumiem. Romāns esot rupjš un sarežģīts, sacījuši studenti/-es par godalgoto un kritiski augsti vērtēto darbu.

Laikam vēlējušies ko pieklājīgu un vieglu. Ko par šādu uzņemšanu teikt? Vai rupjāk nav apsūdzēt rupjībā romāna autoru? Drīzāk gan šāda reakcija jāuztver kā kompliments, jo iemesli, kādēļ romāns var nepatikt nepacietīgākiem lasītājiem, var būt tie paši, kādēļ tas to dara īpašu izvēlīgākiem lasītājiem. Pirmkārt, Rimminens piedāvā humānu un asprātīgu romānu, neraugoties uz to, ka paspļaudās ar rupjībām. Pat autora vecmāmiņa beigu beigās romānu pieņēma, kā vēstīts tā anotācijā. Vai filoloģijas studentes ir iesīkstējušākas nekā somu vecāmāte attieksmē pret lādzīgiem, asprātīgiem un parupjiem puišiem, kuriem nav ambīciju? Romāna necilie varoņi sarežģītiem, nedzirdētiem vārdiem gvelž par sadzīvisku naturālismu - nu un? Valodu studentiem jābūt gataviem uz literārām provokācijām. Kāpēc šāda neļaušanās eksperimentiem, bet inerta tendence uz pieklājīgu vieglumu? Tāda attieksme pavisam noteikti nav intelektuālu panākumu garants, un, ja Rimminens būtu rakstījis, kā to vēlētos kritiskie studenti, diez vai viņš stāvētu viņu priekšā.

Kas te specifiski somisks?

Varbūt Alus tarbas romānā ir kas specifiski somisks, kas ļauj to uztvert un novērtēt labāk Somijā nekā Latvijā? Ko tādu gan ir nekorekti vaicāt pasaulē, kurā sociālā esība ir akadēmiski sadrumstalota un problematizēta, lai tieši nepaustu šādus potenciāli aizvainojošus vispārinājumus par cilvēku grupām un nācijām. Helsinkus romānā var paturēt prātā kā fonu, kas katram veido savas asociācijas. Alus tarbas romānam objektīvi piemīt īpašības, kas to dara interesantu uz pasaules literatūras fona, - un tā dēvētā sarežģītība ir viena no tām. Par to sarežģītību - romāns ir ilgi rakstīts (četrarpus gadus, lai aprakstītu 24 stundu norisi, precīzāk, dīkstāvi), un ne vien tāpēc, ka Rimminens, kā pats atzīst, ir lēns rakstītājs, bet tāpēc, ka viņš vērpa savu valodu. To viņš darīja, talkā ņemot savas dzejnieka iemaņas. Tāpēc romāns nelasās raiti kā «lata romāns». Visa tā laika stiepšana, bezmērķīgi klīstot pa rajonu, kas tik izvērsti aprakstīta Alus tarbas romānā, kur citur šādā dīkstāvē meklēt darbību, ja ne rūpīgā šīs dīkstāves fetišā caur valodu? Bezdarbība ir valodai grūti pārstrādājama un sīksta matērija, bet pateicīga viela modernajai literatūrai, jo pasaulē ir bezgala daudz sabiedrībai «nevajadzīgu» cilvēku, kuri bezmērķīgi klimst pa bezpersoniskiem rajoniem.

Somu Bekets

Rimminenam kritiķu bieži piedēvētais salīdzinājums ar Semjuelu Beketu acīmredzot ticis par visai statisko un absurdo dzīves tēlojumu. Priekš Beketa Alus tarbas romānā notiek visai daudz. Grāmata salīdzināta arī ar Džeimsa Džoisa Ulisu - laikam tāpēc, ka Alus tarbas romānā visai bārkstainā valodā aprakstīta viena diena galvaspilsētas klaidoņu dzīvē. Varoņi ir trīs somi proletārajā Kallio rajonā Helsinkos, kas ir apskatāms Kaurismeki filmās, - rajonā ar «picu un ugunsdziru iestādījumiem» un biroju telpām bez nosaukumiem, kuru nolaistās žalūzijas un traipainie logi nekādi neliecina par uzņēmējdarbību. Vienu no puišiem sauc par Speķistu, jo viņam garšo viss treknais, piemēram, gaļas pīrādziņi, pica un zivju pirkstiņu garoziņas. Maršalu sauc par Maršalu vienas pārbāztā metro noturētas, par maršala Mannerheima dienas pāli nokrustītas kaismīgas runas dēļ. Trešais - Henninens bija Henninens, jo Henninens ir viņa uzvārds. Varoņu personības, ja ar personību saprot pašreflektējošu rīcības cilvēku, romānā tikpat kā neparādās. Viņi ir daudzdzīvokļu rajonā mītoši rēgi ar neskaidrām identitātēm un lasītāja acij nepieejamu iekšējo pasauli, kurus piemeklējusi verbāla caureja. Komiski tipi, kuri vārās par dažādām sadzīviskām lietām un nokļūst mulsās situācijās ar kaimiņiem un policistiem, un citiem rajona iedzīvotājiem. Vienam arī uzkakā kaija - nu kaut kā tā. Sarunas un darbības ir nepabeigtas, saņemties viņi nespēj tikpat kā nekam, un darīt viņi visu cenšas uz otra rēķina. Piemēram, šāds dialogs: «Paņem man kafiju» - «Pats paņem.» Aizsākot kaut ko runāt, puiši to ātri aizmirst. Daļa romāna «asuma» ir iekš tā, ka prozaiskiem fenomeniem Rimminens izgudro pagrūtus vārdu salikumus un tulkotāja Maima Grīnberga tos asprātīgi pārnes latviski - iemetējkolēga, rīkotājboss, īsumziņas, tuvākmīlestība, rītžvinguļains izvarotājmežainis, fragmentsoļojums utt. Savukārt rupjības Grīnberga piemēro Latvijas nu jau stipri krieviskajai valodas ainavai.

Rimminens ir sacījis, ka viņam nepadodas stāsti. Grūti jau veidot stāstu rajonā, ko raksturo vārdi «tur bija visai tukšs». Tā, ka varoņiem neatliek nekas cits, kā «atkal manīt sevi iegrimstam paša darbībā», kas izvēršas par literāri leknu apziņas plūsmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?